Nyheter
Zetlitz-brødrene merkes fortsatt i byen
Marie kalte da sin del av den tidligere felles familiegård for Mariero, mens Kristian kalte sin del for Kristianslyst.
Popstjernen og forfatteren Bertine Zetlitz har sine røtter fra Zetlitz-familigen i Stavanger. Her er hun avbildet på en boklansering for Aschehoug.
Ole Berg-Rusten, NTB
Blant mine barndomsminner fra Hillevåg er også et utsagn fra en skolekamerat som ustanselig siterte en åpenbart familiær muntrasjon som lød slik: «Kristian hadde lyst, men Marie var i ro…» Dypsindigheten var ment å henspille på to steder i det nære nabolag – Kristianslyst og Mariero – og var formodentlig en tilpasning av den gamle vandrehistorien i strøket som forklarte hvordan disse stedsnavnene var oppstått.
Det var etter datidens sigende et ektepar som i den tydeligvis uslitelige vandrehistorien ikke hadde noe etternavn, men som utelukkende ble referert til ved sine fornavn, Marie og Kristian, som var kommet til et slags sluttpunkt i det ekteskapelige samlivet. De to bodde på Auglend-gården, men valgte å dele gården slik at de ikke bare hadde en psykisk avstand mellom seg, men også fikk en fysisk. Marie kalte da sin del av den tidligere felles familiegård for Mariero, mens Kristian kalte sin del for Kristianslyst.
Det finnes heldigvis folk blant oss som blir inspirert til å grave dypt i materien når den slags munnhell slippes løs, og forfremmes – om ikke til herligheten som i Frelsesarmeen – men til folkelig sannhet, «sånn e det med den sagen, ser du…» En av disse utrettelige kunnskapsgraverne og -jegerne er for eksempel læreren og lokalhistorikeren Gunnar Skadberg. Han fant ikke bare på fotballbanen veien til målet, men har i årevis også funnet fram i de lokalhistoriske irrgangene og labyrintene.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP