Verden

Skremmer turistene

TERROR: Angrepet i Kenya rammer en hardt utsatt turistnæring. - Det er som om Norges oljeplattformer skulle blitt angrepet. Og det kommer mer, sier ekspert.

Minst 48 mennesker ble drept av skudd og eksplosjoner i Mpeketoni, bare 30 kilometer fra feriestedet Lamu i Kenya. FOTO: JOSEPH OKANGA, NTB SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

Kenya hadde knapt fått det brutale terrorangrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi i fjor på avstand, før et nytt brutalt angrep har rammet. I går var minst 48 mennesker erklært døde etter terrorangrepet i byen Mpeketoni, og den somaliske terrorgruppen Al-Shabaab mistenkes å stå bak. Det er bare 30 kilometer fra feriestedet Lamu, som har vært et populært reisemål for utenlandske turister i mange år.

Kenya har allerede mistet tusenvis av turister de siste par årene.

- En ting er sikkert: Det kommer mer, sier førsteamanuensis Stig Jarle Hansen, som er ekspert på den somaliske terrorgruppen Al-Shabab.

Så fotball-VM

Intetanende satt folk i kafeer og barer og så på fotball-VM på TV da angrepet startet søndag kveld. Angriperne gikk løs på to hoteller, en politistasjon og en bank med skytevåpen og eksplosiver, og angrepet varte i flere timer natt til i går.

Det kom kort tid etter at USA og Storbritannia hadde advart sine borgere mot å oppholde seg ved Kenya-kysten, og det britiske konsulatet i kystbyen Mombasa var blitt stengt. Årsaken var informasjon om at Al-Shabaab planla flere angrep.

Gruppen har utført en rekke mindre angrep over tid. Terrorangrepet på kjøpesenteret i Nairobi i september i fjor, der 67 mennesker døde, var det så langt kraftigste.

Turisme står for hele 12 prosent av Kenyas brutto nasjonalprodukt, ifølge Kenyas forbund for hotell- og restaurantbransjen. Næringen sysselsetter en halv million mennesker direkte, og med familiemedlemmer og indirekte sysselsetting er ti ganger så mange avhengig av turismen.

- Tilfanget av turister er lavere enn noen gang. Ved kysten er pågangen redusert med 70-80 prosent, sier Lucy Karume, leder av Kenya Tourism Federation, til det australske reisemagasinet Travel Weekly.

- Som å ramme oljen

Stig Jarle Hansen sier angrepet rammer hardt.

- Det er typisk Al-Shabab å slå til mot strategiske interesser. Dette er som om norske oljeplattformer skulle blitt angrepet. Målet er at Kenya skal trekke ut sine styrker fra Somalia, men også å destabilisere landet, sier Hansen.

Angrepet på Gateway-kjøpesenteret i fjor sjokkerte både Kenya og det internasjonale samfunnet. Men kampen mot terror er ikke blitt mer effektiv siden den gang i Kenya, mener Hansen.

- Kenyas politivesen er gjennomkorrupt, og politifolkene underbetalt. Både politivesen og rettsvesen er svakt. Evnen til å etterforske og domfelle er dårlig. Men myndighetene har ikke vært villige til å gjøre noe med de svake institusjonene, sier Hansen.

Etter Westgate ble det lagt fram en parlamentarisk gransking som var hard mot både militæret og politiet, men ingen måtte gå som følge av tragedien.

- Kenyanske myndigheter er heller ikke flinke på dialog, som er en viktig måte å forebygge på. Man har også hisset på seg mange ved å arrestere somaliere kollektivt. Forholdet mellom myndigheter og kenyanske muslimer er blitt dårlig, sier Hansen.

Kenya vil neppe trekke seg ut av Somalia på kort sikt, mener Hansen. Han tror uansett at Al-Shabaab vil styrkes i Øst-Afrika.

- Det vil komme mer fra den kanten i flere av landene, sier Hansen, og nevner Etiopia og Djibouti som mulige områder.

Mombasa-angrepet

Turistindustrien i Kenya har vært gjennom tøffe tider tidligere, blant annet etter angrepet på et luksushotell i Mombasa i 2002, men har reist seg flere ganger. Så langt har safariparkene vært skånet for problemer.

Stig Jarle Hansen påpeker dessuten at de beste, og best betalte politifolkene, er de som vokter turistene.

- Det er forskjell på områdene, men som turist ville jeg holdt meg langt unna Lamu - og steder i Nairobi som vestlige frekventerer, sier Hansen.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS