Innenriks

Venstre vil gjøre det dyrere å spise kjøtt – Sp kritiserer forslaget

Venstre foreslår å øke momsen på kjøtt med tre prosent og redusere momsen med like mye på grønnsaker. Senterpartiet mener det er en dårlig idé.

Bildet viser ferskt kjøtt i en Coop-butikk. Alt kjøttet på bildet er fra Norge. Men ofte kan det være lik pakke for kjøtt produsert i både Norge og andre land. Da kan folk bli forvirret. Foto: Terje Pedersen / NTB
Vestre foreslår å øke momsen på kjøtt fra 15 prosent til 18 prosent.
Publisert Sist oppdatert

Vestre mener forslaget vil bidra til at folk spiser mer plantebasert.

Matmomsen er allerede på 15 prosent. Venstre vil at momsen på grønnsaker skal være 12 prosent mens momsen på kjøtt skal være 18 prosent.

Stortingsrepresentant Ingvild Thorsvik (V) sier til NRK at hun tror tiltaket vil gjøre det billigere å velge mat som er bra for klima, helse og norsk selvforsyning.

– Det krever mindre ressurser og mye mindre areal å produsere plantebasert mat enn det gjør å produsere animalsk mat, sier hun.

Stortingsrepresentant Gro-Anita Mykjåland (Sp) er ikke begeistret for forslaget.

– Det vil ramme norske matprodusenter hvis noe som kjøtt blir dyrere. Målet vårt må være å øke norsk matproduksjon inkludert kjøtt, for å øke selvforsyningen i Norge, sier hun.

Forslaget er en del av Venstres budsjettforslag, og skal behandles på Stortinget i høst.

Les også: – Nordmenn er kvalitetsbevisste, men ikke når det gjelder matvarer

Powered by Labrador CMS