Verden
USA-ekspert om ny Trump-støtte: – Det betyr null og niks
Tidligere utfordrer Nikki Haley støtter nå Donald Trump i kampen om å bli president. Men effekten av det er liten, mener norsk professor.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Tidligere FN-ambassadør Nikki Haley, som var den siste utfordreren til Donald Trump i nominasjonskampen i Det republikanske partiet i USA, sier hun vil stemme på Trump til høsten.
– Trump har ikke vært perfekt, men Joe Biden har vært en katastrofe, forklarer Haley om støtten, ifølge medier som CNN og BBC.
Uttalelsene hennes kom i forbindelse med en spørsmål og svar-runde under et arrangement ved Hudson Institute i Washington D.C. onsdag.
Betydningen av at hun nå støtter Trump bør imidlertid ikke overvurderes, mener USA-ekspert Hilmar Mjelde.
– Haleys motvillige «halvveis-støtteerklæring» betyr null og niks, sier han nemlig til Dagsavisen.

Karrieresti i Det republikanske partiet
Støtteerklæringer kan ha en effekt i nominasjonsvalg når kandidatene er ukjente, forklarer Mjelde.
– Men ikke i et hovedvalg der velgerne allerede vet svært mye om presidentkandidatene. Dessuten kan dette knapt kalles en støtteerklæring. Det kom som svar på et oppfølgingsspørsmål. Hun nevnte jo ikke Trump under innlegget sitt (ved Hudson Institute, journ.anm.), poengterer professoren.

Først og fremst handler støtten om «politisk næringsvett», mener Mjelde.
– Ambisiøse politikere som Haley og New Hampshire-guvernør Chris Sununu ønsker å holde karrierestien i Det republikanske partiet åpen til den dagen Trumps kapittel er avsluttet. Men da er de nødt til å støtte ham så lenge han er sjefen, poengterer USA-eksperten.
Haleys støtteerklæring reflekterer dessuten trenden om at mange nå stemmer for det minste av to onder, mener han.
– Det kalles negativ partiidentifikasjon. Man er ikke begeistret for sitt eget partis kandidat, men får seg ikke til å stemme på det andre partiets kandidat.
Både Haley og Trump har avvist at førstnevnte kan bli en visepresidentkandidat hvis Trump vinner valget 5. november.
Les også: Sanna Marin med Putin-advarsel: – Et signal han er nødt til å få
Hvem kan bli Donald Trumps nummer to?
– Kan hun nå likevel bli en kandidat, som følge av støtten?
– Døren er aldri helt stengt på øverste nivå i amerikansk politikk, som er veldig transaksjonell. Men Trump har svært mange gode visepresidentkandidater å velge mellom nå, svarer Mjelde, men tilføyer:
– I teorien skulle Haley være en høyaktuell visepresidentkandidat. Hun kom på andreplass i nominasjonsvalget, har appell til uavhengige velgere, kvinner og moderate, og så er hun kvinne med minoritetsbakgrunn. Hun utfyller altså Trump på den måten.
Mjelde mener North Dakota-guvernør Doug Burgum seiler opp som en mulig visepresidentkandidat under Trump. Også Politico har pekt på Burgum som et hett navn.
– Han har mange av de kvalitetene Trump ser etter, med en vellykket karriere i både politikk og næringslivet bak seg. Han stjeler ikke showet fra Trump selv, og ses i tillegg på som en stødig hånd av resten av partiet, forklarer Hilmar Mjelde.
Les også: Trump og Robert Kennedy Jr. i ordkrig: – Kom deg ut av bunkeren din
Les også: Spår «konstant kaos» hvis Trump vinner: – Han vil hevne seg
Les også: Trumps eksrådgiver til Dagsavisen: Slik er han bak kulissene (+)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen