Nyheter

Vil bosette så mange som mulig

- Jeg vet hvordan livet i mottak er. Det er klart vi bør bosette så mange som mulig i Moss.

Abdulkadir Hassen Ali, leder i Somalisk forening i Moss. FOTO: HANNA K. SOMMERSTAD
Publisert Sist oppdatert

Det sier leder i Somalisk forening i Moss, Abdulkadir Hassen Ali.

Han fortviler over at han, etter et oppslag i Byavisa Moss 19. november, ble forstått som at han ikke ønsket at kommunen skulle bosette flere flyktninger.

- Jeg har en søster på 18 år som sitter i mottak i Grue og venter på bosetting, og jeg har selv sittet i mottak i to år. Jeg vet hvordan livet der er, sier Ali, som ikke unner noen denne ventetida.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) har anmodet Moss kommune om i 2015 å bosette 40 flyktninger, hvor alle allerede har fått oppholdstillatelse. Det mener Ali at kommunen bør følge opp. Han får også støtte fra tidligere leder i somalisk forening i Moss, Maow Ali Mahamoud.

- Poenget vårt er at vi ønsker at flest mulig skal bli bosatt, slik at de kan starte på livet og bidra til samfunnet. Men de som blir bosatt, men som av ulike årsaker sliter med for eksempel å komme inn på arbeidsmarkedet, må få god nok hjelp til dette, sier Ali.

Hjelper kommunen

Gjennom Somalisk forening bidrar han selv til dette. Foreningen tilbyr blant annet leksehjelp, arbeidslivsveiledning, hjelp med å forholde seg til Nav, legebesøk og annen veiledning knyttet til rettigheter og plikter for innvandrere. Sånn sett hjelper de kommunen med integreringen, kan han fortelle. Mahamoud supplerer:

- Ved stortingsvalget i fjor, veiledet vi innvandrere slik at de kunne bruke stemmeretten sin. Det handlet blant annet om å få informasjonen ut på morsmålet deres, og forklare praksisen rundt stemmegivning, forklarer han, og forteller at det resulterte i at mange innvandrere gikk til urnene.

De to forteller også at alle slags nasjonaliteter - ikke bare somaliere - kan komme, og kommer, til foreningen når de har blitt bosatt.

- Vi står klare til å ta imot dem når de blir bosatt i mossedistriktet. Vi er veldig opptatt av å hjelpe alle som trenger det. For eksempel er det viktig at ungdommer kommer seg gjennom videregående skole, slik at de får arbeid. Vi jobber også mye med forebyggende arbeid mot kriminalitet, forteller Ali og Mahamoud.

Klare for omkamp

I bystyremøtet den 20. oktober hadde politikerne saken om antall flyktninger de skal bosette, oppe til debatt. Etter en lang diskusjon klarte likevel ingen av partiene å få flertall for sitt forslag. Frp gikk inn for å bosette null flyktninger, mens Ap, SV og Rødt gikk inn for å bosette 40, slik anmodningen fra Imdi sier. Høyre foreslo på sin side et kompromiss på 25.

Både Aps ferske ordførerkandidat, Hanne Tollerud, og leder i SV, May Hansen, er skuffet over at de ikke fikk med seg de andre på å svare på Imdi sin anmodning.

- Det farligste vi gjør, er å ikke gjøre et skikkelig integreringsarbeid. Da er veien kort til rekruttering til for eksempel hellig krig, sier Hansen i SV.

Tollerud i Ap har imidlertid ikke gitt opp kampen, og forbereder seg nå til omkamp i bystyret den 15. desember.

- Jeg har vært i dialog med Høyre, men foreløpig har det ikke ført fram. Men jeg gir ikke opp og skal ta enda en runde, sier hun.

- Dersom dere ikke får flertall for 40, vil dere da stemme for Høyres forslag om 25?

- Ja, da er vi tvunget til det. 25 er tross alt bedre enn null, sier Tollerud.

- Uaktuelt med null

Ordfører Tage Pettersen bekrefter at de er i samtaler med Ap, men sier at de også snakker med Frp.

- Det handler nok mest om hvor på 20-tallet vi ender, sier han, og understreker at det er helt uaktuelt ikke å bosette noen.

Frps ordførerkandidat, varaordfører Anne Bramo, ser annerledes på saken og mener det allerede foreligger et vedtak, basert på at ingen kom til enighet sist saken var oppe.

- Nå har vi et vedtak på å bosette null. Hvorvidt vi vil inngå et kompromiss dersom saken skal opp igjen, vil jeg ikke debattere i avisen. Det får vi ta med de andre partiene, sier hun.

Frps Erlend Wiborg har tidligere uttalt at hans parti vil være villig til å stemme for et forslag på 20 flyktninger. Bramo vil verken bekrefte eller avkrefte dette på nåværende tidspunkt.

- For oss handler dette om at Moss lenge har gjort en større jobb enn andre kommuner i Østfold med å bosette flyktninger. Nå er det de andres tur - nå må de andre ta ansvar, sier hun.

Dette får Aps Hanne Tollerud til å tenne på alle plugger.

- Det er jo nettopp dette som gjør at solidaritetsmodellen som er utviklet i samarbeid mellom kommunenes interesseorganisasjon (KS) og Imdi ikke vil fungere. Alle må ta ansvar. Og hvis Frp mener det følger for lite bevilgninger med flyktningene, må de ta den kampen med sitt eget parti, som faktisk sitter i regjering, sier Tollerud.

Powered by Labrador CMS