Verden

Stor jobb for ny borgermester

Den nye borgermesteren i Berlin får flere bygningsskandaler i fanget og har store sko å fylle etter den usedvanlige forgjengeren Klaus Wowereit.

Tysklands kansler tar imot Berlins nye borgermester Michael Müller igår. FOTO: TOBIAS SCHWARZ/NTB SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

Etter 13 år med populære Klaus Wowereit (61) fikk Berlin i går ny borgermester. Partikollega Michael Müller (49) fra det sosialdemokratiske partiet SPD ble valgt med stort flertall av Berlins byregjering. Müller var nominert av sitt eget parti, og SPDs koalisjonspartner, det konservative partiet CDU, stilte ingen motkandidater.

Müller er tidligere byutviklingsleder i Berlin. Det har allerede i flere uker vært klart at han mest sannsynlig ville overta toppjobben i Berlins røde rådhus, etter at Wowereit meldte at han ville gå av tidligere i høst.

Ikon for homofile

I tyske medier får Klaus Wowereit mer plass enn etterfølgeren. Ingen borgermester har regjert Berlin lenger enn ham og han har vært en uvanlig politiker. De 13 årene han har styrt Berlin har den tyske hovedstaden utviklet seg til å bli en av Europas aller mest populære byer. Wowereit tilførte byen litt glamour, mener avisen Berliner Zeitung. Han fikk tilnavnet «party-borgermesteren» og har blant annet drukket sprudlevin av en høyhælt sko.

Han vant berlinernes hjerter gjennom nå berømte uttalelser som «Berlin er fattig, men sexy», og «Jeg er homofil og det er bra». Wowereit var den første tyske politikeren som var åpen om sin legning, og er blitt et hyllet ikon for homofile. For et par dager siden åpnet han en æresutstilling om seg selv i Berlins homo-museum.

Wowereit roses for å ha brydd seg om byens innbyggere. Han besøkte hyppig skoler og eldrehjem, men gadd ikke ofre en kalori på berlinsk klaging som at T-banen står, at byen er en evig byggeplass og at det er hundebæsj på hvert fortau.

Han roses også for sin evne til å reise seg igjen etter fall.

Flyplassfiasko

Det gjelder den største skandalen av dem alle under hans tid i ordførerstolen - byggingen av en ny hovedflyplass i Berlin. Åpningen av flyplassen er blitt utsatt fire ganger. Nå har den ikke lenger noen konkret åpningsdato, men vil tidligst åpne i 2017. Opprinnelig skulle flyplassen åpnet med orkester og jubel sommeren 2012, men festen måtte avlyses i siste liten da det viste seg at det var noe galt med brannvernanlegget. Siden viste det seg at det var langt mer som ikke var på plass, og kostnadene har sprengt alle budsjettrammer.

Fiaskoen gikk hardt utover Wowereit. Han var styreleder for den nye flyplassen, men trakk seg i januar 2013 etter mye kritikk. Wowereit ble anklaget for å være ansvarlig for flyplassrotet, og i 2013 vant han med knapp margin et mistillitsvotum i byparlamentet. Da han tidligere i høst erklærte at han trekker seg som ordfører, trakk han selv fram flyplasskandalen som et stort personlig nederlag.

Arbeidsledige og gjeld

Etterfølgeren Michael Müller beskrives som en nøktern, realistisk og pålitelig mann, som vet når festen er slutt, skriver nyhetsmagasinet Der Spiegel. Det kan passe bra når han nå tar over ansvaret for å ferdigstille flyplassen, og for byens gjeldstyngede økonomi. Berlin har hele 63 milliarder euro i gjeld og landets nest høyeste arbeids­ledighet på hele 10,4 prosent, langt over landssnittet på 6,3 prosent.

Müller får også en potensiell ny bygningsskandale i fanget - gjenoppbyggingen av Berlin slott midt i sentrum. Grunnarbeidet er ferdig, og det er beregnet at prosjektet vil koste hele 590 millioner euro når det er ferdig i 2019. Men allerede mangler 60 millioner euro til fasaden.

Det opprinnelige keiser­palasset ble ødelagt under andre verdenskrig og revet av DDRs myndigheter etter krigen. I 1964 ble det bygget et nytt palass på plassen der keiser­palasset sto. Republikkpalasset var DDR-statens stolte ansikt utad, men ble revet i 2006 etter at det ble oppdaget at bygget var fullt av asbest.

Powered by Labrador CMS