Nyheter

Venstre girer om 
et blått miljøsvik

SAMFERDSEL: Skal Drammens flotte sykkelstrategi rulle raskere, trengs statlig drahjelp, mener Venstre. I dag foreslår partiet totalt en halv milliard kroner til sykkelformål.

Anders Wengen, førstekandidat på Buskerud Venstres fylkestingsliste, og Lars André Landås i Drammen Venstre, vil gi kommunene drahjelp til å nå målet om å få flere til å sykle. Her ved sykkeltelleren i Elveparken på Bragernes. FOTO: KATRINE STRØM

- Det har aldri vært lagt fram et så alternativt budsjett fra et samarbeidsparti til en regjering som det KrF la fram fredag. Vårt inneholder minst like mange endringer, slår Anders Wengen (V) fast. Han er ikke nådig i omtalen av miljøprofilen i regjeringens budsjettforslag.

- Hele innretningen er feil: Å redusere avgifter på bil i stedet for å styrke insentivet for å velge noe annet. Men som Erna har sagt, det er ikke lett å bekjempe klimaendringer når den ene parten ikke tror på dem! sier han.

Ekkel strekning

Wengen er førstekandidat for Buskerud Venstre, og møter Dagsavisen Fremtiden i Elveparken sammen med partikollega Lars André Landås på sykkel. Med bosted på henholdsvis Tangen og Rundtom, er de to lokalpolitikerne ofte på to hjul langs elvebredden, men de kjenner også på begrensningene de mener må vekk før sykkel blir foretrukket framkomstmiddel for den jevne drammenser.

Manglende koordinasjon mellom kommunene er en av dem. Derfor vil Venstre forbedre sykkelfelt langs fylkesveiene for 300 millioner kroner neste år.

- Ta strekningen Lier-Drammen. Du starter fint i Lier, men før du når Drammen må du forbi et ekkelt område langs Montér som gjør at mange kvier seg og lar sykkelen stå, sier de to.

Redde foreldre

Landås roser at Drammen kommunes sykkelplaner er ute på høring, men der stopper også godordene. Det går for sakte, og byen trenger mer penger dersom sykkelnettet skal fullføres og målet om en reell andelsøkning som velger sykkel skal nås. Med Venstres forslag om å styrke statens sykkelbelønningsordning med 200 millioner vil det gå fortere, slår Landås fast. Hver krone kommunen putter i sykkelformål, skal staten fordoble.

- Drammen har sluttet å satse. Sykkeltellingen viser at folk ønsker å sykle mer, men det må tilrettelegges mye bedre, spesielt i kryss. Jeg tror foreldre er redde for å sende unger på sykkel rundt i byen, sykkelfelt og bilveier må skilles bedre, sier han.

- Det vil ta mange år før jeg sender mine barn ut i drammenstrafikken på sykkel, nikker Wengen, og legger til at de er under tre år og foreløpig kan få plass på et elsykkel-lasteplan enn så lenge.

Drammen begynte bra, men har mistet piffen, mener de to. Mens fylket ikke engang har begynt skikkelig: Buskerudbyen har mye om kollektivtrafikk, men lite om den klart rimeligste miljøforbedringen, nemlig sykkel,

For de to handler det om langt mer enn klimaendringer. Samfunnsøkonomisk er det en investering, både i folkehelse dersom flere bruker kroppen, og i effektiviteten dersom færre velger bil og transport kan gå raskere.

- Vi vet at byen er full. Skal vi få bedre flyt i trafikken er vi nødt til å tenke alternativt. Det må kommunen og fylket legge til rette for på fornuftig vis, og vårt budsjett viser at staten kan være med på et nødvendig spleiselag, sier Wengen.

Venstre tar også til orde for jernbanen i regionen, og har satt av penger så planleggingen av dobbeltspor Drammen-Hokksund kan starte. Mens regjeringen alt har satt av en pott til gjenåpning av Steinberg stasjon, mener Venstre at dobbeltsporet også må prioriteres for 2015. Det alternative statsbudsjettet inneholder også mer Drammenssatsing. På toppen av regjeringens tre millioner vil partiet gi sju millioner til områdesatsing på Fjell. Partiet vil også ha Drammen med i et satsing på gratis deltidsplass på SFO og har satt av 25 millioner til formålet.

katrine.strom@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS