Sport
Uigur tente OL-ilden i Beijing
I en nedtonet seremoni med korona og boikott som bakteppe, åpnet det 24. vinter-OL pånasjonalstadion «fugleredet», fredag ettermiddag norsk tid.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Nå venter 16 dager med vinterleker. De er fordelt på 15 ulike idretter og har totalt 109 øvelser for 91 nasjoner.
På grunn av koronapandemien hadde arrangørene bestemt at åpningsseremonien skulle være «enkel, sikker og vidunderlig»,
Selv om det også denne gangen var lysshow og påkostede effekter, var kontrasten til åpningsseremonien for sommer-OL i 2008 slående. Den gangen ble showet gjennomført av 15.000 personer – i år var dette redusert til 3000. Arenaen var cirka en tredel fullsatt på grunn av pandemien.
Kinas president Xi Jinping sto for den offisielle åpningen, mens ilden ble tent av kombinertutøver Zhao Jiawen og langrennsløper Dinigeer Yilamujiang. Sistnevnte er uigur og kommer fra Xinjiang-provinsen.
Valget av Dinigeer fikk raskt mye omtale. Kina er i lang tid blitt hardt kritisert for sin behandling av landets muslimske minoritet uigurene.
Putin på tribunen
Til tross for flere lands diplomatiske boikott, var det et godt utvalg av internasjonale ledere ved siden av president Xi Jinping på tribunen, med Russlands president Vladimir Putin som den mest prominente.
USA, Storbritannia, Canada og Australia er blant landene som ikke sender offisielle representanter til lekene i protest mot forholdene for menneskerettighetene og særlig behandlingen av Kinas muslimske minoritet uigurene.
Jansrud flaggbærer
Alpinisten Kjetil Jansrud og curlingutøveren Kristin Skaslien fikk æren av å bære det norske flagget inn på OL-stadion i Beijing, i front for deler av den norske troppen, som teller 84 utøvere.
Norge gikk inn på arenaen som nummer 51 av totalt91 land. Hellas gikk først inn på stadion etterfulgt av Tyrkia ogMalta. Som vanlig ble prosesjonen avsluttet av vertslandet.
Av de øvrige skandinaviske landene gikk Danmark som nummer 13, Finland som nummer 37 og Sverige var nummer 78. Kina, som vertsnasjon, gikk inn sist. Landene går inn på arenaen i henhold til det kinesiske skrifttegnene.
Fakkelstafett

Grunnet smittefare for korona, ble fakkelstafetten kortere enn det som er vanlig ved OL. Tradisjonen tro ble OL-ilden fraktet fra Olympia i Hellas til Kina. Det skjedde helt tilbake i oktober.
Thomas Bach, president i Den internasjonale olympiske komité (IOC) tok del i fakkelstafetten og ga flammen videre til presidenten i FNs hovedforsamling, Abdulla Shaid.
«Det er et symbol som verden trenger i disse tider med splittelse og konfrontasjon,» sa den 68 år gamle tyskeren.
1000 personer fraktet OL-fakkelen rundt Beijing og til den kinesiske hovedstaden. Det inkluderer Zhangjiakou, der de fleste norske utøverne og lederne bor og konkurrerer under OL.
Første gang

Beijing er den første byen som er vertskap for både sommer- og vinter-OL. Haiti og Saudi-Arabia er nye deltakerland i vinterlekene.
Sju nye øvelser er lagt til årets vinter-OL: big air i freestyle for menn og kvinner, monobob for kvinner, mikslagkonkurranse i freestyle, mikslagkonkurranse i skihopping, mikslagkonkurranse i snowboardcross og miksstafett i kortbaneløp på skøyter.
