Verden
Valgvinner på Taiwan: Folket har stått imot press fra eksterne aktører
Presidentkandidat Lai Ching-te vant lørdag et valg som Kina har fremstilt som et valg mellom krig og fred.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Presidentkandidat Lai Ching-te vant lørdag et valg som Kina har fremstilt som et valg mellom krig og fred.
– Vi har vist verden hvor mye vi verdsetter demokratiet. Vi vil fortsette å stå side ved side med demokratier rundt om i verden, sa Lai i sin seierstale.
– Taiwans folk har motstått forsøk på å påvirke valget fra eksterne aktører, fortsetter han.
Lai sier videre at han er fast bestemt på å beskytte Taiwan fra trusler fra Kina, og at han ønsker å opprettholde fred og stabilitet i Taiwanstredet.
– Jeg vil bruke dialog fremfor konfrontasjon.
Lai tar over som president etter partikollega Tsai Ing-wen. Med seg som visepresident har han Hsiao Bi-khim.
Kina kaller Lai en separatist
Lais parti, DPP, som kjemper for Taiwans egen identitet og avviser Kinas territorielle krav, gikk til valg for en tredje periode, noe som aldri har skjedd før under Taiwans nåværende valgsystem.
Lai sto overfor to motkandidater, KMTs Hou Yu-ih og tidligere Taipei-ordfører Ko Wen-je fra det lille partiet TPP, som ble stiftet så sent som i 2019. Sistnevnte ble på forhånd spådd minimale sjanser til å kunne vinne valget.
Hou erkjente nederlag timer etter at valglokalene åpnet.
Kina kaller Lai en farlig separatist og advarte velgerne på øya om å «velge korrekt» for å unngå militær konflikt.
Hou ønsker i motsetning til Lai tettere bånd til Kina. Hou har sagt at fokus skal være økonomisk velstand, og at et sterkt forhold til Taiwans internasjonale partnerne, blant dem USA, skal opprettholdes.
Viktige innenriksspørsmål
Lørdag var det også valg på ny nasjonalforsamling, og der mistet DPP flertallet. Lai har imidlertid sagt at han vil inkludere andre partier i den neste regjeringen.
Bortsett fra spenningen med Kina dreide valget seg i stor grad om innenrikspolitiske spørsmål, som en stagnert økonomi, boligpriser, et stadig gap mellom rike og fattige og arbeidsledighet.
Taiwan har vært selvstyrt siden Kinas kommunister vant borgerkrigen i 1949. Den tapende part, nasjonalistene, flyktet til øya og etablerte sitt eget styre der. Kina regner øya som en del av sitt territorium. De aller fleste land i verden, deriblant Norge, forholder seg til «ett Kina-prinsippet» og anser dermed ikke Taiwan som et eget land.
UD: Vel gjennomført valg
Det norske utenriksdepartementet kaller presidentvalget på Taiwan vel gjennomført.
– Vi merker oss et vel gjennomført valg på Taiwan 13. januar. Velfungerende demokratiske prosesser er avgjørende for opprettholdelsen av innbyggernes demokratiske rettigheter og friheter i ethvert samfunn, sier kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svensen i en epost til NTB.
Kina: Endrer ingenting
En talsmann for kinesiske myndigheter sier valgresultatet viser «at DPP ikke representerer flertallet blant befolkningen».
– Vi vil motsette oss alle separatistaktiviteter som arbeider for «uavhengighet for Taiwan» og all innblanding utenfra. Vi vil jobbe med relevante politiske partier, grupper og mennesker fra ulike sektorer på Taiwan for å styrke utveksling og samarbeid over Taiwanstredet, sier talsmannen videre.