Helse
Slik kan du bruke nærmiljøet til trening
Personlig trener Charlotte Akselsen viser hvordan man kan senke terskelen for hverdagsaktiviteten – utendørs, og året rundt.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Nordmenn er friluftsfolk, men vi er også tidvis et folk som strever med tidsklemma.
Mye tyder på at det likevel er lurt å prioritere noen aktive halvtimer utendørs i løpet av uka. Frisk luft og fysisk aktivitet har nemlig en positiv effekt på både mental og fysisk helse. Og om det ikke er like lett å pakke bilen og kjøre til skogs for fysisk fostring, så finnes det andre, sentrumsnære muligheter.
Trening og lek i friluft
Rundt om i landet popper det stadig opp offentlige aktivitetsparker, med forenklede treningsapparater som byr opp til trening. Bare i Fredrikstad finnes det minst 20 slike, og flere av dem har elementer som også er veldig barnevennlige, som lekeapparater og hinderløyper.
– Parker som det her er gull for familien. Det er lekepark, klatrestativer, og det er lett å være i bevegelse. For barna er det jo lek, sier Charlotte Akselsen.
Hun er personlig trener, og har kunder fra hele Østfold. Ofte har hun også utetrening, noen ganger i aktivitetsparker. Det er et godt alternativ til andre aktiviteter hun også anbefaler for kvalitetstid med familien, som turer i skog og mark.
Og mens barna leker uten tanke på trening, kan foreldre benytte tiden til å få inn en treningsøkt.
– Jeg tror utetrening har gjort terskelen lavere for folk som ikke er så glad i å gå på et senter. Du får frisk luft, og det er sosialt.
Å flytte den fysiske aktiviteten utendørs er kanskje noe man tenker er forbeholdt dager med finvær, men Akselsen ser absolutt hva trening utendørs i all slags vær gjør for motivasjonen.
– Det er noe sjarmerende med vær òg! Vi er jo vanntette, det handler bare om å ta på seg klær tilpassa været. På mine treninger blir vi bløte uansett. Det er om å gjøre å bli bløtest og mest møkkete hvis det er dårlig vær. Da gjør vi en bedre innsats for å holde varmen. Det blir litt lek og, sier hun.
Lite som skal til
Akselsen er også opptatt av at hverdagsaktivitet er nettopp det, til hverdags. Det er mye vi kan gjøre som ikke krever verken mye tid eller planlegging. Det går an å få inn litt trening både her og der.
– Hverdagsaktiviteten er viktigere enn det folk kanskje tror. Da er det viktig at man kan finne ting som ikke er så vanskelig. Gå istedenfor å ta bilen, bruke disse parkene. Ta på headsettet og gå en liten tur mens du har en jobbsamtale. Ta trappa istedenfor heisen, sier hun, og fortsetter:
– Det er så små grep som skal til, og du føler deg alltid bedre etterpå. Det er en investering i kropp og hode.
Her er Charlottes tips til øvelser du kan gjøre i aktivitetsparkene





