Nyheter

Stoltenberg: Våpeninvestering er ikke uetisk

Nato-sjef Jens Stoltenberg mener det ikke er uetisk å investere i forsvarsindustrien: – Ikke grunnlag for å si at dette er etisk, mener Bjørnar Moxnes.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks at the NATO Industry Forum in Stockholm
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg taler på NATO Industry Forum i Stockholm, onsdag 25. oktober 2023. NATO er arrangør og Sverige er vertskap for konferansen.
Publisert Sist oppdatert

– Det er ikke noe uetisk i å forsvare allierte, forsvare vår frihet eller hjelpe ukrainske soldater med å forsvare sitt land, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Stoltenberg ber Nato-land øke sine investeringer. Det var oppfordringen han kom med da han onsdag deltok på Natos industriforum i Stockholm.

Han tar til orde for at våpenproduksjonen økes for å møte Ukrainas behov, men også for å styrke Nato-landenes avskrekking, skriver NTB.

– Renvasket versjon

Til dette kommenterer Bjørnar Moxnes, forsvarspolitisk talsperson for Rødt:

– Rødt mener forsvarsindustrien har avgjørende betydning for vår sikkerhet, vi støtter forsvarsindustrielt samarbeid med Norden og vi støtter Ukrainas kamp for frihet. Men Stoltenberg leverer en renvasket versjon av hva han selv, regjeringen og den norske våpenindustrien driver på med.

– Så lenge Norge ikke krever sluttbrukererklæring fra Nato-land, aner vi ikke hva norske våpen blir brukt til og har ikke grunnlag for å si at dette er etisk og dette er selvforsvar, sier han.

Tall fra regjeringens Eksportkontrollmelding viser at den største mottakeren av norske våpen i fjor var Qatar.

– Et autoritært regime bygd på slavearbeid som deltok i Saudi-Arabias overfall i Jemen. De får kjøpe norske våpen for 2,3 milliarder kroner, 7 ganger mer enn Sverige. Er det å forsvare vår frihet eller våre allierte? spør Moxnes.

Det ble eksportert våpen til Qatar for over 1,3 milliarder kroner, og med det blir det landet som har mottatt mest våpen fra Norge i 2022, ifølge SSB.

USA er fortsatt den største mottakeren av norske våpen i Nato. I fjor ble det avslørt at USA hadde en hemmelig avtale med Norge om videresalg av norske våpen til land som Saudi-Arabia og Israel.

– Den norske stats våpenfabrikker i USA står også fritt til å levere til disse landene, og det er tidligere blitt avslørt at panserverngranater fra Nammo har blitt bestilt og brukt av Israels okkupasjonsstyrker. Å gi våpen til en stat som i dette øyeblikk begår krigsforbrytelser mot en hel sivilbefolkning synes ikke jeg er etisk, men det er mulig Stoltenberg vurderer det annerledes, avslutter han.

Kongsberg Gruppens forretningsenhet Kongsberg Defence & Aerospace er leverandør av militære midler, og i samarbeid med den amerikanske Raytheon Technologies Corporation lager de missilløsninger.

Tjenestemann i utenriksdepartementet trekker seg

Siste uke trakk direktør i det amerikanske utenriksdepartementets Bureau of Political-Military Affairs, Josh Paul, seg. Det gjorde han ifølge CNN på grunn av Biden-administrasjonens tilnærming til den pågående konflikten mellom Israel og Hamas.

Etter utbruddet av Israel-Hamas-krigen har USA sendt blant annet 2.000 marinesoldater og to hangarskip med støtteskip til området. Tidligere i uken skrev NTB at USA vil øke innsatsen i frykt for en større regional konflikt.

I et meningsinnlegg i Washington Post fra 23. oktober forklarer Paul bakgrunnen for oppsigelsen.

– Riktignok begynte israelske forespørsler om ammunisjon å komme umiddelbart [etter Hamas sitt angrep den 7. oktober, red.], inkludert for en rekke våpen som ikke har anvendbarhet for den nåværende konflikten. Disse forespørslene fortjente den samme oppmerksomheten vi ville gi til enhver stor våpenpakke, og jeg oppfordret til en ærlig diskusjon.

Han mener videre at oppfordringen hans ble møtt med stillhet og en klar retning om at USA måtte imøtekomme Israels forespørsler så raskt som mulig.

– Samtidig presset den samme Kongressen, som tidligere har blokkert våpensalg til andre regimer med tvilsomme menneskerettigheter, oss til å gå videre for å møte Israels krav, skriver han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen



Powered by Labrador CMS