Innenriks
Stortingspresidenten: Vi må aldri være naive
I en tid der autoritære krefter finner hverandre, må vi aldri være naive, sa stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) i sin 17. mai-tale på Eidsvolls plass.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– Demokrati kan bygges ned og forsvinne helt hvis vi ikke tar vare på det og slåss for det når vi må, sa Gharakhani, som åpnet sin tradisjonelle 17. mai-tale med å mimre om sist 17. mai.
Da hadde han besøk av lederen av den ukrainske nasjonalforsamlingen, Ruslan Stefantsjuk. De to mennene vinket ned til barnetoget fra stortingsbalkongen da Stefantsjuk, med tårer i øynene, sa at det var dette de drømte å få til i Ukraina.
Gharahkhani brakte også opp den belarusiske demokratiforkjemperen Svetlana Tikhanovskaja, som for drøyt tre uker siden ble tatt imot på Stortinget. I hjemlandet kjemper hun en kamp for demokrati, frihet og selvstendighet, sa stortingspresidenten.
– Vi må aktivt støtte demokratibevegelsene i disse landene, fordi menneskene der fortjener det samme som oss. Dersom de autoritære vinner, så truer det også vår sikkerhet.
– Det står dårlig til med demokratiet i verden, men her i vakre Norge feirer vi Grunnloven, demokratiet, friheten og viktige rettsprinsipper som maktfordeling og folkesuverenitet, avsluttet han.
Feiring hjemme i Drammen
Tidligere på dagen hadde stortingspresidenten lagt ned krans ved Akershus festning og 7. juni-plassen. Nå venter en tur hjem til Drammen, der han skal feire med familien.
– Da blir det blant annet grilling på balkongen og masse is. 17. mai er jo tross alt barnas dag, sier han til NTB.
Før Gharahkhani ble stortingspresident, pleide han og familien å dra for å se barnetoget i Drammen. I dag sto han imidlertid for tredje gang på stortingsbalkongen for å hilse barnetoget i Oslo, der 119 av byens barneskoler deltok.
– Det er fantastisk. Det er noe av det flotteste med landet vårt. I mange andre land har man militærparader på nasjonaldagen, men i Norge har vi barnetog. Det er med på å vise at barna er vår framtid, sier stortingspresidenten.
For Gharahkhani betyr 17. mai takknemlighet og frihet. Det er også en dag der man kan minnes noen av verdiene som gjør Norge til det rike landet det er, nemlig verdier om demokrati, menneskerettigheter og solidaritet.
– Ta vare på hverandre
I år har politiet anslått at det er rundt en halv million mennesker ute i Oslo sentrum på nasjonaldagen, ifølge TV 2. At nærmest hele byer samles for å feire sammen, mener Gharahkhani er typisk norsk.
– Det er mange turister som kommer og opplever 17. mai i Oslo og blir satt ut. Da jeg og mine foreldre, som kom hit som flyktninger, opplevde vår første 17. mai, så ble vi litt sjokkerte. Da var hele bygda samlet. Det er helt unikt at alle samles i finstasen og feirer sammen.
Avslutningsvis oppfordrer han det norske folk til å kose seg og ta vare på hverandre. Det kan også være greit å begrense alkoholinntaket litt, mener han.
– Det er viktig å ikke la fylla ta for mye plass. Ta gjerne noen glass, men gjør det på en slik måte at man kan feire det som er viktig, nemlig fellesskapet.
Les også: Danby Choi i tale: Flaut om 15.000 signaturer vippet meg av pinnen