Nyheter
- Tegn på for svake lover
HAVNESAKEN: Fylkesmannen setter nå et endelig punktum med sitt ja til tildekkingen i Værla. Det til tross for at tre av fem høringsutspill var blankt negative til søknaden. Partiet Rødt vurderer nå å anke.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
- Dette tyder på at vi har en for svak miljøvernlovgivning. Det blir latterlig når fylkesmannen bare har en trøtt forurensningslov å forholde seg til, selv om de åpenbart vet at dette ikke har med miljø å gjøre, sier Rødts Eirik Tveiten.
Fylkesmannens vedtak gjelder tildekking av forurenset sjøbunn i østre del av Værlebukta, altså utenfor Moss Havn. Bystyret har gått inn for å si ja, men det er Fylkesmannen som hele tida har sittet med siste ordet i saken.
Søknaden, som ble sendt av Rambøll Norge AS på vegne av Moss Havn KF, mottok fem høringsuttalelser. Tre av fem uttalelser sa klart nei til utfyllingen. Uttalelsene kom fra David Kristianslund og Inge Nagelhus, Kallum og Kleberget Vel samt nettopp Eirik Tveiten i Rødt Moss.
Det fjerde innspillet, fra Fiskeridirektoratet i Østfold, sier at de ikke vil gå imot utfyllingen, men understreker at det må stilles strenge krav til utføringen, slik at forurensede partikler ikke virvler opp og spres i prosessen.
Forvirring om motiv
Det femte høringsuttalelsen kom fra Moss kommune og bystyret. Bystyret var eneste organ som stilte seg positive til søknaden, og skriver blant annet at de ser på den som en forberedelse til en eventuell senere utbygging av nytt havneareal. Bystyret understreker likevel at de «ikke ser på mottak av stein fra Bekkelaget som et klarsignal på planprogrammet for Moss havn».
Og det er nettopp dette som har vært verkebyllen i saken; debatten har dreid seg om hvorvidt en tildekking av havbunnen kun er et miljøtiltak, eller om det er et skalkeskjul for å gjøre det lettere å få ja til en utvidelse av konteinerhavna.
Denne forvirringen mener Fylkesmannen har vært negativ, og påpeker i vedtaket at den burde vært unngått. De mener det er uheldig at reguleringsplanen for Moss havn ikke var avklart før søknaden om tildekking av sjøbunnen kom.
- Hadde det vært avklart, hadde vi unngått spekulasjoner om formålet med tildekkingen, skriver de.
- Verre i sundet
Flere av uttalelsene i saken har også dreid seg om at miljøgiftene i Mossesundet er mye verre enn i havna, noe en utredning fra Fylkesmannen bekrefter. I høringsuttalelsene påpekes det derfor at man heller burde dekke til bunnen i sundet, framfor å prioritere havna, hvis miljø faktisk er det viktigste argumentet.
- Hvordan har dere vurdert høringsuttalelsene, saksbehandler Ole Martinsen?
- Mange av uttalelsene gikk på bekymring over at dette ville bety et ja til å utvide selve havna. Men i denne saken har vi kun tatt hensyn til miljøaspektet. Det er det, og ikke noe annet, vi har vurdert. Det er Moss kommune som tar seg av reguleringsplanene og en eventuell utvidelse av havnearealet.
I vedtaket forutsetter Fylkesmannen at en liste på ti vilkår overholdes når havbunnen skal dekkes til. Disse vilkårene dreier seg om å sikre at forurensede partikler ikke spres, å overholde støyregler, i tillegg til en rekke punkter som omhandler avvik og hvordan man håndterer disse.
Vil vurdere anke
Eirik Tveiten i Rødt Moss vil nå se etter svakheter i vedtaket, for deretter å vurdere om han skal benytte seg av sin lovfestede rett til å anke.
- Nå får Moss Havn lov til å gjøre om 400 mål havbunn til en rein steinørken. Og dette uten engang å vite sikkert om de skal utvide havnearealet eller ikke. Enda en gang ser vi at miljø taper for næringsinteresser, påpeker Tveiten, som syns det er vanskelig å dra hele «opposisjonslasset» når Arbeiderpartiet støtter Høyre.
Havnesjef Reidar Hansen sier det er lite trolig at utfyllingen vil starte på denne siden av året.
- Det er mange forberedelser som skal til, blant annet ytterligere grunnundersøkelser og avtaler med leverandørene, sier han.
Hansen syns det er positivt med et ja fra Fylkesmannen, noe som gjør at de endelig kan gå videre i prosessen, men sier han ville vært mer fornøyd dersom ja-svaret var noe alle var positive til.
hanna.sommerstad@dagsavisen.no