Verden

Strides om flagget

Lenge etter at freden offisielt er kommet til Nord-Irland, vekker en strid om det britiske flagget langvarige protester og uro.

SINNE: Flaggstriden i Nord-Irland er et eksemepel på at symbolsaker fortsatt vekker sinne. Disse er varme tilhengere av Union Jack-flagget. FOTO: CATHAL MCNAUGHTON, SCANPIX/Reuters
Publisert Sist oppdatert

Nå er beskjeden klar fra Nord-Irlands førsteminister Peter Robinson og viseførsteminister Martin McGuinness: Hold fred!

Minst 29 politifolk er skadet og 40 arrestert så langt i en rekke protester de siste to ukene i Belfast. Flere politikere har også mottatt drapstrusler i striden, som er en påminnelse om at freden som er oppnådd i Nord-Irland er skjør. Og flere protester er ventet, ifølge advarsler fra protestantiske lojalistgrupper.

Forsøkt drept

Det er bruken av den britiske flagget Union Jack som vekker så sterke følelser - eller rettere sagt at flagget skal bli mindre brukt. Uroen har pågått helt siden begynnelsen av desember, da politikerne i Belfast besluttet at det britiske flagget kun skal vaie utenfor rådhuset på spesielle dager i året, og ikke hver dag slik det har vært fram til nå. Det har provosert en rekke lojalister, som er protestantiske unionister som vil være så sterkt som mulig knyttet til Storbritannia. Uroen startet øyeblikkelig etter beslutningen.

Politikere fra flere partier har også mottatt drapstrusler de siste dagene - deriblant Nord-Irlands førsteminister, Peter Robinson, som leder det protestantisk-unionistiske Demokratisk unionistparti (DUP). Men også politikere fra partiet Sinn Féin, som består av katolske nasjonalister, og fra Alliance party, som tradisjonelt ikke har tatt noen klar side i konflikten.

Det har også vært forsøkt å tenne på partikontorer, og en politikvinne ble forsøkt drept med en bensinbombe.

Flere katolikker

Nå har både Nord-Irlands førsteminister Peter Robinson og viseførsteminister Martin McGuinness, som representerer hver sin motpol i den nordirske politikken, bedt folk om å besinne seg.

- De pågående protestene ødelegger julehandelen og den lokale økonomien, samtidig som de forstyrrer folks hverdagsliv. Om man slutter med gateprotestene vil det gi oss rom for å arbeide sammen om en løsning, sier de to en uttalelse.

Som i så mange andre stridigheter i Nord-Irland er det symbolsaker som vekker harme. For mange i Nord-Irland er symbolverdien viktig. Mens katolske nasjonalister helst ville tatt det britiske flagget ned for godt, er protestantiske unionister imot å redusere bruken. Forslaget som er vedtatt var et kompromiss foreslått av Alliance Party.

En ny studie viser at protestantene i Nord-Irland nå for første gang utgjør under halvparten av befolkningen. At det blir stadig flere katolske nasjonalister har ført til engstelse blant protestantiske unionister som vil beholde Nord-Irland som en del av Storbritannia, og ikke ønsker det som en del av Irland, slik nasjonalistene vil.

Men også de som er imot protestene har markert seg. I helgen samlet over 1.000 mennesker seg i en motdemonstrasjon for å markere sin motstand mot uroen.

- Vi vil vise våre naboer og verden for øvrig at vi ikke er to samfunn i krig, men at Nord-Irland har kommet seg videre. Nord-Irland består av mange nasjonaliteter og religioner, farger og trosbekjennelser, sa organisator Paul Currie.

Powered by Labrador CMS