Nyheter
Vil gi hundrevis av millioner til Hagegata 30
Boligblokka midt på Tøyen torg har stått tom siden 2014. Nå vil byrådet sikre penger til leiligheter i «tredje boligsektor».

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Midt på Tøyen torg, i etasjene over biblioteket, Nille og apotek står en blokk med seks etasjer og 50 tomme leiligheter. Etasjene over butikkene eies av Oslo kommune og har stått tomme siden desember 2014.
I 2017 ble det klart at boligene ikke skulle bli studentboliger likevel, men et prosjekt som en del av byrådets nye sosiale boligpolitikk. Det skulle imidlertid vise seg å bli en lang juridisk og politisk prosess.
Etter flere omganger og mediesaker, ser prosjektet nå ut til å ha et klart mål i sikte. Nå foreslår byrådet at prosjektet får en styrings- og kostnadsramme på 243 millioner i revidert budsjett for Oslo.
Vil senke terskelen
– Gjennom etablererboligordningen tilbyr vi oslofolk en rimeligere inngangsbillett til boligmarkedet. Vi har nylig fått godkjent av ESA å kunne tilby rimelige boliger til 80% av markedspris og nå sikrer vi at prosjektet får de midlene vi trenger til å gjennomføre ombygging og rehabilitering, skriver bytutviklingsbyråd Arild Hermstad (MDG) i en pressemelding.

Boligene skal selges billigere enn andre leiligheter på markedet, som en del av «tredje boligsektor».
– Første sted vi ønsker å teste ut etablererboligordningen blir i Hagegata 30. Vi håper at dette nye boligpolitiske verktøyet vil kunne nå en bred gruppe etter hvert. Målet er at vi skal få en bedre boligpolitikk i Oslo for å motvirke den evig galopperende prisveksten i hovedstaden, skriver Hermstad.
Opprinnelig var det 50 leiligheter i blokka. I det nye prosjektet skal det bli 48 leiligheter og et fellesrom. 31 av boligene skal selges som etablererboliger og 17 av de største boligene skal brukes som kommunale boliger for barnefamilier.
– Jeg mener det er bra at såpass mange av de store leilighetene blir kommunale boliger for barnefamilier. Det er det et stort behov for, skriver byråd for næring og eierskap Rina Mariann Hansen i pressemeldingen.
Ifølge byrådet skal ombyggingen starte til neste år, og leilighetene skal etter planen være innflytningsklare i 2026.
– Med dette prosjektet er det viktig for oss å sikre sosial mobilitet, slik at familier kan bli boende på Tøyen også når de får barn. Vi ser fram til å etablere et godt bomiljø i Hagegata 30, særlig for barnefamilier. Beboerne skal dessuten selv få være med å utforme fellesarealet, skriver byråd for oppvekst og kunnskap Sunniva Holmås Eidsvoll i pressemeldingen.
Hvem får?
Hvem som skal prioriteres til å stå først i køen for kjøp av leilighetene, er ikke klart ennå.
Byrådet har imidlertid laget disse kriteriene for hvem som kvalifiseres:
- Ikke eie eller ha eid fast eiendom siste tre år.
- Ikke tidligere ha fått tildelt etablererbolig i Oslo kommune.
- Ha minimum tre års botid i Oslo kommune.
- Ikke ha inntekt eller egenkapital/formue som overstiger de til enhver tid fastsatte grenser.
Inntektsgrenser vil variere ut fra husholdningstype, for å tilpasses ulike behov hos for eksempel barnefamilier og aleneboende, skriver byrådsavdelingen.
Ifølge byrådet er de som kvalifiserer etter inntekt bare råd til å kjøpe 20 prosent av boligene som tilbys på markedet i dag. Dette er en stor gruppe
Derfor understreker byrådet at det blir nødvendig med prioriteringskriterier for å treffe de med de største behovene innenfor denne gruppen, som lavest inntekt, barnefamilier og lignende.
Mellom privat og kommunal
Tredje boligsektor omtales ofte som en boform som plasseres et sted mellom kommunale boliger og det private markedet.
I tredje boligsektor skal man få muligheten til å kjøpe en bolig på andre måter enn de tradisjonelle. Byrådet har tidligere uttalt at de ønsker at Hagegata 30 blir et botilbud som favner en bredere målgruppe enn hva det kommunale utleieboligtilbudet vanligvis gjør.

– Dette er et bygg som har stått tomt for lenge. Jeg skjønner at folk har irritert seg over det. Men det er også prisverdig hvor mye engasjement det er for dette bygget, sa daværende byråd for byutvikling, Hanna Marcussen (MDG) om Hagegata 30 til Dagsavisen i 2021.
– Det viktige er å få en framdrift på dette arbeidet nå, så engasjementet vedvarer. Vi vil at folk skal kunne flytte inn i dette bygget igjen, sa Marcussen.
Ifølge byrådet er det allerede satt av 50 millioner til blokka i år. I 2019 og 2020 ble det brukt omtrent 650.000 kroner på sikring av balkongene, og i tillegg var det løpende kostnader på omtrent 500.000 kroner årlig i strøm, avgifter, vekter og andre tiltak knyttet til hærverk og innbrudd, skrev Aftenposten i 2021.
Inkluderer leie-til-eie
I de ulike fasene av prosjektet i Hagegata 30 har flere kjøps- og boformer vært vurdert. I pressemeldingen til byrådet skriver de at boligene skal være etablererboliger.
Det innebærer at boligene både kan kjøpes med en gang, eller gjennom løsninger som leie-til-eie, der personer som mangler egenkapital kan betale en andel av husleien som gradvis betaling for kjøp av boligen, eller ordninger som deleie.
I alle tilfeller vil kommunen ha tilbakekjøpsrett når eieren velger å selge. Pris ved tilbakekjøp vil være opprinnelig kjøpspris justert for senere prisutvikling basert på en definert indeks. På den måten vil kjøper kunne opparbeide seg egenkapital ved prisoppgang samtidig som kommunen kan tilby boligen videre til en ny kjøper, fortsatt med samme rabatt, opplyser byrådsavdelingen.
Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at byrådet tidligere har vurdert leie-til-eie, og at de nye boligene skal være etablererboliger. Etter en presisering fra byrådsavdelingen har vi oppdatert saken med at finansieringsløsninger som leie-til-eie og deleie skal være en del av prosjektet. 31. mai klokken 10.22