Innenriks

Skroting av danmarkskabler gir liten priseffekt, ifølge analytiker

Priseffekten av å ikke fornye de to strømkablene til Danmark vil i årene fremover bare være på 1 prosent, ifølge en prissimulering fra Volue Insights.

I det siste har strømprisene sunket. Årsaken er blant annet mye regn og vind, men også sol i Norden og resten av Europa. Ruskevær gir håp om en lavere strømpris fremover.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Skrotingen av to nye strømkabler til Danmark vil ha liten effekt på strømprisen, ifølge en prissimulering.
Publisert Sist oppdatert

De har regnet på hvordan strømprisen påvirkes med og uten de to strømkablene til Danmark.

– Om vi tar ut disse kablene allerede i 2026, så faller utvekslingen med 1,5 TWh, og prisene faller med 2,5 euro – eller nesten 5 prosent, sier sjefanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til Europower.

Det er allikevel ikke sikkert at prisene holder seg på dette nivået. Dette fordi det antas at kraftoverskuddet i NO2 (sørlige deler av Sør-Norge) reduseres kraftig i årene fremover, og at det dermed blir mindre eksport.

– I 2029 reduseres eksporten med kun 0,2 TWh, og prisforskjellen er kun 0,5 euro – eller 1 prosent lavere pris, sier Lilleholt.

Hvor stor priseffekt kablene gir, avhenger av om Norge får et kraftoverskudd de neste årene. Dersom Norge klarer å få et overskudd de neste 20–30 årene, kan priseffekten gå tilbake til nesten 5 prosent.

– I mellomtiden har altså disse kablene ganske beskjeden effekt, og kraftmarkedet klarer seg fint både med og uten disse kablene, sier Lilleholt.

Onsdag kom nyheten om at Arbeiderpartiet ikke vil fornye de to kraftkablene til Danmark som blir utdatert i 2026. Dermed er det ingen av de sittende regjeringspartiene som vil bygge nye kabler.

Les også:Bunaden kommer på eksklusiv verne-liste (+)

Les også:Når hjertet sier: – Ta en pause (+)

Les også: Overlevde Hiroshima:– Det var som om sola falt ned fra himmelen

Powered by Labrador CMS