Verden
Sør-Afrika i Putin-klemme
Et møte mellom Russland og allierte i Sør-Afrika ble torsdag overskygget av ett spørsmål: Vil Sør-Afrika arrestere Vladimir Putin om han kommer på besøk?

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Mens mange vestlige land har fordømt og innført kraftige sanksjoner mot Russland på grunn av Ukraina-krigen, har Russland opprettholdt samarbeidet med de allierte i gruppen BRIKS, som består av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika - såkalt framvoksende økonomier.
Torsdag var Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, blant deltakerne på et utenriksministermøte i BRIKS-gruppen i Cape Town i Sør-Afrika. Men møtet ble overskygget av spørsmålet som har vært et hett tema i det siste: Vil Russlands president Vladimir Putin bli arrestert dersom han stiller på BRIKS-toppmøtet i Sør-Afrika i august?
Arrestordre
Sør-Afrikas utenriksminister Naledi Pandor sa at landet undersøker de juridiske mulighetene over hva de kan gjøre dersom Putin kommer i august, meldte Reuters torsdag. Putin har uansett ikke bekreftet at han kommer i august.
Den internasjonale straffedomstolen, ICC, utstedte i mars arrestordre på Putin, noe som innebærer at Sør-Afrika er pålagt å pågripe ham dersom han stiller på toppmøtet i august, siden Sør-Afrika er medlem av ICC.
ICC begrunnet arrestordren mot Putin og det russiske barneombudet Maria Lvova-Belova med en mistanke om ulovlig deportering av barn og ulovlig overføring av mennesker fra ukrainsk territorium til Russland.
Sør-Afrikas utenriksminister Naledi Pandor ble torsdag bombardert med spørsmål om Putin og arrestasjon, ifølge Reuters.
– Regjeringen vår ser for øyeblikket på hva de juridiske mulighetene er i denne saken. President Cyril Ramaphosa vil svare på hva den endelige holdningen til Sør-Afrika er. Slik saken står nå, er det blitt sendt invitasjoner til alle regjeringssjefene i BRIKS, sa Pandor.
Tidligere denne uka ble det klart at Sør-Afrika har gitt immunitet til alle ledere som skal delta på møtet i august. Men sørafrikanske tjenestepersoner har insistert på at tilbudet om immunitet er rutine og ikke nødvendigvis overstyrer ICCs arrestordre, skriver The Guardian.
Nøytral
Sør-Afrika har posisjonert seg som en nøytral part i Ukraina-krigen, og har latt være å stemme på FN-resolusjoner som fordømmer krigen. De har heller ikke sluttet seg til sanksjonene mot Russland. At det blant annet har vært felles militærøvelser med Russland og Kina i år, har ført til kritikk fra enkelte hold.
Det sørafrikanske opposisjonspartiet Democratic Alliance (DA) sa denne uka at det hadde gått til rettslige skritt for å tvinge ANC-regjeringen til å arrestere Putin dersom han kommer til landet.
Landet har vært i en lignende situasjon før. I 2015 lot den sørafrikanske regjeringen Sudans daværende president, Omar al-Bashir, dra fra Sør-Afrika etter å ha besøkt Pretoria, selv om ICC hadde utstedt to arrestordrer på ham.