Innenriks

Ukrainske flyktninger får elektronisk ID: – Det gjør alt mye enklere

Flyktningene som har fått kollektiv beskyttelse i Norge kan nå skaffe seg elektronisk ID, slik at de kan ta i bruk digitale tjenester fra det offentlige.

Lucy Levytska i den Ukrainske forening i Norge.
Lucy Levytska i den Ukrainske forening i Norge.
Publisert Sist oppdatert

Det mener Lucy Levytska i den Ukrainske forening i Norge gjør ting som å bestille legetime eller sjekke Altinn, mye enklere.

– Det er mange som allerede har fått tilgang til det, og det er veldig bra, sier Levytska.

– For eksempel har ett av familiemedlemmene mine fått bankkonto nå i starten av juli, og de installerte elektronisk-ID til henne med en gang. Jeg kjenner flere som nå bruker det, og det gjør det mye enklere å for eksempel bestille legetime eller komme inn på Altinn. Det er mye lettere enn å bruke gamlemåten hvor du må ha en bank-brikke, sier Levytska.

Levytska, som jobber frivillig under «enheten for arbeid med flyktninger» i foreningen, forteller at alle som får norsk bankkonto nå også får tilbud om elektronisk-ID. I tillegg får de tilsendt informasjon om løsningen.

– Det er nok litt uvant for noen, spesielt de litt eldre, som ikke er vant til sånne løsninger. Det er litt annerledes i Ukraina, legger Levytska til.

Klart

I april fikk Digdir oppdraget om å etablere en eID-løsning for ukrainske flyktninger. I et samarbeid med eID-leverandøren Buypass var løsningen på plass fra 1. juli.

– Så langt har det kommet om lag 20 000 flyktninger til Norge. De kan nå bestille en personlig eID som gir dem enkel tilgang til tjenester som for eksempel NAV, Lånekassa eller digital postkasse, sier Stig Slaatto-Hornnes som er produktområdeleder for tillitstjenester i Digitaliseringsdirektoratet (Digdir), på Digdirs egen hjemmeside.

Den innebærer at den enkelte kan bestille eID fra Buypass til bruk på egen smarttelefon. For å kunne aktivere eID-en må man kunne framvise gyldig pass, og flere andre vilkår må også være oppfylt.

– Vi stiller disse kravene slik at vi kan utstede en eID på «høyt»-nivå. Dermed får flyktningene også full tilgang til viktige offentlige tjenester som for eksempel Helsenorge.no, sier Slaatto-Hornnes.

Elektronisk identifikasjon er en elektronisk måte å legitimere seg på over internett. eID-en brukes for identitetskontroll i elektroniske tjenester, og er viktig for å bekrefte at du er den du utgir deg for å være. For å bruke digitale tjenester fra stat og kommune i Norge, må du ha en eID.

Ved folkeavstemningen skal man identifisere seg via ID-porten ved hjelp av BankID eller Min ID. Det er det mange eldre som ikke har. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Illustrasjonsbilde.

Bosatt raskt

Opprinnelig var målet å kunne tildele eID-en samtidig med registreringsprosessen når flyktningene kommer inn i landet, men mange ble bosatt raskt, før løsningen var på plass.

Tallet på innreisende flyktninger har også vært langt lavere enn forventet. Derfor ble fokuset flyttet mot å nå dem som allerede hadde kommet, og er spredt rundt i mange forskjellige kommuner, skriver Digdir.

Godt samarbeid

Samarbeidet mellom aktørene Buypass og Digdir har vist resultater i å utvikle alternative måter å tildele eID, skriver Digdir.

– Vi er glad for å kunne hjelpe både flyktninger og norske myndigheter i denne prosessen. Sammen sørger vi for at flyktningene får effektiv og trygg tilgang til viktige offentlige tjenester, sier salgsdirektør Pål Muller i Buypass.

Han forteller at neste steg er å finne ut hvordan man kan tildele eID som en del av selve registreringsprosessen.

Tilrettelagt informasjon

De fleste ukrainske flyktningene er avhengig av tilrettelagt informasjon på enten ukrainsk eller russisk. Denne informasjonen finner man på Norge.no, hvor det nå også fremgår hvordan en kan bestille eID og hvilke vilkår en må oppfylle.

De siste sju dagene har det til sammen kommet inn 559 søknader om kollektiv beskyttelse i Norge.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Powered by Labrador CMS