Sport

Gløersen satser alt på ett OL-kort

Det meste handlet om VM-femmila for Anders Gløersen denne sesongen. Neste vinter er han igjen beredt til å satse alt på ett kort.

NM-vinner Anders Gløersen sammen med sølvvinner Martin Johnsrud Sundby (t.v.) og Didrik Tønseth.

Av Stian Grythaugen

GÅLÅ: Fredag tok Rustad-løperen karrierens andre individuelle NM-gull på 10-kilometeren i fri teknikk på Gålå. 30-åringen knep seieren foran Martin Johnsrud Sundby.

Noen stor overraskelse var det ikke. Gløersen er langrennslandslagets skøytespesialist, og i vinter har den meste handlet om VM-femmila i Lahti. Den kvalifiserte han seg for med andreplassen på skøytetremila i Davos før jul. Siden handlet alt om å komme best mulig forberedt til Lahti.

Sesongens høydepunkt endte til sjuende og sist med 11.-plass etter at Gløersen brukte mye krefter på et langt "solobrudd" tidlig på femmila.

Få renn

Foran neste sesong er landslagsveteranen igjen innstilt på å satse alt på ett kort. 15-kilometeren under OL i Pyeongchang blir det store målet – og distansen han setter alt inn på å få gå.

30-åringen hevder han er komfortabel med satsingen som skøytespesialist, selv om det innebærer at han går langt færre verdenscuprenn enn mange av landslagskollegene i løpet av en vinter.

– Ja, det er jeg komfortabel med. Jeg prøvde forrige sesong å bli en mer komplett skiløper og å gå tourer, men fikk det ikke helt til. Neste år er det OL, og da er det enkeltdistanser som teller. I den forbindelse velger jeg meg skøyting, sier Gløersen til NTB.

– Du risikerer å gå mot en ny sesong med et lite antall renn?

– Det blir det, og det er litt kjedelig. Men jeg er 30 år, blir snart 31, og kommer ikke til å bli verken den nye Northug, Sundby eller Klæbo. Dermed satser jeg på å være blant de aller beste på noen distanser, smiler fredagens norgesmester.

Har mye å gå på

I vinter har han kun vært på start i tre individuelle verdenscuprenn. Oppsummert triller veteranen terningkast «tre-fire» på egen innsats i vinter.

– Jeg var i bra form før jul, og klarte å berge ett bra skirenn i Davos da. Så slet jeg litt med sykdom, og kom ikke skikkelig i form igjen før til VM. Da følte jeg at jeg var i form. På femmila i Lahti bommet jeg litt med opplegget og brukte for mye krefter tidlig, sa 30-åringen.

Nå rettes blikket mot Sør-Korea og vinterlekene i Pyeongchang.

– 15-kilometeren i fri teknikk har jeg tenkt på også i år, og der har jeg lyst til å kjempe om medalje. Skal jeg klare det, må jeg først og fremst ha en bedre treningssesong, for i fjor sommer var det dårlig. Jeg mener selv jeg har mye å gå på treningsmessig, sier Gløersen.

Fredag hadde han Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønseth nærmest seg på resultatlista.

Sundby må kanskje stå over

En strekkskade kombinert med regelen om stakefrie soner kan tvinge Martin Johnsrud Sundby til å stå over lørdagens NM-femmil.

Årets sammenlagtvinner av verdenscupen måtte nøye seg med sølvmedalje på 10-kilometeren i fri teknikk på Gålå fredag. Lørdag er han normalt sett kjempefavoritt på 50-kilometeren i klassisk stil som avrunder årets sesong.

En strekkskade i låret kan imidlertid føre til at Sundby må trekke seg fra rennet.

– Jeg kan ikke gå sånn det kjennes ut nå, nei. Jeg får bruke kvelden og begynnelsen av morgendagen til å kjenne på om det er mulig, sa 32-åringen til NTB etter målgang fredag.

Røa-løperens skade er særlig smertefull når han skal gå diagonalgang, og all den tid det er vedtatt bruk av stakefrie soner på Gålå lørdag, er det umulig å komme utenom bruk av nettopp den teknikken.

Samme mål

Sundby innrømmer at han gjerne skulle ha hatt muligheten til å stake hele NM-femmila. Løypene på Gålå er ikke tøffere enn at det kunne latt seg gjøre.

– Helt ærlig, så irriterer det meg. Men det er sånn de øverste lederne i internasjonalt langrenn har funnet ut at det skal være, sa Sundby fredag.

– Vi har alle det samme målet med idretten vår, at vi skal beholde to stilarter og diagonalgangen skal bli. Vi har funnet gode tiltak for det, men det er ikke sikkert vi behøver å overregulere alt som er av klassiske renn, tilføyde han.

Stakefrie soner ble foran inneværende sesong lansert som et grep for å berge klassisk langrenn. I verdenscupsammenheng ble sonene benyttet for første gang under sprinten i Drammen.

Overregulert

Sundby mener man nærmer seg det han kaller «overregulering» av klassiske skirenn.

– Jeg mener at dette er en debatt vi er nødt til å ta. Skal vi overregulere alt, eller skal vi sammen jobbe mot det målet vi alle har, nemlig å beholde klassisk renn, sa han fredag.

Svaret på om mannen med 12 NM-gull kommer til start lørdag, kommer trolig først noen timer før start. Røa-løperen kaller muligheten for at han må droppe sesongens siste renn som følge av de stakefrie sonene «surrealistisk».

– Det er en situasjon jeg ikke hadde sett for meg at jeg skulle havne i, sa 32-åringen. (NTB)

Resultater menn, 10 km fri teknikk fredag:

1) Anders Gløersen, Rustad 20.06,8, 2) Martin Johnsrud Sundby, Røa 0.01,8 min. bak, 3) Didrik Tønseth, Byåsen 0.03,1, 4) Mathias Rundgreen, Byaasen 0.05,0, 5) Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen 0.08,9, 6) Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen 0.11,2, 7) Andrew Musgrave, Røa 0.16,0, 8) Magnus Stensås, Tydal 0.19,3, 9) Eirik Brandsdal, Kjelsås 0.25,9, 10) Magne Haga, Åsen 0.26,6.

Powered by Labrador CMS