Innenriks
- Spareplanen må gjennomføres
Trond Giske understreker at SAS må følge spareplanen for at staten skal gi sin støtte til det kriserammede selskapet.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Statsråden sier han er mindre opptatt av om detaljer i spareplanen vil bli justert.
– Men omfanget av kostnadskutt og salg må ikke ha et mindre omfang enn planlagt, sier han.
Giske sier de nordiske regjeringen denne gang ikke har bidratt med ny egenkapital til selskapet.
– SAS har fått en kassakreditt som selskapet kan trekke på. Men det ligger ikke i selskapets planer at kassakreditten nødvendigvis skal brukes. Den er mer å regne som en buffer – en sikkerhet som vil gi kunder og leverandører trygghet for at SAS vil overholde sine forpliktelser, sier Giske.
Kassakreditten
Kassakreditten som den norske staten har gitt tilsagn om, er på 500 millioner svenske kroner, tilsvarende 430 millioner norske kroner. Den er gitt på markedsmessige, kommersielle vilkår.
– Kreditten innebærer en viss risiko, men det vil staten ta seg betalt for dersom selskapet benytter kreditten, sier statsråden. Han legger til at kassakreditten ikke er evigvarende, mend tidsavgrenset.
SAS vil stille pantesikkerhet for en betydelig del av kreditten, men Giske vil ikke gå nærmere inn på detaljene her. Heller ikke Stortinget får opplyst detaljer om dette når Næringsdepartementet fredag legger fram en proposisjon om saken, ifølge Giske.
EU-kommisjonen er orientert om kassakreditten og har ikke hatt innvendinger.
Åpen for salg
Statsråden sier regjeringen vil være åpen for å selge SAS dersom det dukker opp en god industriell eier som vil kjøpe.
– Men uavhengig av om selskapet skal selges eller ikke, er det vesentlig at det drives lønnsomt. Derfor er det riktig å gjennomføre sparepakken nå uansett, sier Giske.
Han sier sparepakken er krevende for de ansatte, men avviser at det er unikt at ansatte må gjennom en prosess der lønns- og arbeidsvilkår endres til det dårligere.
– Det har tidligere skjedd både i prosess- og verftsindustrien. Staten som eier, er positiv til den forretningsplanen styret i SAS har lagt fram for å styrke selskapets lønnsomhet, sier han.
Statsråden sier han håper at alle vil bidra til å gjennomføre de kraftfulle tiltakene som skal til for å sikre selskapet fremover og skape trygge varige arbeidsplasser i SAS.
Widerøe
Et viktig element i SAS-planen er salg av datterselskapet Widerøe. Giske gjør det klart at det ikke er aktuelt for staten å kjøpe Widerøe. Han tror det finnes private kjøpere.
– Jeg ser gjerne at en norsk eier overtar selskapet, men det viktigste er at Widerøe får en god eier, sier statsråden, som viser til at EØS-reglene gjør det umulig å reservere selskapet for norske interessenter.
– Widerøe er viktig for Norge ettersom det betjener sentrale ruter i kortbanenettet i distriktene, hvor transportalternativene er få, sier næringsminister Trond Giske.