Innenriks

Vant i Høyesterett

ARBEIDSLIV: Høyesterett forkastet anken fra Ryanair. Dermed skal rettssaken om usaklig oppsigelse føres i Norge.

Alessandra Cocca jobbet for flyselskapet Ryanair i Norge. Cocca mener seg usaklig oppsagt, og har gått til sak mot selskapet. FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

- Jeg er veldig glad, men jeg var heller aldri i tvil om å nå fram, sier Alessandra Cocca til Dagsavisen.

Den italienske flyvertinnen Alessandra Cocca gikk i mars i fjor til sak mot Ryanair for usaklig oppsigelse. Hun hadde Rygge flyplass i Østfold som base.

Cocca ble sagt opp etter ti måneder av en tolv måneder lang prøvetid, etter at hun hadde meldt fra om at det luktet alkohol av kabinsjefen om bord.

Ryanair har hele tida hevdet at arbeidsrettssaken hører hjemme i Irland, fordi det er der selskapet er registrert.

Og selskapet fikk medhold av Moss tingrett i juni i fjor. Men i august sa Borgarting lagmannsrett at saken skal føres i Norge. Ryanair anket til Høyesterett, som nå altså i en enstemmig kjennelse sier at saken skal føres for en norsk domstol.

Fornøyde

- Vi er veldig fornøyde med avgjørelsen. Det at vi har fått en klar kjennelse fra høyesterett, som man aldri tidligere har fått, kan få stor betydning for kommende rettspraksis i Europa, sier Peggy Hessen Følsvik, 1.-sekretær i LO, til Dagsavisen.

LO bistår YS-forbundet Parat i søksmålet mot Ryanair, på vegne av Cocca.

- Heldigvis ser det ut som om Cocca ikke har tenkt til å gi seg, og det har ikke vi heller, sier Følsvik.

Lovverk

Neste rettsrunde blir at Moss tingrett må ta stilling til om det er norsk arbeidsmiljølov eller irsk juss som skal anvendes.

Parat er innstilt på at også spørsmålet om lovvalg vil havne i Høyesterett før man kan ta fatt på selve arbeidsrettssaken. Men avgjørelsen om å føre saken for en norsk domstol, må rent praktisk også innebære at den skal behandles etter norsk lov, mener Parat.

- Når Høyesterett har avvist Ryanairs anke, og saken skal gå for norsk rett, er det vanskelig å se for seg at den ikke også skal gå etter norsk lov, sier forbundets advokat Christen Horn Johannessen til NTB.

- Slutten for modellen

Vegard Einan, nestleder i Parat, er strålende fornøyd med Høyesteretts kjennelse.

- Dette er en fantastisk seier, først og fremst for de ansatte på Ryanair og Rygge. Dette er en start for å sikre dem rettigheter som andre arbeidstakere som bor og jobber i Norge har, sier Einan til Dagsavisen.

- Det er også en grensesprengende dom i europeisk luftfart. Dette er første gang en sånn sak har fått en avgjørelse på dette nivået - til fordel for den ansatte, fortsetter han.

Einan mener kjennelsen er begynnelsen på slutten for Ryanair-modellen i Norge. Han forventer at rettssaken kommer til å gå etter norsk lov.

- Det vil innebære at kontraktene er forbudt fra første til siste bokstav, sier Einan.

Ryanair har tidligere avvist søksmålet, og kom med følgende beskjed som følge av at neste rettsrunde må ta stilling til om det er norsk arbeidsmiljølov eller irsk juss som skal anvendes:

- Vi har bedt våre advokater anføre at irsk lov anvendes i den norske domstolen i denne saken som involverer en italiensk statsborger som er underlagt en irsk kontrakt, og som ikke har utført noe arbeid i Norge, opplyser kommunikasjonssjef Robin Kiely i Ryanair til NTB.

sturla.hanssen@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS