Verden
Vesten anklages for å trappe opp konflikten i Midtøsten etter Jemen-angrep
Det britisk-amerikanske angrepet på houthi-kontrollerte områder i Jemen vekker sterk fordømmelse i en rekke land i Midtøsten. Frykten for storkrig øker.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Irak, Iran, Hizbollah i Libanon fordømmer alle angrepet på det sterkeste. De advarer også om at dette vil gjøre regionen enda mer ustabil etter tre måneder med krig mellom Israel og palestinske Hamas på Gazastripen.
Russland har bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd, mens Kina nøyer seg med å uttrykke bekymring og ber alle parter vise tilbakeholdenhet for å hindre at konflikten sprer seg.
Houthi-bevegelsen selv kaller angrepet for barbarisk og lover å fortsette angrepene mot skip i Rødehavet som de mener er knyttet til Israel. De sier også at Storbritannia og USA kommer til å betale en høy pris for angrepet.
– Brudd på folkeretten
Iran, som er alliert med houthiene, mener angrepet er et brudd på folkeretten.
– Vi fordømmer sterkt de militære angrepene som ble gjennomført av USA og Storbritannia mot flere byer i Jemen denne morgenen, sier Nasser Kanaani, talsmann for utenriksdepartementet i Teheran, ifølge iranske medier
– Vi anser dette som et klart brudd på Jemens suverenitet og territorielle integritet og et brudd på folkeretten, reguleringer og rettigheter, sier Kanaani videre.
Han mener angrepet kommer til å gjøre regionen mer utrygg og ustabil.
Den libanesiske Hizbollah-militsen retter skarpe anklager mot USA og amerikanernes støtte til Israels krig på Gazastripen.
I en uttalelse skriver den Iran-støttede bevegelsen at angrepet viser at USA er Israels alliansepartner når det gjelder «tragediene og massakrene som blir utført av det sionistiske regimet i Gaza og regionen».
Irak: – Øker trykket
Irak advarer mot at angrepet kan føre til at konflikten i Midtøsten blir større. Det øker trykket i regionen, uttaler en rådgiver for Iraks statsminister.
Også palestinske Hamas har fordømt angrepet. Gruppen skriver at Storbritannia og USA har ansvaret for hvordan angrepet vil virke inn på sikkerheten i regionen.
Angrepet ble gjennomført av britiske og amerikanske styrker natt til fredag og var rettet mot en rekke houthi-kontrollerte byer i Jemen, deriblant hovedstaden Sana.
Ifølge USAs president Joe Biden bidro Australia, Nederland, Canada og Bahrain med støtte. Han kaller angrepene for en «defensiv aksjon» for å hindre videre angrep på skip i Rødehavet.
Houthiene har opplyst at angrepene rammet en flybase, flyplasser og en militærleir, melder den houthi-kontrollerte TV-stasjonen Al-Masirah.
Brukte fly, ubåter og skip
– Vårt land er utsatt for et massivt og aggressivt angrep fra amerikanske og britiske skip, ubåter og krigsskip, sier houthienes viseutenriksminister Hussein Al-Ezzi, ifølge houthi-kontrollerte medier.
Journalister og øyenvitner har også meldt at de har hørt lyden av bombardementer.
Det britisk-amerikanske angrepet ble gjennomført like etter at USAs utenriksminister Antony Blinken har besøkt en rekke land i Midtøsten. Målet med reisen var blant annet å hindre at krigen mellom Israel og Hamas sprer seg.
Til nå har både Iran og Hizbollah-bevegelsen i Libanon vært tilbakeholdne, noe som tyder på at de ikke ser seg tjent med en spredning av konflikten.