Innenriks

Takketabbe etter poltur

Statsminister Jens Stoltenberg skulle overbringe en varm, skriftlig hilsen til New Zealands statsminister etter sin tur til Sydpolen da en pinlig glipp fant sted som følge av ivrig bruk av kopi- og lim-inn-tastene.

Etter Sydpol-turen takket Jens Stoltenberg New Zealands statsminister for Norges utmerkede forhold til Australia, som følge av flerproduksjon av takkebrev... FOTO: SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

I det personlige brevet skulle Jens Stoltenberg takke New Zealands statsminister, John Key, og understreke at samtalene mellom dem er et bevis på de gode relasjonene mellom New Zealand og Norge. Norges statsminister endte imidlertid opp med å berømme New Zealands statsminister for at Norge har et utmerket forhold til Australia!

Iskald avdekking

Brevtabben skjedde etter at Stoltenberg besøkte Sydpolen fra 12. til 15. desember. Der markerte han at det var 100 år siden Roald Amundsen og hans ekspedisjonsmedlemmer kom fram til Sydpolen i 1911 og understreket betydningen av kontinentet i forbindelse med globale klimaendringer. I 40 minusgrader avdekket han en isskulptur av Roald Amundsen for å markere 100-årsjubileet.

- Vi er her for å feire en av de største bragder i menneskehetens historie, sa Jens Stoltenberg.

For fulle mugger

Samme dag, den 15. desember, forlot statsministeren Sydpolen og besøkte blant annet New Zealands Scott-base i Rosshavet. Den 20. desember, etter å ha returnert til Norge, bestemmer den norske statsministeren seg for å takke blant andre sine statsministerkolleger i Australia og på New Zealand.

Bare fire dager før julaften i fjor «produserte» Statsministerens kontor minst tre takkebrev til statsoverhoder som Stoltenberg hadde vært i kontakt med under Sydpol-turen. Men «flerproduksjon» av takkebrev på datamaskin etter klipp-og-lim-metoden viser seg å ha sine ulemper når korrekturleserne svikter. Episoden er da også et bevis på at selv en stresset statsminister kan tråkke i salaten når det går for fort i svingene.

I brevet til New Zealands statsminister, John Key, skriver Stoltenberg i en nær og engasjert tone at han takker for den varme og ærbødige gjestfriheten som ble vist ham og hans delegasjon under besøket på New Zealand. Stoltenberg takker også for Keys assistanse i forbindelse med hans reise til Sydpolen og under hans besøk på New Zealands forskningsbase Scott Station i Rosshavet.

«We greatly appreciated the generosity and friendliness we were met with», fortsetter Stoltenberg i brevet. Før «klipp- og lim-inn-feilen» slår til for fulle mugger.

Problemet var at Stoltenberg på PC-en først hadde forfattet et takkebrev til Australias statsminister, Julia Gillard. I brevet roser Stoltenberg vennligheten de ble møtt med da han og Sydpol-delegasjonen var i de australske byene Perth, Canberra og Sydney, og trakk fram viktigheten av samtalene de hadde.

Hemmeligholdt takkebrev

«Our talks reaffirmed the excellent relations between Norway and Australia, and highlighted the views we share on a whole range of issues». «Våre samtaler bekrefter det utmerkede forholdet mellom Norge og Australia og framhevet synet vi deler i et vidt spekter av saker». Så fornøyd var Stoltenberg og hans brevskriver med den engelskformulerte setningen at den ble klippet ut av Australia-brevet og inn i takkebrevet til New Zealands statsminister. Så glemte noen å endre ordet fra Australia til New Zealand.

Dagsavisen krevde innsyn i takkebrevene gjennom departementenes postjournaler. Statsministerens kontor forsøkte først å hemmeligholde brevene. Da Dagsavisen krevde en begrunnelse for hemmeligholdet, ble det likevel gitt innsyn. Dagsavisen sendte fredag en e-post til ledelsen for informasjonsavdelingen ved Statsministerens kontor og ba om en kommentar til takkebrev-glippen og spurte om det var sendt et nytt takkebrev til John Key, for å rette opp feilen. Men ingen besvarte vår henvendelse.

tore.letvik@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS