Verden
Sosial uro bak fasaden i Singapore
SKYGGESIDE: Singapores økonomi har fosset fram de siste årene. Men større sosiale skiller skaper uro i et av verdens rikeste land.
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
SINGAPORE (Dagsavisen): Fra toppen av et av Singapores nye, dyre dansegulv, ser cocktaildrikkende gjester ned på landets gamle juvel, et seks-stjerners hotell i sentrum av en av verdens rikeste byer. Inne i VIP-avdelingen på takterrassen drikker vestlig kledd ungdom eksklusiv japansk whisky mens champagnekorkene poppes. Et bryllupslag er i ferd med å avslutte festen. Under oss skinner den nyeste butikken til luksusmerket Louis Vuitton i mørket mens et lysshow over en kunstig dam fanger nattklubbgjesters oppmerksomhet.
- Singapore er det beste stedet i verden å være rik, sier en ung indonesisk jente, som ble sendt hit for å gå på skole da hun var liten.
Nå bor hun i London, men reiser tilbake til Singapore for å shoppe og feste.
- Skolene er bra, men barene er best. Singapore er en lekeplass for rike. sier 23-åringen.
Hun er datter av en politiker i hjemlandet og vil ikke ha familienavnet på trykk.
Flere millionærer
De siste årene har Singapores økonomi vokst med imponerende fart. En kombinasjon av lave skatter, en voksende finanssektor, stabilitet, strenge lover og lav kriminalitet har gjort bystaten til et av verdens rikeste land.
Singapores nyvunne velstand er godt synlig i sentrum av den 710 kvadratkilometer store øya i Sørøst-Asia. Nylig åpnet nattklubben Pengan dørene. På menyen står verdens dyreste drink - til 26.000 dollar, rundt 156.000 norske kroner. På kasinoet, et av verdens dyreste, i det nye Marina Sands Bay gambler unge og eldre med tusendollarslapper. Ifølge Boston Consulting Group disponerer 17 prosent av landets husholdninger én million amerikanske dollar eller mer. 12 prosent av befolkningen er dollarmillionærer, en større andel enn noe annet land i verden.
Men samtidig som velstanden øker, blir de sosiale skillene mer synlige i det lille landet. Arbeidsinnvandrere tjener så lite som to singaporske dollar, litt under ti norske kroner i timen. Mange arbeidsinnvandrere snakker lite engelsk og er ofte helt avhengige av velviljen til arbeidsgiveren. Ved lov har innvandrerne færre rettigheter enn Singapores egne innbyggere.
Det siste året har Singapore, kjent for sin knallharde behandling av lovbrytere, opplevd uvanlig mange protester.
Økende uro
I 2012 protesterte 200 arbeidere fra Bangladesh i gatene etter å ha ventet i månedsvis på lønningene sine. Kinesiske bussjåfører protesterte i fjor mot at deres lønn er lavere enn singaporske bussjåfører som utfører samme jobb. I det indiske nabolaget Little India brøt det ut spontane gateprotester etter at en inder ble påkjørt og drept. Protestene sjokkerte singaporske myndigheter, som slett ikke er vant til sosial uro. Minst 20 menn sitter fortsatt fengslet, og myndighetene har innført alkoholforbud i nabolaget i helgene og på kvelden.
Kontrasten fra de nye luksusbygningene til Singapores indiske nabolag er skyhøy. I Little India er bygningene lave, fargene sterke, og indisk krydder preger luften.
På restauranten Curry Village ser Tangraso Subramaniyan (35) på en indisk såpeopera sammen med en gruppe andre unge menn. Han har jobbet ti år i byggebransjen og er takknemlig for å ha jobb. Han synes det er vanskelig å snakke om protestene.
- De gikk ut over alle, vi har fått en slags kollektiv straff. Det er veldig strengt her, og de begikk en feil, sier han om demonstrantene.
Trenger innvandrere
Selv er han takknemlig for jobben som gir ham mulighet til å sende penger hjem. Hjemme i India venter to sønner på fem år og en aldrende mor. Subramaniyan vil jobbe to år til før han vender hjem for godt.
- For meg har Singapore vært bra. For mange er det vanskelig, sier han.
Mens Singapores økonomi vokser, flytter fremmedarbeiderne etter hvert hjem, og landets innbyggere føder færre barn. Uten innvandrere vil befolkningen krympe. Men innvandrere har færre rettigheter enn Singapores egne innbyggere, og en rekke yrker er reservert singaporere. Drosjesjåfører må for eksempel ha singaporsk pass.
Verken Subramaniyan eller de andre mennene rundt bordet har planer om å bli. Til det er arbeidet for hardt og lønna for lav.
- Jeg er her for å arbeide, ikke for å slå meg ned, sier Subramaniyan, som ser fram til å flytte tilbake til India, der hans tvillingsønner venter.
heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no
Blikk mot Asia
* Øst-Asia har gjennomgått en formidabel økonomisk vekst de siste par tiår.
* Regionens styrkede posisjon gjenspeiles i vestlige lands utenrikspolitikk, som dreier mot Asia både diplomatisk, økonomisk og sikkerhetspolitisk.
* Dagsavisen ser nærmere på sosiale og økonomiske forhold i regionen.
I dag: Singapore