Sport

Professor reagerer i rapport om barn i idretten: – Et varsku

En ny rapport viser at veldig mange barn i Norge er med i idretten. En professor sier tallene kan være et varsku om at de som trenger det mest, ikke fanges opp.

75 prosent av barna mellom 10 og 12 år trener én eller flere ganger i uken. Foto: Terje Pedersen / NTB.
75 prosent av barna mellom 10 og 12 år trener én eller flere ganger i uken.
Publisert Sist oppdatert

Tallene kommer fram i rapporten « Barn og Idretten» fra Ungdatasenteret ved Oslo Met og Forskningssenter for barne- og ungdomsidrett ved Norges idrettshøgskole (NIH).

Over 100.000 barn mellom 10-12 år har svart på spørsmål om trening og deltakelse i idretten. Dette er hovedfunnene:

* 75 prosent svarer at de trener én eller flere ganger i løpet av uken.

* 66 prosent svarer at de driver med idrett som fast fritidsaktivitet én eller flere ganger i uka.

* 14 prosent svarer at de aldri trener.

Rapporten viser også at det fins utfordringer for idrettens hovedmål «idrettsglede for alle». Barna som deltok i rapporten, ble delt inn i fem grupper basert på sosioøkonomisk bakgrunn. 75 prosent av dem med flest ressurser hjemme hadde idrett som fritidsaktivitet. Hos dem med færrest ressurser er tallet 53.

– Det er mange barn med lavere sosioøkonomisk status som er med, men den sosiale ulikheten er tydelig, sier professor Åse Strandbu i en pressemelding.

Strandbu er leder for Forskningssenteret for barne- og ungdomsidrett og har skrevet rapporten sammen med ungdomsforsker Anders Bakken.

– Varsku

I rapporten kommer det også fram at barna som er inkludert i idretten, har mer trivsel i livet.

– Noe av det kan skyldes at de som kanskje ikke har det så bra, kan ha større sjanse til for å slutte med idrett. Eller kanskje de ikke starter med idrett i det hele tatt, sier Bakken.

Strandbu mener det er viktig for idretten å ta til seg.

– Disse funnene kan også være et varsku til idretten om at den ikke klarer å få med de som kanskje hadde trengt idretten spesielt. Det er ikke slik at en skal tolke disse tallene bare i retning av at idretten er en stor suksess når det gjeld å bedre livskvaliteten, sier Strandbu.

Idrettspresident Zaineb Al-Samarai har hatt fattigdom som sin hjertesak siden før hun tiltrådte i fjor.

– Det må minimum settes av 225 millioner kroner over statsbudsjettet for 2025 for å redusere økonomi som barriere, sa Al-Samarai i mars.

– Liten endring i fysisk aktivitet

I pressemeldingen heter det at andre studier viser at barns aktivitet i idretten er stabil.

– Det er interessant, for det er jo mye snakk om mye skjermbruk i dag. En skulle da kanskje tro at barn og ungdom i dag er mindre fysisk aktive, sier Strandbu.

– Vi kan ikke bruke vår studie til å kommentere der, men vi gjør også en gjennomgang av andre studier som går bakover i tid. Det er faktisk veldig liten endring i fysisk aktivitet, slår Strandbu fast.

Mest aktive i byen

Rapporten viser klare forskjeller på hvor i landet barn er mest aktive.

– Vi finner at det er mer aktivitet jo mer sentralt kommunene ligger. Altså i Oslo og de store byene, enn på landsbygda, sier Bakken og legger til:

– Samtidig ser vi også at det er en del variasjon mellom de 16 største kommunene. Kommunene som hadde lavest deltakelse, var omtrent på nivå med kommunene i bygda.



Powered by Labrador CMS