Byhistorie
Trattoria Roma, byens første italienske restaurant
Ofte omtales Gino Valentes restaurant, Valente, som den første italienske restauranten i Oslo. Da den åpna i 1970 var den noe nytt blant Oslos spisesteder. Men Oslos italienske miljø har en lang historie, og allerede i 1899 åpna en italiensk restaurant i Pilestredet.
Pilestredet 7 i 1916.
Hans Rener Bruun, Oslo Museum.
Restauranten het Trattoria Roma og lå i Pilestredet 7, vis-à-vis den nybygde City-passasjen. Den var innreda i stil med en italiensk Osteria, og serverte både norsk og italiensk mat. Norsk mat på menyen gjorde at gjester som ikke følte seg trygge på den eksotiske maten kunne prøve restauranten uten altfor kalde føtter.
Italia sto høyt i kurs i Norge. For de som hadde råd til det var Roma et populært reisemål, og reisebrev i avisene fortalte gjerne om den lokale trattoria som turistene hadde vært på. Også Trattoria Roma appellerte til intellektuelle og kunstnere. I 1901 ble et seminar om ornamentikk med blant annet Gerhard Munthe avslutta med middag nettopp her. Blant restaurantens andre gjester var Sigbjørn Obstfelder.
Men restauranten var neppe bare beregna på nordmenn – Kristiania hadde et relativt stort italiensk miljø. Det var folk fra dette miljøet som sto bak Trattoria Roma, og sannsynligvis var også tanken at de mange norskitalienerne ville setter pris på et italiensk spisested.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP