Innenriks

Vedum setter foten ned for EUs omstridte energipakke

Senterpartiet vil aktivt jobbe imot innføringen av EUs fjerde energipakke bit for bit, ifølge finansminister og partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier partiet jobber imot innføringen av EUs fjerde energipakke, inkludert fornybardirektivet. Foto: Terje Pedersen / NTB
Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier partiet jobber imot innføringen av EUs fjerde energipakke, inkludert fornybardirektivet.
Publisert Sist oppdatert

– Det som er hele Senterpartiets kjerne, er at vi ikke ønsker å gi fra oss mer makt over energipolitikken, slår Vedum fast overfor Nationen.

Debatten om EUs fjerde energimarkedspakke har eskalert etter at EU la press på Norge om å innføre deler av pakken, det såkalte fornybardirektivet, innen 13. august.

EU har truet med straffetiltak dersom Norge ikke innfrir fristen. Vedum sier det ikke er aktuelt å innføre deler av pakken.

– Det er helheten i EUs fjerde energimarkedspakke, der vi gir fra oss mer kontroll, som Senterpartiet er imot. Og det kommer vi til å jobbe imot, sier Vedum.

Trass i at regjeringspartner Senterpartiet uttrykkelig har sagt nei til å innføre EUs fjerde energipakke, har Ap-styrte Olje- og energidepartementet (OED) i lang tid vært i dialog med EU om saken.

Det bekreftet olje- og energiminister Terje Aasland overfor NTB i slutten av oktober i fjor.

– Vi jobber nå for å se på hvilke konsekvenser dette eventuelt har for Norge, og hvilket handlingsrom vi har, sa Aasland.

Les også:Advarer mot feriepengefella: – For mange er det helt krise

Fakta om EUs fjerde energipakke

  • Ble vedtatt i EU i 2018 og 2019. Kalles også for Ren energi-pakken.
  • Består av åtte ulike rettsakter, blant annet:
  • Et fornybardirektiv som lovfester at minst 32 prosent av energimiksen skal være fornybar innen 2030.
  • Et energieffektiviseringsdirektiv med mål om minst 32,5 prosent energisparing innen 2030.
  • Et direktiv for energisparing i bygg.
  • En revidert forordning for energibyrået Acer (Agency for the Cooperation of Energy Regulators – byrået for samarbeid mellom reguleringsmyndigheter), som får en større rolle og mer myndighet.
  • Det tok hele ti år før EUs tredje energipakke ble innlemmet i EØS-regelverket. Den ble en del av norsk lov i 2019.

Les også:Knut Hallvard Tufte er fattig og sosialklient i en av Norges rikeste kommuner


Powered by Labrador CMS