Sport

Kontrasten fra barnefattigdom til VIFs elitestyre: – Kjenner hele spekteret

Zaineb Al-Samarai kan bli Norges nye idrettspresident søndag. Hverdagen hennes er mildt sagt kontrastfylt.

Zaineb Al-Samarai kan bli valgt til ny president i Norges idrettsforbund søndag.
Zaineb Al-Samarai kan bli valgt til ny president i Norges idrettsforbund søndag.
Publisert Sist oppdatert

Som nestleder i VIF Fotballs elitestyre er hun med og diskuterer utviklingen av norsk fotballs største kommersielle virksomhet. Som styremedlem i Vålerenga Fotball A/S sitter hun ved samme bord som investor og VIFs økonomiske livbøye Tor Olav Trøim. Spillere med millionkontrakter skal håndteres. Fjorårets underskudd var på 42 millioner kroner. Det var uro på klubbens årsmøte.

Mer om det senere.

I norsk idrett er det store fokuset nå på økt fattigdom og økonomiske barrierer i idretten.

Begge deler hører til under den samme paraplyen: Norges idrettsforbund.

Den organisasjonen vil hun gjerne lede. Idrettstinget i Bergen begynnner fredag.

Holmlia i hennes hjerte

På Idrettstinget representerer hun Holmlia sportsklubb der hun møtte den norske idrettsbevegelsen gjennom fotballen og der hun til slutt ble styreleder i klubben. Nå er hun ikke det lenger, men Holmlia er fortsatt hennes ankerfeste.

– Nå er det ekstremt hektisk, jeg får altfor mange henvendelser, men jeg får bare stå i det, er Zaineb Al-Samarais hjertesukk når vi omsider får henne i tale denne uka.

For innspurten opp mot kommende helgs idrettsting på Flesland i Bergen ble mer intenst enn hun hadde tenkt seg. Mange vil ha en bit av henne. Både i og utenfor idretten.

500 sider

For det er ikke bare søndagens valg tinget handler om. Hun har selv sittet i det idrettsstyret som nå avslutter sin periode under ledelse av Berit Kjøll, presidenten hun selv utfordrer og som har hatt pandemi, krig og strømstøtte på styrebordet.

I tingdokumentene som består av opp mot 500 sider er det et vell av begrunnede forslag fra store deler av landet og alt dette skal diskuteres og vedtas eller avslås i løpet av fredag og lørdag.

Mens dette pågår vil det være et spill i kulissene opp mot søndagens valg. For fire år siden kom Berit Kjøll som en outsider på oppløpssida og slo ut den store favoritten Sven Mollekleiv med minst mulig margin.

VIF-ivestor Tor Olav Trøim sammen med sine kone Celina Midelfart på VIF-kamp. Bildet er fra 2016. Trøim gir ikke intervjuer om utviklingen i Vålerenga.
VIF-ivestor Tor Olav Trøim sammen med sine kone Celina Midelfart på VIF-kamp. Bildet er fra 2016. Trøim gir ikke intervjuer om utviklingen i Vålerenga.

Ingen valgkamp

Nå virker bildet klarere ettersom et flertall av særforbund og kretser har varslet at de støtter Al-Samarai. Men ingenting er avgjort før stemmene er talt opp.

Mange er fornøyd med det Berit Kjøll har fått til i en krisetid der også idretten er rammet. Håndballforbundet er fortsatt hennes største våpendrager. Onsdag bekreftet også Friidrettsforbundet at de vil støtte Kjøll.

– Vi du drive valgkamp i Bergen?

– Nei, det har jeg faktisk ikke tenkt på, sier hun og drar litt på det.

Et bredt spekter

For utgangspunktet hennes handlet ikke om valgkamp. Hun ble kontaktet av flere særforbund i fjor og ble oppfordret til å stille. Så fikk hun tenkt litt og bestemte seg for å si ja i fjor høst. Valgkomiteen har innstilt henne, men mindretallet vil ha Berit Kjøll videre.

De siste fire årene har begge sittet i det samme styret og skal ifølge begge hatt et uproblematisk samarbeid.

– Men tilbake til utgangspunktet. Du håndterer den mest kommersielle delen av fotballen samtidig som 8-åringer ikke har råd til å gå på trening?

– Ja, og vi skal ivareta både toppfotballen i Vålerenga og 8-åringen som skal ha råd og lyst til å gå på trening og få helter han eller hun skal se opp til. Vålerenga er en veldig spesiell klubb og vi skal ivareta hele mangfoldet. Det gjør dette veldig meningsfullt. Jeg opplevde noe av den samme kontrasten da jeg gikk fra breddefotballen i Holmlia til toppfotballen i Kolbotn, der jeg spilte, forteller hun.

– Balansegangen i idrettsstyret er annerledes. Norsk idrett er verdibasert og avhengig av frivillighet. Nesten alle i dette landet har et forhold til idretten. Da må vi som styrer det ta mange hensyn, legger hun til.

Grillet og intervjuet

I tur og orden har en rekke store særforbund kommet ut og annonsert sin støtte, men først etter omfattende intervjurunder med begge kandidatene. I forrige uke konkluderte Norges Fotballforbund med at de vil stemme på Al-Samarai. Det samme vil Oslo Idrettskrets samt mange andre.

– Jeg tror jeg har vært gjennom 40 eller 50 intervjuer og samtaler med særforbund og kretser. Før det lange samtaler med valgkomiteens medlemmer. Det skal norsk idrett ha, den tar slike valg på alvor.

– Hva spør de om?

– Veldig bredt spekter. Frivilligheten, hvordan gjøre hverdagen enklere for dem som styrer, til detaljer om et anlegg som er blitt forsinket. Det er veldig lærerikt å gå gjennom dette.

Ifølge tingdokumentene koster idrettsstyret 3,5 millioner i året i honorarer. Det er forslag om å kutte ned antallet.

Å være styreleder er en heltidsjobb.

Ap-bakgrunn

I dag jobber Al-Samarai i et kommunikasjonsbyrå og hun har vært aktiv politiker for Arbeiderpartiet med varaplass på Stortinget.

Nettopp den koblingen er viktig for mange av hennes støttespillere. Staten er tross alt norsk idretts største økonomiske livbøye. Og i det bildet må idrettens samfunnsbetydning synliggjøres.

– Hva blir viktigst på tinget, utenom valget?

– Jeg er jo en politisk nerd, så jeg gleder meg til alle diskusjonene, enten det gjelder økonomiske barrierer, OL til Norge, anleggspolitikk eller hvordan norsk idrett er organisert. Tinget har stor makt, og slik skal det være, sier hun.

– Nå har du ekstreme dager, hva gjør du for å koble av?

– Det beste jeg kan gjøre er å dra hjem til foreldrene mine på Holmlia (familien kom til Norge fra Irak i 1994). Da faller jeg inn i de samme rutinene, jeg kommer ned på jorda og jeg vet de heier på meg uansett om jeg skulle bli idrettspresident eller FAU-leder. Jeg prøver å få det til hver søndag, sier hun.

Også etter den søndagen som nå kommer, uansett utfall.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

FAKTA

Navn: Zaineb Al-Samarai

Født: 22. oktober 1987.

Kom til Norge med foreldrene sine som flyktninger fra Irak i 1994.

Yrke: Kommunikasjonsrådgiver i Storm Samfunn A/S. Utdannet jurist.

Satt i Oslo bystyre for Ap 2011-205, vararepresentant Stortinget for Ap 2017–2021.

Aktiv fotballspiller i Holmlia og Kolbotn, styreleder i Holmlia Sportsklubb, styremedlem i VIF Fotball Elite, sitter i idrettsstyret.

Aktuell: Innstilt som ny president i Norges idrettsforbund. som velges søndag. Mindretallet ønsker Berit Kjøll.

Powered by Labrador CMS