Nyheter

Svin må slaktes etter bakteriefunn

Det er funnet antibiotikaresistente MRSA-bakterier i en svinebesetning på Finnøy, opplyser Mattilsynet.

Antibiotikaresistente bakterier / MRSA bakterier her i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Publisert Sist oppdatert

Besetningen består av slaktegris og smågris, men produsenten har ikke solgt livdyr til andre, opplyser Mattilsynet fredag.

Noen av dyrene er allerede avlivet, og resten sendes til slakting lørdag.

– Det er ikke farlig å spise kjøttet, så vi slipper heldigvis å kaste god mat, sier avdelingssjef Odd Ivar Berget i Mattilsynet.

MRSA kan finnes i kjøttet fra svin som er smittet med bakterien, men sannsynligheten for at mennesker skal bli smittet gjennom å spise svinekjøtt, er svært liten. Bakterien finnes hovedsakelig på overflaten av kjøttet og drepes ved varmebehandling.

– Norge er fortsatt i en unik situasjon der resistente MRSA-bakterier ikke har fått slå rot i norske husdyrhold. Dette er en situasjon vi ønsker å beholde, og myndigheter og næring jobber sammen for å oppnå dette, forklarer Berget.

Fakta om MRSA:

* MRSA er gule stafylokokker som har utviklet motstand mot flere typer antibiotika.

* Bakterien kan smitte fra griser til mennesker, men gir sjelden alvorlige infeksjoner hos friske personer.

* Det er viktig å hindre at MRSA spres til helseinstitusjoner, fordi MRSA kan få konsekvenser for mennesker som allerede er syke eller har svekket helse. Disse kan da bli utsatt for bakterier som ikke kan bekjempes med antibiotika.

* Kjøtt fra dyr med MRSA er ikke farlig å spise.

Kilde: Mattilsynet

Powered by Labrador CMS