Ski

I dag løftes Astrid ut i sporet

OL-SPRINT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen kommer til OL-start i dag. En hel skinasjon løfter henne inn i sporet. Med eller uten sørgebånd.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (t.v.) og skiskytter Elise Ringen på tur rundt skistadion. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

SOTSJI (Dagsavisen): Og hun følges av en hel skiinteressert verden som er opprørt over debatten om bruk av sørgebånd i forbindelse med hennes brors bortgang. Hun har stålsatt seg for det som vil komme. Under hele gårsdagen fløt debatten på de sosiale mediene Astrid selv er en deltaker på. Bildene av de gråtende norske skijentene etter åpningsrennet lørdag, ble naturlig nok fulgt opp av spørsmålet: Hvorfor? Flertallet av internasjonale seere visste ingenting om bakgrunnen. Det var tårene og ansiktsuttrykkene som vakte oppsikt. De svarte sørgebåndene var det få som la merke til.

Nå vet enda flere om både bakgrunnen og båndene. IOCs brev til den norske delegasjonen om å unngå slike markeringer, viser igjen organisasjonens mangel på fingerspissfølelse. Det var en beklemt Gerhard Heiberg som svarte på spørsmål om dette i går. Han understreket IOCs behov for en samordnet opptreden for 205 medlemsland, samtidig som han støttet og forsto den norske handlemåten. Kanskje han kan ta med seg erfaringen inn i IOC og be om en justering av det olympiske charteret. Den er overmoden for oppdateringer. Men IOC er livrede for åpninger som kan gi økt handlingsrom utenfor ringene. Alle må holde seg innenfor.

Vi skjønner at IOC må sette grenser for mye. OL har fortsatt så stor symbolsk kraft at den kan utnyttes og misbrukes. Det skjer for så vidt allerede. Foran OL i London spurte TV 2 IOC-presidenten på en internasjonal pressekonferanse om Aleksander Dale Oens dødsfall skulle markeres under åpningsseremonien. Svaret var selvfølgelig nei. Man må ha en helhetlig linje. Men man trenger ikke detaljstyre alt. Bruk av svarte sørgebånd er en diskré, privat og verdig måte å markere felles sorg på. Idrett skal være fellesskap på sitt beste. I fotball og andre lagsporter har dette vært benyttet mye. Selv ikke FIFA (det internasjonale fotballforbundet) har laget støy omkring det. De er også fleksible med bruk av ett minutts stillhet i forbindelse med fotballkamper der mange er samlet selv om ikke alle kjente avdøde.

Det var ingen lang debatt i den norske leiren om de skulle bruke sørgebånd eller ikke. Det ble en spontan aksjon. Ingen ledere stoppet jentene. Det skal vi takke for. Men egentlig er det helt innlysende. Har vi noen gang hørt om noen som har fått refs for å uttrykke følelser og respekt i fellesskap? Sannsynligvis er dette olympisk rekord i dårlig skjønn. Episoden var rett og slett ikke noe å bry seg med. Men IOC syntes de måtte. Det siste døgnet har støtteerklæringer strømmet inn til den norske troppen. Folk er opprørt. Og IOCs omdømmekrise er åpenbart blitt enda verre. Midt oppe i dette skal Astrid Uhrenholdt Jacobsen prøve å prestere på sitt ypperste nivå noen gang. Hun ble verdensmester i sprint allerede i 2007. Siden har hun opplevd uhell, sykdom, sportslig stagnasjon og suksess. Og tragedie. Og i dag følger en hel nasjon henne. Vi gleder oss til å se henne ute i sporet uansett resultat. For der er hun i sitt rette element.

Slik blir også dette langrennet oppe på Laura skistadion noe utenom det vanlige. Marit Bjørgen havnet også på IOCs liste over charterbrudd i går for en episode hun ikke hadde kontroll på. Det finnes også de som tar sjansen på å utfordre regelverket for å få oppmerksomhet. Det er mange måter å utnytte olympiske ringer på.

I går markerte Lillehammer 20-årsjubileet for 1994-lekene i «Norway House» i Sotsji. Gjestelista var lang. Rett før la Oslo 2022 fram sitt konsept, som i Sotsji-sammenligning er et OL på sparebluss. Det var en viktig dag for norsk entusiasme, men den ble skjemmet av et IOC som er i utakt med dem de arrangerer lekene for. Og i en slik ramme blir det tyngre å få aksept for en søknad som krever at det meste av befolkningen er med.

Men i dag er alle med. Spørsmålene i sprintløypa er mange. Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen er nevnt. Blant gutta er det like åpent. Mysteriet Petter Northug skal slåss med svensker og russere om hegemoniet i OL 2014. Og hva kan Dario Cologna finne på? Nå går også han og gleder seg til en sprintløype som er tøffere enn de fleste i verdenscupen og som skal favorisere distanseløperne. I går ble det ingen norske medaljer. Ole Einar Bjørndalen var kanskje bare en misforståelse unna. Marginene er små. For Astrid Uhrenholdt Jacobsen handler det om mer enn marginer i dag. Det handler om verdighet. Det fantastiske er at hun er her og vil bidra.

reidar.sollie@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS