Verden

Verste tørke på nær 100 år i kriserammet Argentina

Inflasjonen er allerede nær 100 prosent, og staten er rammet av nok en gjeldskrise. Som om ikke det er nok, rammes Argentinas landbruksområder nå av tørke.

En soyaplante ødelagt av tørken nord i Argentina. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB
En soyaplante ødelagt av tørken nord i Argentina.
Publisert Sist oppdatert

Den allerede skjøre økonomien får dermed også unngjelde fra naturens side på grunn av en uvanlig hard variant av værfenomenet La Niña. Den verste tørken siden sent på 1920-tallet raserer den svært viktige produksjonen av soya, hvete og mais.

Soya- og hveteavlingen vil bli halvert i år, mens maisproduksjonen faller med en tredel, viser offisielle framskrivninger. Dermed uteblir viktige eksportinntekter for Argentina.

Mange kommer ikke til å høste

I tillegg til den skyhøye inflasjonen krangler Argentina nå med Det internasjonale pengefondet (IMF) om en brysom gjeld på 44 milliarder dollar – nærmere 460 milliarder kroner. Tørken kunne ikke kommet på et verre tidspunkt.

– Men situasjonen vil bare bli fullt og helt tydelig når skurtreskerne går ut på åkrene, sier agronomen Jaime Mestre.

Han legger til at mange bønder kommer til å etterlate den soyaen de kunne høstet, ute på åkeren. Både kvantum og kvalitet gjør at det er ulønnsomt å sende ut skurtreskerne.

Ba om mild behandling

Drøyt halvparten av det vanlige regnet har uteblitt, og det går trolig også utover kvaliteten på det lille som høstes inn. Mangelen på vann og uvanlig høye temperaturer gjør at soyaen ikke klarer å utvikle seg normalt.

26. mars var Argentinas president Alberto Fernandez i Washington for å møte USAs president Joe Biden. Han tryglet da om mild behandling på grunn av tørken foran IMF-toppenes møte. USA er det mektigste landet i pengefondet.

Kort tid etter møtet lånte IMF ytterligere 5,4 milliarder dollar til Argentina. Samtidig kreves det at Argentina innfører en mer håndfast politikk for å «trygge stabiliteten, imøtekomme tilbakeslag og sikre gjeldsprogrammets mål» med tanke på både tørke, inflasjon og dårlig tilgang på utenlandsvaluta.

Økonomen Tomas Rodriguez Zurro anslår tapet de dårlige avlingene fører med seg, til å ligge på rundt 20 milliarder dollar – rundt 3 prosent av Argentinas brutto nasjonalprodukt (BNP).

Soya bidrar med inntekter på rundt 10 milliarder dollar til den argentinske statskassa hvert år. Børsen i Rosario anslår at produksjonstallene i år vil være de verste på 23 år og generere 7,3 millioner dollar mindre enn i 2022.

Problemer for neste års avling

Tørken fører også med seg nye problemer framover. Ifølge Mestre er fuktnivået i jorda rundt jordbruksbyen Lima kun på rundt 5 prosent. Det holder ikke dersom man skal plante hvete om få uker som planlagt.

Det gjør også at maiskolbene og maiskornene er små, misfargede og uregelmessige. Dermed holder avlingene neppe kvaliteten for eksport.

– Dette er ikke et problem som blir løst om det begynner å regne i dag, sier han.

Mestre peker også på den høye inflasjonen og vanskelig tilgang på kreditt som store utfordringer for landbruket. Problemene rammer Argentinas innland hardere enn resten av landet.

Økonomien vokser

Tross inflasjonen vokste den argentinske økonomien med 5,2 prosent i 2022. Det var riktignok mindre enn i 2021, men for første gang på mer enn ti år har økonomien vokst to år på rad.

Inflasjonen er imidlertid så høy som 94,8 prosent, og dermed kan ikke landet nyte godt av veksten. Det betyr at varer koster nesten dobbelt så mye som de gjorde til samme tidspunkt i fjor. Ikke siden tidlig 1990-tall har inflasjonen vært så høy.

I tillegg har kredittvurderingsselskapet Fitch nylig nedgradert Argentinas utenlandsgjeld til det laveste nivået den kan ligge på før mislighold.

Powered by Labrador CMS