Innenriks

– Snakk for deg selv, Raymond

Raymond Johansen bør rette pekefingeren mot eget parti. Det er Ap som har lukka nominasjonsprosesser, mener Høyre og Venstre.

Nikolai Astrup mener det er Arbeiderpartiet, og ikke de andre partiene, som sliter med lukkede nominasjonsprosesser. Han mener Ap bør lære av Oslo Høyre.
Publisert Sist oppdatert

I gårsdagens Dagsavisen kritiserte byrådsleder Raymond Johansen partienes nominasjonsprosesser til Stortinget for å være for lukkede og spill-orienterte. Han vil ha mer åpenhet og flere kjente navn på stortingslistene framover.

Johansen får snakke for seg selv, mener Høyre og Venstre.

– Johansen gir en bedre beskrivelse av nominasjonsprosessen i Ap enn i Høyre, sier leder av Oslo Høyre, Nikolai Astrup.

– Det som er påfallende er at det er Ap, sammen med Frp, som har den strammeste partikulturen og den minst åpne partiorganisasjonen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Les også: Bekymret på politikkens vegne

Ap imot endring

Johansen mener nominasjonsprosessene blir for introverte når det er lokallag i et fylkesparti som bestemmer hvem som skal stå øverst på lista.

Astrup og Grande spør hvorfor det da var Ap som stemte mot endringer i valgloven som ville ha gitt velgerne reell mulighet til kumulering og mer makt til å endre sammensetningen på stortingslisten.

– Jeg trodde vi hadde flertall for en lovendring, men så gikk Ap og Frp imot nettopp å gi velgerne mer makt. Da blir det veldig rart av Johansen angripe andre, når det er hans eget parti som mener det motsatte, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Hvis Ap virkelig var opptatt av dette burde de også ha stemt for regjeringens forslag. Når de stemmer imot sier det meg at Ap liker å ha kontroll, og ikke har tillit til velgerne sine, sier Astrup og legger til:

– Johansens bekymring på politikkens vegne bør heller være på Aps vegne: De har både lukkede nominasjonsprosesser og er imot at velgerne skal få større innflytelse på hvem som skal stemmes inn.

Grande ser imidlertid et glimt av noe positivt i Johansens uttalelser:

– Vi får håpe Johansen får gjennomslag for sitt syn når valgloven skal behandles på ny, sier hun.

Følg Dagsavisen påFacebook ogTwitter!

Kjendis-kritikk

Astrup reagerer også på at Johansen ønsker seg flere kjendiser på stortingslistene. Han peker på at Ap tidligere har forsøkt å stille med kjendiser på topp – og det med vekslende hell, ifølge Astrup.

– Både Ellen Horn og Åse Kleveland sto øverst på Ap-listen, men trakk seg etter valget da de ikke vant. Det skaper ikke tillit hos velgeren. Å rekruttere kjendiser er ingen garanti for å få gode politikere. Målet må være å ha en bredde i rekrutteringen ved at man slipper til mennesker som har mye å bidra med, men som ikke har gått gradene i partipolitikken. Uavhengig av om vedkommende er kjent eller ikke, sier han.

Ikke overraskende mener Astrup at Ap har noe å lære av Oslo Høyre.

– Vi har igjennom mange år hatt åpne nominasjonsprosesser hvor alle vanlige medlemmer kan foreslå kandidater og delta i uravstemning. Lista blir ikke nødvendigvis lik det medlemmene foreslår, men i sum er det den vellykket måte å åpne opp prosessen og bli mindre introverte, som også er Johansens poeng, sier Astrup.

Les også: Statsrådsflukt fra politikken

Powered by Labrador CMS