Sport
Spill på lag med oss
APEROPET: Var det virkelig et «trist kapittel» det som skjedde på Åråsen? Svaret er nei.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Mye er sagt og ment om det som skjedde på Åråsen forrige helg. Media kaller det «kaoskamp», Norges Fotballforbund kaller det «trist», mens flere ekspertkommentatorer på Eurosport samt spillere og andre tilskuere skryter stemningen opp i skyene. Hva skjedde?
Det er voksende aksept i Norge for at bluss på tribunen er fett. Ja, det kan være farlig hvis du ikke vet hva du driver med. Et bluss er nesten varmt nok til å smelte stål, og kan forårsake store brannskader. Men det er lang tradisjon nedover i Europa for å bruke bluss på stadion. Noen mener det opprinnelig kom fra havnebyene langs Middelhavet. Steder som Marseille, Genova og Napoli, hvor folk tok med nødbluss fra båtene på stadion om kvelden. Og la oss være ærlige: Det er ekstremt stemningsskapende, spesielt om kvelden. Og mange rettighetshavere og fotografer digger det, fordi bildene blir dramatiske og levende. Det er også da bred enighet om at stemningen på Åråsen er noe av det beste som har vært i norsk fotball.
Les også: – Fantastisk ramme, kun noen få som ødelegger (Dagsavisen+)
UEFAs og forbundenes bekymring er forståelig. De har kommersielle interesser i førersetet, og ønsker å bytte ut engasjerte publikummere med middelklassefamilier slik man har gjort med stor kassasuksess i Premier League. Ut forsvinner unge mennesker som brenner for klubben og laget, inn kommer betalende kunder med midler til å kjøpe masse godteri og brus hver kamp, samt nye drakter til ungene hver jul. Folk som ikke stiller irriterende krav ala «Ikke legg treningsleiren deres til Qatar» eller «Dere burde ikke bruke en spiller som er tiltalt for voldtekt». De vil ha folk som er passive forbrukere med penger i lomma.
I Norge har NFF jobbet iherdig for denne utviklingen som er mest synlig på landskamper. Men også supporterledere i norske klubber opplever uvilje. For eksempel kan ansvarlige personer hos NFF gjøre seg utilgjengelige for dem, eller de kan flytte på målstreken når samtaler nærmer seg enighet. Et foreløpig bunnpunkt kom før denne sesongen da de inviterte en Dr. Tom Smith for å holde et foredrag om pyroteknikk for klubbene i Norge, samt brannvesenet og politiet. Dr. Smith presenterte blant annet bilder av bombeofre og andre typer grove skader helt urelatert til fotball, som antakelig satt en megastøkk i publikum. Mange av bildene viste seg å være stjålet rett fra internett.
Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!
Utrolig nok er Dr. Smith en av UEFAs foretrukne autoriteter på pyroteknikk, og det sier noe. NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt kalte det hele «et trist kapittel i norsk fotball» og hevdet at i Tyskland, Europas fremste nasjon på levende tribuneliv, så finnes det ikke blussing. Fakta er at det blusses på tyske tribuner hver eneste helg.
Det er altså en ikke-eksisterende dialog kombinert med arroganse og en vilje til å lyve om temaet som gjør at supporter-Norge har kommet helt på kant med forbundet angående dette. Legg også merke til at NFFs nidkjære sikkerhetssjef Geir Ellefsen, tidligere hooliganpoliti, løp inn på banen under kampen og forsøkte å overstyre kampens dommer under oppgjøret på Åråsen. At NFFs toppfolk undergraver en dommers autoritet på den måten er sjokkerende. Da var det bra å ha en rutinert dommer.
Les også: Politiet har avhørt tre mistenkte etter supporterbråket på Åråsen – vurderer flere pågripelser
Kampen på Åråsen ble da utsatt et par ganger av et lite knippe maskerte personer som synes det var tøft å yppe med politiet og kaste bluss på banen. Det er fryktelig synd, fordi disse folkene bidrar bare til å gi ammunisjon til de som ønsker å stanse blussing på norske tribuner. Det er også soleklart brudd på interne regler i Vålerenga-miljøet, og vil bli reagert mot. I tillegg går overskriftene i tabloidmedia fra «fantastisk ramme» til «kaoskamp» på 1-2-3. Fakta er at det har vært hundrevis av gjennomførte arrangementer med pyroteknikk på norske tribuner uten noen skader.
Med tanke på hvor enorm publikumssvikten er i norsk fotball, kunne det kanskje være en idé å spille på lag med dem som fortsatt gidder å møte opp?