Verden

Ytre høyre på fremmarsj i Italia

Partiet Italias brødre har gjort det godt i lokalvalg og vaker nå i toppsjiktet på nasjonale meningsmålinger.

Lederen av Italias Brødre, Giorgia Meloni (t.v) og lederen for Lega Nord, Matteo Salvini. Meloni har tatt igjen Salvini i meningsmålingene og kan ende opp som landets neste statsminister
Lederen av Italias Brødre, Giorgia Meloni (t.v) og lederen for Lega Nord, Matteo Salvini (t.h). Meloni har tatt igjen Salvini i meningsmålingene og kan ende opp som landets neste statsminister
Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert.

Det nasjonalkonservative Italias brødre, eller Fratelli d’Italia, lå lenge i ytterkanten av italiensk politikk, uten særlig oppslutning. Ved valget på ny nasjonalforsamling i 2018 fikk de bare 4.4 prosent av stemmene.

Dette har imidlertid snudd de siste årene. Sist september vant partiet lokalvalgene i fylket Marche, i en koalisjon sammen med blant andre Matteo Salvinis høyrepopulistiske parti Ligaen (tidligere kalt Lega Nord). Dermed ble 25 år med venstresidestyre i regionen avsluttet.

Valget var en stor seier for partiet, som på to år har gått fra en oppslutning på under ti prosent, til å nå konkurrere med Ligaen om topplasseringen i nasjonale meningsmålinger.

Grums i maskineriet

Italias brødre er etterfølgeren av partiet «Movimento Sociale Italiano», et ny-fascistisk parti opprettet i 1946 av tilhengere av Mussolini.

Partileder Giorgia Meloni begynte sin politiske karriere i partiets ungdomsfløy, og kan ende opp som landets neste statsminister om målingene holder til 2023, skriver The Guardian.

Meloni har over tid jobbet for å gjenskape partiet som en konservativ forkjemper for patriotisme. I biografien sin skrev hun at hun «ikke tilhører fascismekulten».

Likevel tyder mye i regionen Marche på at deler av partiet fremdeles ikke har kuttet båndene til fortiden, skriver The Guardian.

Avisa skriver at ordføreren i byen Ascoli Piceno i april donerte fascistiske tegneserier til skoler. På den nasjonale fridagen som markerer Italias frihet fra fascismen, sendte presidenten av Marches utdanningsdepartement et brev til regionens studenter.

I brevet ble partisaner og fascister likestilt. Partisanene er betegnelsen på de som kjempet mot nazistene og fascistene under andre verdenskrig.

– Vi burde huske de døde uten å skille på hvilken side de var på, skrev ordføreren i brevet.

Noe av det første den nye administrasjonen i Marche gjorde, var å stenge ned mottakssentre og støttefasiliteter for innvandrere. Den samme administrasjonen ønsker også å forby abortpiller. En politiker fra partiet uttalte nylig at kvinner skal holde seg hjemme og passe barn, mens menn lager reglene. Videre jobber partiets ledelse for å innføre tiltak som begrenser sosiale boliger til italienere.

Lederen for Italias Brødre, Giorgia Meloni, flyr høyt i målingene om dagen
Lederen for Italias Brødre, Giorgia Meloni, flyr høyt i målingene om dagen

Tar ikke avstand

Paolo Berizzi, en journalist som har skrevet om fremveksten av det ekstreme høyre i Italia, mener det største tegnet på endring i Marche kom i oktober 2019. Da ble det holdt en minnesmiddag for å markere jubileet for Mussolinis «marsj mot Roma».

På middagen deltok Francesco Acquaroli, som nå er presidenten i Marche, sammen med en rekke av partiets ordførere fra andre byer.

– Dette illustrerer hvordan Italias Brødre håndterer den nostalgiske høyresiden. Ikke bare lar de være å ta avstand fra den, de feirer den, sier Berizzi til The Guardian.

Videre omtalte Berizzi Marche som «et slags laboratorium for den høyresiden som har sine røtter i den fascistiske tradisjonen».

Om to år er det nye nasjonale valg i Italia. Dersom Italias brødre, som nå vaker rundt 20 prosent i meningsmålingene, holder stand, kan landets neste statsminister fort ende opp med å hete Giorgia Meloni.

– Venstresiden har vært svake på å avskjære høyresidens fremvekst på tvers av Italia, sier Berizzi til The Guardian, før han legger til:

– Og her ligger faren. Landet som produserte, men også bekjempet, fascismen, kan ende opp med å bli ledet av et parti med koblinger til den historien.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Powered by Labrador CMS