Innenriks
SSB venter rentekutt og solid lønnsvekst – tror du får mye bedre råd framover
Etter et par svake år i norsk økonomi peker pilene igjen riktig vei: Lønnsveksten holder seg høy, mens prisvekst og renter fortsetter ned, tror SSB.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Inflasjonen faller faktisk så rask nå at Statistik sentralbyrå (SSB) har sett seg nødt til å nedjustere sitt anslag for året som helhet. Byrået venter nå en prisvekst på 3,8 prosent i år, ned fra 3,9 prosent i forrige rapport. Da lønnsoppgjøret gikk av stabelen i våres var forventningene 4,1 prosent.
Samtidig tror SSB at den gjennomsnittlige lønnsveksten vil ligge på 5,2 prosent. Det tilsier at reallønnsveksten – det du sitter igjen med når inflasjonen har tatt sitt – vil ende på 1,4 prosent i år. Hvis prisveksten derimot hadde vært høyere enn lønnsveksten – slik den har vært de siste to årene – hadde du fått dårligere råd.
– Lønnsveksten skal komme gradvis ned de neste årene. Men inflasjonen faller atskillig raskere. Vi venter en reallønnsvekst i årene fremover på rundt 1,5 prosent, sa forskningsleder Thomas von Brasch i SSB da han la fram prognosene fredag.
Husholdningenes forbruk utgjør rundt halvparten av innenlandsk etterspørsel og er en sentral bidragsyter til utviklingen i aktivitetsveksten. SSB venter at det private forbruket skal ta seg kraftig opp fremover og oppgir dette som en viktig grunn til at byrået ser for seg en oppgang i økonomien fremover.
Ett kutt i år, flere i vente
– Med lavere renter og klar lønnsvekst vil husholdningenes forbruk øke. Den økonomiske aktiviteten vil også ta seg opp som følge av økt offentlig forbruk og oppgang i boliginvesteringene, von Brasch.
Økonomien i 2024 kommer fortsatt til å være preget av nokså lav temperatur og moderat vekst, men aktiviteten skal ta seg i årene som kommer. Lavere inflasjon hos våre handelspartnere vil føre til at inflasjonen her hjemme fortsetter å falle. Samtidig vil reduserte renter internasjonalt bidrar også til at styringsrenten etter hvert kuttes i Norge, anslår SSB.
Byrået ser for seg at styringsrenta blir satt ned én gang i år, trolig helt mot slutten av året, og at Norges Bank fortsetter å kutte neste år. Ved inngangen til 2026 skal den ligge på 3,25 prosent, mot dagens nivå på 4,5 prosent.
– Da vil en vanlig utlånsrente, som nå er litt over 6 prosent, komme ned til litt under 5 prosent når vi er der i 2026. Rentene er jo noe som betyr mye for mange. Og for husholdningene betyr lavere renter økt kjøpekraft, poengterte von Brasch.
Støre: Et vendepunkt
– Det er gode nyheter for folks økonomi og bekrefter tydelig at vi er ved et vendepunkt i økonomien der folk kan få bedre råd, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.
Han får støtte fra Thomas von Brasch i at revidert nasjonalbudsjett, slik det så ut da forslaget ble lagt fram i midten av mai, kun er svakt ekspansivt. Det vil derfor trolig ikke bidra mye til å presse inflasjon og dermed renter opp igjen.
– SSB anslår at prisveksten vil fortsette nedover, slik at rentene etter hvert kan settes ned. De forventer også ��kt kjøpekraft for folk i år og de neste årene. Regjeringens mål er at folk skal få bedre råd, sier Støre.
Et to år med kraftig fall i boliginvesteringene, er de ventet å ta seg noe opp framover. SSB anslår også at boligprisene kommer til å øke moderat med mellom 3 og 4 prosent, når man korrigerer for den generelle prisveksten, i årene som kommer.
– Ettervirkningene av den høye veksten i konsumprisene og den høye renten vil legge en klar demper på oppgangen i boligprisene i årene framover, sier von Brasch.
Les også: Statsminister Jonas Gahr Støre kan ta ferie på sjelden opptur
Vokser også i utlandet
Også i utlandet ser man en vekst i konjunkturtendensen. I USA har økonomien fortsatt å vokse til tross for en stadig mer intensiv handelskonflikt med Kina. Konfliktene i Midtøsten og krigen i Ukraina har så langt ikke spredt seg til naboland, og oljeprisene har vært relativt stabile, skriver SSB.
– Med utsikter til videre økning i den globale handelen og bedre konjunkturer i store deler av Europa har vi valgt å heve vekstanslagene for våre handelspartnere noe, sier SSB-forsker Roger Hammersland.
BNP-veksten hos Norges handelspartnere, som i gjennomsnitt har vokst med knappe 2 prosent årlig siden 2005, ventes å bli 1,2 prosent i år for deretter å ta seg gradvis opp til drøyt 2 prosent i 2027.
Les også: Åpner for snillere krav til boliglån
Les også: Ap hardt ut mot MDG-forslag: – Arbeid er givende og viktig (+)
Les også: Noen få stikker av med mye av Navs pott (+)