Verden
Spanjoler mest turist-lei i Europa
En ny undersøkelse fra selskapet YouGov viser at spanjoler er de som er mest lei turister i Europa. Svenskene og danskene skulle gjerne hatt flere.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Omtrent en tredjedel av spanjolene spurt i spørreundersøkelsen mener det er «for mange» utenlandske turister i sitt lokalområde. 49 prosent av de spurte mente at det generelt sett er mange utenlandske turister der de bor.
Det er helt ulikt for eksempel Sverige og Danmark, hvor kun 5 prosent mener det er for mange turister. Der mener litt under 7 av 10 at det er riktig mengde, eller for få, turister.
Undersøkelsen tar også for seg holdninger til turisme i Frankrike, Italia, Tyskland og England.
I Frankrike og Italia mener henholdsvis 18 og 16 prosent av respondentene at det er for mange turister, mens det i Tyskland og Storbritannia kun er 13 og 7 prosent som mener det samme.
I områder som Catalonia, hvor den populære spanske storbyen Barcelona befinner seg, svarer nesten halvparten at det er for mange turister på besøk.
Undersøkelsen er utført av YouGov.
Ifølge The Guardian er det over 32 millioner besøkende i Barcelona hvert år.
Les også: Høstutstillingen: Har vi for mange kunstnere? (+)
Demonstrasjoner
Ifølge NTB har det vært flere demonstrasjoner mot turismen i Spania så langt i år.
Fra starten av året og ut juli hadde det vært hele 53,4 millioner turister på besøk i Spania, ifølge det spanske statistikkbyrået INE.
Demonstrantene skal, ifølge CNN, ha skutt med vannpistoler på turister og ropt «turister, dra hjem».
Det har også vært demonstrasjoner mot turister i både Nederland og Hellas.
I sommer gikk også tusenvis innbyggere på den spanske øya Mallorca i demonstrasjonstog mot masseturismen. Flere av demonstrantene gikk med skilt hvor det sto ting som «turister, vi elsker dere når dere ikke kjøper opp eiendommene våre» og «ditt paradis er vårt mareritt», skriver CNN.
Arrangørene av demonstrasjonen, «Menys Turisme, Mas Vida» (Mindre turisme, mer liv) oppga at nærmere 50 000 mennesker deltok, mens politiet estimerte nærmere 12 000.
I YouGov-undersøkelsen har også spanjolene blitt spurt om turismen landet opplever fører med seg mer fordeler eller ulemper. Hele 37 prosent mener turismen har mer ulemper enn fordeler, og 33 prosent mener den har mer fordeler over ulemper. 23 prosent mener ulempene og fordelene ligger cirka likt.
Spanjolene langt mer lei
En stor del av kritikken mot turismen er hvordan det slår ut på prisene i boligmarkedet. Mens kun 21 prosent av spanjolene ser negativt på hotellindustrien, mener nesten halvparten av respondentene at utleiemarkedet er negativt for spanjoler flest.
Tjenester som Airbnb har blitt superpopulært i den spanske feriebyen Barcelona.
Airbnb sine egne tall viser at 18 925 utleieboliger er tilgjengelige for reiselystne turister.
Den voldsomme mengden leiligheter og rom tilgjengelig for leie har ført til at lokale myndigheter har vedtatt å forby Airbnb fullstendig innen år 2028, melder blant annet Business Insider.
Ifølge The Guardian har folk flest i Europa sympati for dem som bor i turistutsatte områder, på topp i Spania med hele 66 prosent. Frankrike, Tyskland og Sverige ligger like etter på 65 prosent, med Danmark, Storbritannia og Italia på henholdsvis 63, 57 og 53 prosent.
Sammenlagt kan det sies at spanjolene er langt mer lei turister enn italienerne og franskmennene, til tross for at disse også har et stort antall besøkende hvert år.
Ifølge Reuters ble det sammenlagt tilbrakt 451 millioner netter på italienske hoteller i 2023. Tallet inkluderer også italienske innenriksreisende.
Byer som Venezia i Italia har innført en egen turistskatt, som ligger på omtrent 50 kroner døgnet. Du kan lese en lengre liste over land med turistskatt i bunnen av saken.

Les også: Jokke: Stadig større etter 60 år (+)
Norske tilstander
I Norge hadde vi, ifølge SSB, 36,1 millioner gjestenetter på norske overnattingssteder i 2022.
Til tross for mye lavere tall enn for eksempel Italia, finnes det tidvis frustrasjon også her til lands over turismen.
NRK har tidligere skrevet om hvordan gjestehuseiere og turistforeninger i Hjørundfjorden for eksempel ikke ønsker cruiseturister i fjorden sin.
Ifølge NHO er det cruiseturister som både legger igjen minst penger under besøket sitt, men også står for høyest co₂-utslipp per reisende.

Årlig må for eksempel turister som prøver å bestige Trolltunga få hjelp til å komme seg ned. Dagbladet meldte at to amerikanske turister tidligere i år måtte hjelpes ned, og at de to amerikanske kvinnene hadde på seg pensko på turen, som tar 4–6 timer én vei.
Så hvor må du belage deg på å åpne lommeboka litt ekstra? Her er situasjonen i flere av verdens land:
Les også: Her må turister betale ekstra skatt
Les også: Disse landene er det fortsatt hyggelig å besøke som turist