Gladmatretten har i ti år vært en del av Norges største matfestival. Hver stand har tilbudt publikum en liten rett til 50 kroner. I år koster noen av Gladmatrettene 75 kroner. Arrangøren har gitt utstillerne muligheten til å øke prisen.
RA har smakt seg gjennom 24 retter og rullet terningen. Vi har testet både kjøttretter, fisk og vegetarretter.
Fisketorget (5)
Breiflabb toppet med mange ulike urter, tartarsaus, speket eggeplomme. Du får den lille innbydende saken rett i hånden. Toppingen består av flere urter og flotte farger, som til og med fikk forbipasserende til å spørre om det var godt. Syrlig, grill og friske urter passer fint sammen. Fisken var perfekt grillet. Blant de billigste rettene, men det holdes ikke igjen på smaken.
50 kroner
Fisketorget Gladmatrett 2023: Breiflabb og aromater, syrlig tartarsaus, speket eggeplomme og floralsk urtesalat (Arne Birkemo)
Annonse
Gaffel & Karaffel (4)
Arancini med sopp, trøffelmajones, trøffelpecorino og gressløk. Arancini er en siciliansk fritert rett fylt med sopp med risottokonsistens. Fyldig og godt i starten. Sitter med en følelse om at jeg savner kjøtt. Sopp er godt, men det ble liutt mye av det gode etter de to først munnfullene. Fint frityrramme som holder det hele sammen. Flott trøffeltopping og trøffelmajones trekker opp. Mettende.
75 kroner
Gaffel & Karaffel. Arancini med sopp, trøffelmajones, trøffelpecorino og gressløk. (Arne Birkemo)
Fish & Cow/Tangot (6)
Kveite med lokale grønnsaker, sopp og noe hemmelige ingredienser som restaurantene holder hemmelig. Og det sikkert med god grunn, fordi denne var veldig bra. Retten ser fantastisk ut. Ellevill topping med alle regnbuens farger og blomster. Krønsji og røff – og elegant på samme tid. Luftig saus. Stor porsjon. Mye fisk gjemte seg under regnbuen av en topping. Blant de dyre Gladmatrettene, men verdt hver krone.
75 kroner
Fish & Cow/Tango: Lokale primører. Grønnsaker, fisk, sopp ++ (noe hemmelighold her også) (Arne Birkemo)
Lura Turistheim (4)
BBQ-marinert svinenakke med potetstappe.Kjøttet er mørt og godt, og det skal mye til for å bomme når man serverer noe så enkelt som bra kjøtt og potetstappe. Allikevel tar dessverre BBQ-smaken litt for mye av oppmerksomheten. Stappen smelter på tungen, men det blir litt kjedelig. Føles mektig etter bare noen få jafs. Pluss for relativt mye mat for pengene. Du blir uansett mett.
75 kroner
Lura turistheim (Arne Birkemo)
MS Sandnes (5)
Her får man en raus porsjon skalldyrcocktail som inneholder en rekke godsaker fra havet, snøkrabbe, taskekrabbe og «luxreker». Mettende og stor porsjon. Man vet hva man får med krabbe. De er mye krabbe, men det fungerer bra når salaten bryter litt opp mellom de ulike krabbene. God rømme/majones-variant som ikke tar for mye av krabbesmaken. Billig. Mye mat for pengene.
50 kroner
MS Sandnes (Arne Birkemo)
India Tandoori Restaurant (4)
India Tandoori har to ulike Gladmatretter, en til 75 kroner og en til 50 kroner. Vi prøvde den billigste, som består av tre baller - eller smaksbomber, som vi ble fortalt. Ballene er som et skall fylt med ulike smaker: kylling, potet, kikerter og yoghurt og ulike urter, løk og koriander. Litt stilig at skallet knuser når man tygger det. En smaksbombe er det, men litt kjedelig etter tre baller med det samme.
50 kroner
India Tandoori Restaurant (Arne Birkemo)
Tikka Tikka (3)
Tikka Tikka byr på en samosa. Fyll er ikke opplyst, men det er trolig en vegar. Samosaen er stor og fyldig, stappet med mat. Men det er vanskelig å vite hva som er i. Det hele er som en tung masse. Etter noe munnfuller blir det fort kjedelig, ensformig og litt tørr. Det hjelper med ulike sauser og dipper. Vi gikk for en mintsaus, som hjalp med å bryte opp smaken.
50 kroner
Samosa fra Tikka Tikka (Arne Birkemo)
Smaken av Ryfylke, Hjelmeland Naturlegvis (5)
Lettrøykt sterlingkveite med jordbær, rabarbra og reddik fra Hjelmeland. Det var mange som hadde kveite på menyen, men når kveiten kombineres med jordbær vekker det interessen. En spenstig kombinasjonen, og det fungerer bra. Her får man både søtt og salt sammen med friske grønnsaker. Det anbefales å få alle ingrediensene i munnen samtidig. Ser flott ut og smaker godt.
65 kroner
Smaken av Ryfylke (Arne Birkemo)
Vafleriet (3)
Vafleriet byr på en riskrem med krem, stiv sjokolade og bær. Er den samme som i fjor. Ryktene sier at det skal være favoritten blant barna. Det var ikke undertegnendes favoritt. Krem på riskrem blir for mye. Pluss for friske bær, men det blir for kjedelig og en smule kvalmende i lengden. Godt mulig det er en favoritt hos barna, men mor og far kan godt styre unna.
50 kroner
Vaffleriet (Arne Birkemo)
Helgø Meny (3)
Velg mellom sju ulike Gladmatretter – angussnadder, angussilder, Meny sin fiskesuppe, laksewrap, pizza m/angussnadder, pizza m/slegge og nduja og pizza m/salsiccia: RA gikk for slideren. Burgeren, tilbehøret og dressingen smaker godt, men brødet er hakket for seigt, og blir litt vel dominerende når burgeren er såpass liten. Kunne kanskje kjørt på med noe løk eller sylteagurk i tillegg. Helgø pleier å levere, men dette blir småkjedelig.
75 kroner
Helgø Meny (Anders Ihle Tovan)
Matjes (5)
Lompe med en matjessildfilet, rømme, rødbeter og hakket løk: Lett og fin rett! Enkelt tilberedt, men smakene funker veldig bra sammen. Køen begynte å fylle seg opp allerede fra klokken 12. Det må jo være et godt tegn. 50 kroner er en helt kurant pris, men man blir ikke akkurat stappmett på bare én lompe. Pluss for å ha en bjelle man kan ringe i om man er fornøyd med retten. RAs utsendte må sannsynligvis sjekkes for tinnitus.
50 kroner
Matjes (Anders Ihle Tovan)
Zouq Stavanger (5)
Butter chicken, servert i en fløyelsaktig glatt tomat- og løkbasert smørsaus: Også her fylte køen seg opp i et forrykende tempo. Kyllingen er saftig og bra krydret. Liker man litt krutt i retten er dette plassen for deg. Fin størrelse på porsjonen, med raus mengde ris og flere kyllingbiter. Butter chicken slår aldri feil.
75 kroner
Zouq (Anders Ihle Tovan)
Deja Vu (6)
Fersk tunfisk og kongekrabbe med jalapeños, yozo og shiso-salsa: Særdeles frisk og god rett. Sykt bra balanse mellom de ulike ingrediensene. Syrlig, småsterk, lettspiselig. Her får man definitivt valuta for pengene. Nydelig anrettet. Undertegnede fikk opptil flere sultne blikk og kommentarer fra tilfeldig forbipasserende. Etter all sannsynlighet noe av det bedre Gladmaten har å tilby i år. Innertier.
75 kroner
Deja Vu (Anders Ihle Tovan)
Harry Pepper (4)
Kremet, pikant fiskesuppe med reker, gulrot og vårløk: Smakene fungerer bra sammen. Gulrot og vårløk er et fint tilskudd. Retten ser litt småkjedelig ut, og porsjonen er liten. Her kunne man gjerne kostet på seg noe dill og en liten brødbit ved siden av. Tynn suppe? Nei da, det funker fett. Fiskesuppe gjør seg godt på Gladmaten.
75 kroner
Harry Pepper (Anders Ihle Tovan)
Sola Strand Hotel (5)
Grillet oksetartar på wagyu fra «Nyyyt», norske reddiker, sylta sennepsfrø, puffa byggryn og ramsløkmajones: Sola Strand Hotel har slått på stortrommen. Tartar er kanskje ikke noe som treffer den vanlige mannen i gata, men er man i det dristige hjørnet er dette definitivt plassen å dra. Flott miks av smaker, og puffa byggryn egner seg veldig godt i en slik rett. Crunchy, flott presentasjon og friske smaker. At standen er omringet av sand trekker selvsagt opp.
75 kroner
Sola Strand Hotel (Anders Ihle Tovan)
Sabi Sushi (3)
Crispy Aurora-laksetartar med smågrønt: Retten ser tilsynelatende veldig god ut, men dette var overraskende dølle greier fra Sabi. Laksen smaker friskt og godt, men tilbehøret står ikke i stil med fisken. Kombinasjonene blir rett og slett litt for kjedelige. Pluss for fin presentasjon og god fisk, men helheten er for tynn.
75 kroner
Sabi (Anders Ihle Tovan)
Bellies (6)
Plantebasert jordbærdessert: Desserten har en tertebunn og er toppet med økologiske jordbær og krem med løpstikkeskum. Ved første øyekast ser retten utrolig innbydende ut og det er den også. Desserten er akkurat stor nok slik at søtsmaken ikke blir overflødig og tertebunnen utgjør en god kontrast til det myke fyllet på toppen. Men det er løpstikkeskummet på toppen som utgjør den virkelig magien. Her vil RA tilbake.
75 kroner
Bellies sin Gladmatrett var en plantebassert dessert. (Veronica Irmelin Ellingsen)
Nora’s Kitchen (5)
Frityrstekte hveteboller fylt med en blanding av blant annet smaksatte poteter, kikerter og linser. Hvetebollene skal dekkes med pani-saus og spises i ett jafs. Retten er både luftig og crispy samtidig og gir en eksplosjon av smaker. Sausen gir et lite ekstra kick, men den er ikke for sterk.
75 kroner
Nora's kitchens Gladmatrett var frityrstekte hveteboller. (Veronica Irmelin Ellingsen)
Fjorden sjokolade (5)
Brownie, to sjokoladebiter og sjokoladeis: Istedenfor å bare servere sjokoladebiter introduserer denne dessertkombinasjonen deg til ulike produkter og måter som sjokalden kan benyttes til. Den er fyldig og god på smaken, og variasjonen gjør desserten veldig god.
75 kroner
Fjorden sjokolades Gladmatrett var en kombinasjon av sjokolade i ulike former. (Veronica Irmelin Ellingsen)
K2 (4)
Grillet hjertesalat med urtemayo, frityrstekt gjær og ost fra Stavanger ysteri, toppet med kronkrage: Retten ser unik ut og er helt annerledes enn noen av de andre rettene. Den hadde mye smak og for det meste smaker du ikke at det bare er hjertesalat. Noe av salaten var dessverre litt svidd på tuppen som ga litt avsmak og hovedsakelig salatblader er litt underlig måltid.
75 kroner
K2 serverte hjertesalat med topping. (Veronica Irmelin Ellingsen)
Sirkus Reena iskremsykkel (4)
Crossiant med sitrongelato toppet med lavendel- og aprikosmarmelade: Køen var lang for å få tak i isen servert i en crossiant. Om køen er helt vært det er vanskelig å si, men kombinasjonen av sitrongelato og crossiant så utrolig fristende ut og var en overraskende god kombinasjon. Minuset med desserten var marmeladen på toppen da det ble litt i overkant søtt.
75 kroner
På Sirkus Renaas iskremsykkel fikk du en unik iskrem. (Veronica Irmelin Ellingsen)
Siddis Cola (4)
Napolitansk fritert pizza med lokalprodusert mozzarella: Fritert pizza er en unik base for pizza og gjør den langt mye mer interessant enn en vanlig pizza. Her var det lang kø og mange som ville smake. Det eneste negative med retten var at innholdet sank til bunnen og det ble derfor ganske overflødig med mozzarella på bunnen.
75 kroner
Siddis Cola sin Gladmatrett var ikke cola, men du kunne kjøpe det ved siden av. (Veronica Irmelin Ellingsen)
Topp sopp (4)
Iskaffe med piggsvinsopp, melk og hjemmelaget karamellsyrup: Den litt unike drikken høres innledende litt skummel ut, men smaker veldig likt som en vanlig iskaffe. Uten å ha smakt piggsvinsopp tidligere, er det ganske trygt å si at iskaffen ikke smaker sopp, men hovedsakelig karamell og kaffe. Halvveis inn i drikken smakte den litt utvannet, men det kan ha med isbitene å gjøre.
59 kroner
Topp Sopp serverte en iskaffe laget på piggsvinsopp. (Veronica Irmelin Ellingsen)
Bravo (5)
Gulrøtter med kremost, grønn urtesaus, guasacaca og tostet mandler: Retten ser enkel ut, men den har mye bak seg. Med lokale råvarer og oppskrift på en søramerikansk saus var dette en unik kombinasjon. Alt er spiselig, også blomstene som ga retten et delikat utseende. Det kunne gjerne vært mer saus og litt mindre kremost, men det sier nok mest om hvor god sausen var.
75 kroner
Bravo serverte gulerøtter med imponerende saus. (Veronica Irmelin Ellingsen)
Annonse
Årets Gladmatretter hos utstillerne
Under får du oversikt over de ulike standene som tilbyr Gladmat-retter. Lurer du på hvor de ulike standene er? Klikk deg inn på kartet, og søk etter stand/restaurant.
Havbruksteltet (stand 3): Fiskesuppe
Kremmer´n (stand 5): Speketallerken. To typer spekepølse og potetsalat og flatbrød, serveres på tallerken
Siddis Cola (stand 7): Napolitansk fritert pizza med lokalprodusert mozzarella. Kommer i to utgaver. En vegetarisk og en med bacon.
Arabella Restaurant (stand 10): Shawarma
Seoul Søstre (stand 11): Koreanske friterte kyllingbiter glasert med søtsterk saus og søtsalt, soyabasert saus. Serveres med potetsalat.
Garmaz u Mirki (stand 13): Pierogi, en populær polsk matrett. Det er små, fylte dumplings laget av en deig. Velg mellom poteter og cottage cheese (vegetar) og svinekjøtt.
Javier Taco (stand 14): Barbacoa Taco
Donuts.no (stand 15): seks små donuts med varm saus (velg mellom sjokolade og salt karamell)
The Lucky Pig (stand 16): vårrull
Arctic Restaurant (stand 17): kyllingstrimler og kyllingvinger
Matologi (stand 18): velg mellom steam buns og sandwich med and, kylling eller koreansk bbq
Gårds og bygdemat (stand 19): lakris
Crepe de la crepe (stand 20): crepe med sukker og kanel, eventuelt syltetøy
Papas Pizzeria (stand 21): Pizza Bistecca
The greek food (stand 22 og 62): gyros servert på tallerken med pommes frites
Meze Restaurant (stand 24): avci böreği
Yips (stand 25): konfitert laks med ponzu av fermentert tomat fra Brimse gård og ramsløkkrem.
The Shack (stand 25): spareribs med bbq-saus, fries, summer slaw og chilimayo
Hall Toll x Nora’s Kitchen (stand 26): Nora’s PaniPuri Puchka – potet, linser, kikerter, tamarind, rødløk, grønn chili, koriander, aloo bhujia og granateple. To sauser: Nora’s secret sour & sweet dip og Nora’s secret spicy yoghurt dip.
Austrått Kaffebrenneri (stand 28): kaffe
Spiseriet (stand 29): en hemmelig rett
Hjelmeland Naturlegvis (stand 30): lettrøykt sterlingkveite med jordbær, rabarbra og reddik fra Hjelmeland
Helgø Meny Food Court (stand 31): velg mellom sju ulike Gladmatretter – angussnadder, angussilder, Meny sin fiskesuppe, laksewrap, pizza m/angussnadder, pizza m/slegge og nduja og pizza m/salsiccia
Sirkus Renaa iskremsykkel (stand 31): En halv croissant toppet med sitrusgelato og aprikos- og lavendelmarmelade
Matjes (stand 33): Sild going strong. Lompe med en matjessildfilet, rømme, rødbeter og hakket løk. Kan fås uten gluten og laktose på forespørsel.
Fisketorget (stand 35): breiflabb og aromater
Sabi Sushi Pedersgata (stand 36): crispy Aurora-laks tartar med smågrønt // marinert Aurora-laks med soya, avokado, agurk, vermicelli og tapioka
Molinå Bakery & Eatery (stand 37): peruansk ceviche
Simply Pinoy (stand 38): Fire dumplinger
Norway Life Shahryar Mirzazadeh (stand 46): oliven og tørket frukt
Thai In Town (stand 47): vårruller
Taste of Greece (stand 48): gyros «taste»
Babylon Kebab House (stand 50): grilltallerken
Kebana (stand 51): samosa med chutney
Spekestua (stand 53): smaksprøver
Prymo skorsteinskake (stand 54): skorsteinskake («chimney cake»)
Cid Mat – Churros (stand 55): churros
Gyro City – Gresk mat (stand 56): gyros i pita
Crazy Foodtrucks (stand 57): cheesesteak
Mrbelwaffle (stand 58): vaffel fra Belgia eller Hong Kong
Gaffel & Karaffel (stand 60): arancini med sopp, trøffelmajones, trøffelpecorino og gressløk
Los Tacos (stand 61): grillet lår av norsk kylling marinert i chipotle- og hvitløksappelsinjuice. Servert i maistortilla, og toppet med pico de gallo, fersk salsa verde og Oaxana-ost. Vegetarisk versjon tilgjengelig
Zouq Stavanger (stand 63 og 75): Butter Chicken, en mild klassiker som består av grillede biter av marinert kylling tikka eller paneer, servert i en fløyelsaktig glatt tomat- og løkbasert smørsaus.
Deja vu Delikatesser (stand 64): fersk tunfisk og kongekrabbe med jalapeños, yozo og shiso-salsa.
Potatoguys (stand 65): minifries
Tikka Tikka (stand 66): samosa
Kristin Paulsen (stand 71): bruschetta
Miyako & Zouq (stand 75): takoyaki
Lura Turistheim – Fiesta (stand 76): BBQ-marinert svinenakke med potetstappe
India Tandoori Restaurant (stand 77): Tandoori Chaat (vegansk/vegetarisk alternativ: Kati Roll)
Kvinesdal restaurantdrift (stand 79): Pasta Garganelli con polpettine (garanellipasta med kjøttboller og tomatsaus)
Yips Sola (stand 80): bao med konfitert and, hoisinsaus, fennikel og mango
Spansk Churros (stand 86): churros
Gresk Gyros (stand 87): gyros
Gårds og bygdemat (stand 90): spekemat
Dutch Cheeseman (stand 93): ostetallerken
Amigo (stand 95): rullet is
HEIMR Collection – Victoria Hotel (stand 102): klippfiskbolle fra Lofoten med tomatsaus og friske urter
Sola Strand Hotel (stand 102): grillet oksetartar på wagyu fra Nyyyt, norske reddiker, sylta sennepsfrø, puffa byggryn og ramsløkmajones.
Como Mexico (stand 120): to carnitostaco i salsa verde, servert med råkost, rømme og ost i mais- og hvetetortilla
Epleblomsten (stand 121): eplesirup
Heimebakst (stand 122): kaffe og lefse
Sunt og balansert (stand 123): granolabowl med yoghurt fra Ryfylke gårdsysteri, hjemmelaget syltetøy, nøttesmør og granola
Olivenlunden (stand 124): smaksatt olivenolje med balsamico
Mor Sigrid bakst (stand 125): lefsebiter
Chili Chocolate (stand 130): jordbærspyd
Lysefjorden sjokolade (stand 132): håndlaget «sjokoladeglass» fylt med hjemmelaget salt karamellsaus, preikestolkonfekt, trøffel, salt fjelltopp og lokale jordbær.
Sandi Cakes (stand 133): «Jul i Juli» – is med juleøl, tyttebærkaviar og akevittskum
Fjorden Sjokolade (stand 134): «Verden rundt med sjokolade» – sjokoladeis med kakaonibs (Peru/Madagaskar), to brownies laget med ulik sjokolade (Den dominikanske republikk/Tanzania) og to ulike sjokoladebiter (Filippinene/Tanzania og melkepulver fra Norge)
King of waffles (stand 153): «Strawberry Heaven»
It`s Corn (stand 154): mais i kopp med valgfri smak
Sunde Gårdsutsalg (stand 158): velg mellom limousine chili-slider servert med Grillkongen Craigs Farmhouse bacon, jalapeñomajo, cheddar, variasjon av løk og luftig burgerbrød fra Buøy bakeri – og pulled beef med sylta løk – Forbanna BBQ-saus, potetcrisp og vårløk servert i lyst brød fra Buøy Bakeri
Ledaal Teppeveveri (stand 200): lapper med kaffe
MS Sandnes (stand 210): sjømatretter
Fatland Jæren (stand 220): svinekjake servert i lokalt bakt brød, med hjemmelaget coleslaw, løkkompott, barbecuedressing og sylteagurk.
Årets Gladmatretter hos restaurantene
Annonse
An Nam Taste of sài Gòn – Bún thit nuóng: marinert og grillet svinekjøtt på spyd, risnudelsalat, gulrøtter, ferske urter, vårløk og peanøtter.
Bellies Vegansk jordbærdessert
Bravo Gladmatretten på Bravo i Pedersgata er vegetarisk, og kan fås vegansk på forespørsel:Gulrot, guasacaca, kremost fra Stavanger Ysteri, mandler (melk, nøtter, sulfitt).På deres ordinære meny under festivalen vil de også tilrettelegge for både vegetar, vegan, glutenfritt og laktosefritt.
Déjà Vu Fersk tunfisk og kongekrabbe med jalapeños, yozo og shisosalsa (samme som på standen)
Fish & Cow/Tango Lokale primører. Grønnsaker, fisk, sopp ++ (noe hemmelighold her også)
Fisketorget Breiflabb og aromater (samme som på standen)
Harry Pepper Kremet, pikant fiskesuppe med reker, gulrot og vårløk
Hekkan burger «Hekkans gladmat»: kullgrillet slider med ost, hjertesalat med parmesandressing, spicy grillet paprika-mayo, rødløk, pickles og små tomater.
Hotel Victoria Klippfiskbolle fra Lofoten med tomatsaus og friske urter (samme som på standen)
Los Tacos Grillet lår av norsk kylling marinert i chipotle- og hvitløksappelsinjuice. Servert i maistortilla, og toppet med pico de gallo, fersk salsa verde og Oaxana-ost (samme som på standen)
Meze Restaurant Avci böreği
New Thai Take Away Sataykylling
Nora`s kitchen Rogan Josh vegetar. En klassisk curryrett som er både rik og velduftende, her i vegansk versjon med kikerter, rødløk, hvitløk, tomat, potet og linser.
Punk Sushi Omakase Nigiri Chefs Choice bestående av tre biter: – flambert laks – kveite – kamskjell.
Restaurant K2 Gladmatretten på K2 i Pedersgata er vegetarisk:Råvarer fra Rogaland: Grillet hjertesalat, ost fra Stavanger Ysteri, kjerner, urterNB. På K2 må man sitte i restauranten eller på langbordet mellom K2 og Bravo for å spise, fordi de bruker ikke engangsservise.
Sola Strand Hotel hos Salon du Nord-Victoria Grillet oksetartar på wagyu fra Nyyyt, norske reddiker, sylta sennepsfrø, puffa byggryn og ramsløkmajones (samme som på standen)
Siddis Gelato Olivenoljegelato med Havsnø-salt, markjordbærgranita og basilikum.