Byløvene

Vin på solsiden

Når novembermørket henger over oss nordboere er vi langt fra solfylte California, men vinen deres passer mørketida godt.

Vinhuset Bonterra ligger i vakre Mendocino County og har dyrket vindruer økologisk siden slutten av 80-tallet og vært 100 prosent økologisk siden 1993.
Publisert Sist oppdatert

Europeiske vinregioner er arketypene for de fleste av verdens vinstiler. Med en rekke unike kombinasjoner av lang vinhistorie, tilpasset jordsmonn og et generelt kjølig klima, lages også brorparten av verdens beste viner i Europa. Alt utenfor Europa betegnes som den nye verden, og den europeiske vinentusiasten kan ha en tendens til å rynke på nesen når de sødmefulle dråpene fra et varmere klima helles i glasset.

Et varmt klima senker syrenivået i druen samtidig som sukkermodningen går raskt, sukkeret gjæres til alkohol og høy alkohol er i seg selv sødmefullt. Riktignok finnes det kjøligere områder i andre verdensdeler også, og det finnes vinområder i den nye verden med både gunstig jordsmonn og vintradisjoner som strekker seg langt tilbake i tid. California er imidlertid en forholdsvis ny vinregion hvor det stort sett er varmt. Følgelig har vinene gjerne søtere fruktkarakter og lavere syre. I tillegg har vinstilen produsentene lager, og ikke minst konsumentene har foretrukket, vært dominert av utpreget bruk av modning på fat. Vanillinet fra fatene bidrar også til en søtere og bløtere fornemmelse.

Folk har generelt et ulikt toleransenivå for eikekarakteren som fatmodning gir. For noen skal det ikke mye eik til før det føles overveldende, for andre er det dette sødmefulle vaniljepreget som ettertraktes i en god vin. Personlig synes jeg det er rom for begge deler, alt til sin tid. Det blir som med en film eller bok, noen ganger holder det med god underholdning, andre ganger vil man utfordres til ettertanke. Et høyt syre- og tanninnivå i vin er i utgangspunktet forstyrrende i munnhulen og noe man må venne seg til. Kvalitetsforskjellene i vellagret californisk vin kan dermed være tydeligere for mange, og vinen et tryggere valg når man vil spandere på seg noe ekstra.

Vinhuset Bonterra er ganske ulikt de europeiske. De har ikke like mange lover og regler å etterfølge og som mange californiske vinbønder representerer de en salig blanding av etterlevninger fra hippietida og en kommersiell tilnærming. Bonterra ligger i vakre Mendocino County. Sjefvinmaker og grunnlegger Rob Blue regnes som en av pionérene i økologisk vinproduksjon. Vinhuset har dyrket vindruer økologisk siden slutten av 1980-tallet og vært 100 prosent økologisk siden 1993. I dag driver de også etter biodynamiske prinsipper på flere av sine vingårder. De to flaggskipene The McNab og The Butler kommer fra to ulike vingårder som ligger høyere og kjøligere til, The Butler hele 2.200 meter over havet. Bonterra lagrer mange av sine viner helt eller delvis på både amerikanske og franske eikefat, gamle som nye. Er du i nabolaget er vinhuset vel verdt et besøk.

5 Bonterra The Butler 2006, Mendocino/USA

En dyp rødlilla rhôneblanding som er mer europeisk i stilen enn The McNab. Den har også hakket friskere og svalere frukt enn brodervinen. Vinen dufter av bjørnebær, plommer, fioler, lakris, ristede nøtter og fat. Vinen er fyldig og fruktig med lett sødmefull munnfølelse, runde tanniner, medium syre, god konsentrasjon og tydelig, men integrert fatpreg og alkohol, samt lang ettersmak med innslag av pepper. En vin for de mer robuste kjøttrettene med litt fett eller marmorering, som entrecôtes, T-ben og oksekoteletter. Biodynamisk dyrket. 93027, kr 350

5 Bonterra The McNab 2006, Mendocino/USA

Dette er en kraftpakke av en vin laget på bordeauxdruene merlot, cabernet sauvignon, malbec og petit verdot. Vinen har en dyp rubinrød farge og utviklede dufter av bjørnebær, plommer, sedertre, tobakk og vanilje, samt noe innslag av animalske og jordlige toner. Den er fyldig og fløyelsmyk med sødmefull fruktighet, god konsentrasjon og middels syre, samt lang, varm og lett krydret ettersmak. En skikkelig foran-peisen-med-en-god-bok-vin, som også kan få følge med en real biff, and eller ikke altfor kraftig vilt. Biodynamisk dyrket. 93028, kr 350

4 Bonterra Organically Grown Zinfandel 2009, Mendocino/USA

En dyp rødlilla zinfandel med typeriktige dufter av røde hagebær, bjørnebær, krydderkake, søte overmodne plommer, brent treverk og vanilje. Vinen har sødmefull fruktighet, moderat syre og rund munnfølelse, samt middels fylde og høy alkohol, som kommer litt igjennom i en lang krydret og sødmefull avslutning. Zinfandel er en klassisk match til sommerens grillmat, men den passer også godt til vinterens krydrede retter. Prøv den til eksotiske, sursøte eller sterkt krydrede kjøttgryter. Økologisk dyrket. 34958, kr 200

4 Bonterra Chardonnay 2010, Mendocino/USA

Dette er en rik og fatpreget chardonnay, det vil si 97 prosent chardonnay og en prosent hver av viognier, rousanne og muscat. Vinen har en middels dyp gul farge og dufter av fersken, tropisk frukt, sitrus, smør og fat. Den har sødmefull frukt, kremet fylde og middels syre. Eikekarakteren er ganske kraftig, men vinen er likevel lett å like hvis man ikke er hårsår for fatpreget. Avslutningen er lang og rund. Et godt følge til soppretter, lyst kjøtt og smørstekt sjømat med litt karamellisering. Økologisk dyrket. 46516, kr 150

Powered by Labrador CMS