Sport

Åpen om astmamedisineringen før start

De siste ti årene er Marit Bjørgen blitt kalt «store mor» i det norske langrennslandslaget. Nå er hun det også bokstavelig. Og antagelig som en enda sterkere skiløper enn før.

Marit Bjørgens 76. individuelle verdenscupseier kom i Ruka søndag. Gleden var ikke mindre enn før.
Marit Bjørgens 76. individuelle verdenscupseier kom i Ruka søndag. Gleden var ikke mindre enn før.
Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Hun har altså vært borte i halvannet år siden siste seier i Holmenkollen 15. mars 2015 (30 km). Det virker bare ikke slik. Hun har vært der hele tiden på et vis. Og hvor lang blir seiersrekken nå? Nå er tallet 103 verdenscupseire, inkludert stafetter. Søndagens seier på 10km klassisk i finske Ruka var hennes 76. individuelle. Hva tenker hennes evige motstandere, Justyna Kowalczyk og Charlotte Kalla, særlig sistnevnte som gikk på en ubegripelig smell i sesongens første renn på hennes favorittdistane?

At Marit Bjørgen er en maskin. Og hennes nye rolle nå også som «store mor» internasjonalt, blir å forsvare de norske framgangene etisk i en verden der skepsisen aldri har vært større, ikke minst i VM-nasjonen Finland.
Den finske avisa Iltalehti gjennomførte en enquete blant det tallrike publikum i Ruka. Svarene var nedslående sett med norske øyne. Samtlige som ble spurt mente Norge var en nasjon av dopere. De anser Johnsrud Sundby og Johaug som tatt, neste ut er Marit Bjørgen. Etter seieren søndag snakket hun åpent om sin bruk av astmamedisiner, om hvor mye og hvordan hun tok det før rennet. Åpen informasjon er viktigere enn noensinne. Før holdt det å vinne. Når hun nå vinner, må hun også vise fram bruksanvisningen. Slik er den nye ski-virkeligheten blitt.

Den uoffisielle målingen ble tatt opp før søndagens 10 kilometer der deres egen Krista Pärmäkoski egentlig var rennets største sensasjon. Hun truet Bjørgens seier, var bare 4,6 sekunder bak i mål, og skapte ny entusiasme foran VM i Lahti i februar. Det er antagelig bare internasjonale framganger som kan dempe doptrykket mot Norge. Som lørdag da svenskene gledet seg så mye over Stina Nilssons sprintseier at de glemte den norske dominansen. Stina Nilsson går i den gule ledertrøya når verdenscupen kommer til Lillehammer kommende helg. Men vi spør ikke publikum om vi tror svenskene er dopet av den grunn.

Det Marit Bjørgen bekreftet var at en normal fødsel trenger bare være en pause i en stor idrettskarriere. Det er mange mødre før henne som har kommet tilbake på samme vis. Vi har sluttet å undre oss over hvor lenge det vil vare. Vi husker hun en gang satte VM i Oslo i 2011 som naturlig sluttpunkt. Nå er hun 36 år og seiersgleden i Ruka var den samme som i 2003 da hun vant sitt føste VM-gull. Teknisk gikk hun som i sine glansdager. Men de ligger kanskje foran henne? Vi kan jo begynne å telle forfra igjen, seier nummer 1 etter at Marius kom på laget.

Slik bruker hun astma

Til mnediene i Ruka sa hun dette etter søndagens løp:

– Jeg har astma, og jeg bruker spray. Jeg tar to innpust om morgenen og to innpust om kvelden. I tillegg bruker jeg saltvann og atroven gjennom forstøver. Det har jeg gjort begge dagene her.

– Har du hatt noen betenkeligheter med det etter diskusjonen som har vært?

– Jeg har gått noen runder med meg selv, men jeg må tenke på min egen helsebit. Jeg har fått påvist astma, og hvis jeg skal ta vare på lungene mine og ikke minst det å gå to konkurranser med en tøff sprint i går i kroppen, så må jeg gjøre det som er det beste for mine lunger. Da må jeg bare stå i.

– Men du har ingen betenkeligheter?

– Etter alt som har vært rundt dette i høst, så synes jeg at det er litt ekkelt å gjøre det. Men så må man bare gjøre det som er helsemessig mest riktig for meg selv. Det er helsemessige årsaker til at vi bruker dette. Det er for å ta vare på lungene våre, ikke minst når det er kaldt.

– Kunne du ha gått uten å bruke det?

– Det kunne jeg, men jeg gjør dette for å ta vare på lungene mine og for å være frisk nok til å gå mange konkurranser framover, sa hun i følge NTB.

Resultater:

Kvinner, 10 km klassisk:

1) Marit Bjørgen, Norge 26.55,2, 2) Krista Pärmäkoski, Finland 0.04,6 min. bak, 3) Heidi Weng, Norge 0.12,7, 4) Ingvild Flugstad Østberg, Norge 0.36,8, 5) Nicole Fessel, Tyskland 0.42,4, 6) Laura Mononen, Finland 0.50,0, 7) Victoria Carl, Tyskland 0.51,7, 7) Stina Nilsson, Sverige 0.51,7, 9) Justyna Kowalczyk, Polen 0.52,4, 10) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge 1.04,0.

Øvrige norske: 31) Maiken Caspersen Falla 1.57,9, 32) Kari Øyre Slind, 2.02,4.

Verdenscupen (2 av 32 konkurranser):

1) Nilsson 136 poeng, 2) Bjørgen 126, 3) Pärmäkoski 125, 4) Weng 120, 5) Østberg 86, 6) Falla 80, 7) Mononen 72, 8) Natalia Matvejeva, Russland 50, 9) Hanna Falk, Sverige 47, 10) Fessel 45.

Øvrig norske: 19) Jacobsen 27.

Distansecupen (1 av 19 konkurranser):

1) Bjørgen 100, 2) Pärmäkoski 80, 3) Weng 60, 4) Østberg 50, 5) Fessel 45, 6) Mononen 40, 7) Nilsson 36, 8) Carl 36, 9) Kowalczyk 29, 10) Jacobsen 26.

Powered by Labrador CMS