Innenriks

Utelukker mange fra terrortiltalen

Langt ifra alle som var på Utøya eller som befant seg i regjeringskvartalet i Oslo da terrorbomben eksploderte, er inkludert i tiltalen mot Anders Behring Breivik.

Selv om Anders Behring Breivik har fått diagnosen utilregnelig, kan dette endre seg, innser riksadvokat Tor-Aksel Busch. FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

Dette går fram av en pressemelding fra riksadvokat Tor-Aksel Busch.

«En tiltalebeslutning som for eks. navngir alle som var til stede i de aktuelle departementskontorer, på gateplan og på Utøya, ville ha gjort den uegnet som styringsverktøy for domstolen og påtalemyndigheten, og ikke gitt den tilstrekkelig klarhet i hva som er sakens ramme», skriver Busch.

«Opplistingen av navngitte personer er supplert med mer generelle angivelser av persongrupper som ble berørt av handlingene», fortsetter riksadvokaten.

I strid med sterke ønsker

Pårørende som Dagsavisen har snakket med, har uttrykt et sterkt ønske om at alle drapsforsøk skulle inkluderes i tiltalen.

Randi Johansen Perreau hadde to sønner på Utøya. Den ene ble drept. Den andre overlevde. Hun har tidligere sagt til Dagsavisen at hun mener det vil være et stort svik mot alle som er rammet, og historisk uholdbart, dersom tiltalen ikke også tar med drapsforsøkene.

- Jeg synes det er riktig å ikke ta med alt og alle i tiltalen. Dette vil ikke påvirke straffen på noen som helst måte. Hadde man inkludert absolutt alle, kunne det ha skapt mer kaos enn gagn. Da kunne man ha gått seg helt vill i detaljer, sier bistandsadvokat Arne Seland.

Han mener det er «utrolig viktig» at den kommende maratonrettssaken blir gjennomført på en så smidig og ryddig måte som overhodet mulig.

- Så langt har påtalemyndigheten og Oslo tingrett bidratt til dette. Jeg håper det fortsetter på samme måte, sier Seland.

18 sider lang beskrivelse

Busch opplyser at han bruker hele 18 sider på å beskrive Breviks uhyrlige handlinger i tiltalen, selv uten å omtale samtlige involverte ved navn.

Men «det er selvsagt ikke foretatt avgrensninger, verken av faktisk eller rettslig karakter, som kan tenkes å ha innflytelse på den reaksjon Brevik skal idømmes», skriver Busch, helt i tråd med vurderingene til Stabell og Seland.

Busch åpner dessuten for at Breivik skal kunne idømmes «fengselsstraff eller forvaring med tidsramme på 21 år», altså maksimalstraffen i henhold til norsk lov. Selv om de rettspsykiatriske sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby kom til at Breivik er utilregnelig, kan dette endre seg i løpet av rettssaken, innser riksadvokaten. I så måte vil det ikke lenger være snakk om å overføre Breivik til tvungent psykisk helsevern på grunn av straffbare handlinger gjennomført i en psykotisk tilstand.

«Slik saken er opplyst på tiltalepunktet, er det ikke grunnlag for påstand om ordinær straff (…). Men det må framgå av tiltalen at påtalemyndigheten tar et uttrykkelig forbehold om at det likevel under hovedforhandlingen kan bli nedlagt påstand om fengselsstraff eller forvaring (…), basert på den totale bevisføring i retten, hvilket tiltalte og forsvarer må forberede seg på», skriver Busch.

Fornuftig og nødvendig

I dette ligger også at de nye rettspsykiatriske sakkyndige, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, kan konkludere med noe annet enn hva Sørheim og Husby gjorde.

- Det å åpne for straff er en meget fornuftig avgjørelse av riksadvokaten, sier Seland.

- Alt tyder nå på at Breivik er utilregnelig, men i løpet av en ti uker lang rettssak kan det komme fram ting som endrer på dette, påpeker han.

Unikt omfang

Den fullstendige tiltalebeslutningen vil bli lagt fram på en pressekonferanse i neste uke, trolig onsdag eller torsdag. I forkant av dette vil skadde og pårørende til døde bli underrettet om innholdet. Titalen vil også bli forkynt for Breivik selv, før pressen og allmennheten får kjennskap til hele innholdet.

Busch påpeker også hvor spesiell saken mot Breivik er i sin pressemelding ved å vise til avgjørelsen som ligger til grunn for tiltalen:

«Tiltalte har begått meget alvorlige forbrytelser i et omfang man ikke tidligere har erfaring med i vårt land i moderne tid. Etter hans egen oppfatning er handlingene rettmessige, og en nærliggende og åpenbar fare for nye alvorlige forbrytelser av samme karakter er utvilsomt til stede».

Busch benytter også anledningen til å komme med anerkjennelse til politiet og statsadvokatene for at det bare drøyt sju måneder etter 22. juli-terroren allerede er mulig å «gi ordre om utferdigelse av tiltale i en så omfattende sak, basert på adekvat etterforskningsmateriale». Meget ambisiøse framdriftsplaner er fulgt opp i tråd med hva som var ambisjonen, konstaterer Busch.

samfunn@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS