Verden
Skal rydde i udetonerte eksplosiver i Ukraina
Selv i områder i Ukraina der kampene er over, er det fare for å bli drept. Årsaken er udetonerte eksplosiver som ligger igjen. Nå starter Norsk Folkehjelp jobben med å rydde opp – men stadig flere våpen kommer til.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– Vi vet ikke hvor mye det er snakk om, men vi anslår at det er en ekstremt høy forekomst av slike våpen liggende, forteller Norsk Folkehjelps programsjef i Ukraina, Alberto Rinaldo Serra, til Dagsavisen.
Snart skal Norsk Folkehjelp i gang med det organisasjonen betegner som en av de største ryddejobbene den noen gang har påtatt seg. Norsk Folkehjelp er til stede i om lag 35 land, men Ukraina har ikke vært ett av dem – før nå. Nå starter de opp et kontor der, og hovedoppgaven blir beskyttelse av sivile og mine- og eksplosivrydding.
Kommer stadig mer
Enorme mengder av landminer, missiler, klasevåpen og andre udetonerte eksplosiver ligger igjen etter krigshandlingene som pågår i Ukraina.
– Det at krigen fortsatt pågår, gjør at det stadig dukker opp nye. Det gjør også at tilgangen til alle områder er begrenset, slik at det ikke er mulig å ha et klart bilde av hvor og hvor mange som finnes. Men det er noe av det vi nå må begynne å få klarhet i, sier Serra.

Det er allerede av andre eksplosiveksperter blitt ryddet en del i områder rundt og nordøst for Kyiv, der angrepene kom i starten av invasjonen i februar, som nå er nær et halvt år siden. Norsk Folkehjelp skal nå konsentrere seg i en del områder på landsbygda.
– Det har kommet rapporter om bønder i traktor som har kjørt på et våpen som har eksplodert, og om folk som er blitt såret eller drept mens de har vært i skogen. Før vinteren kommer, vil det være flere på landsbygda som går ut i skogen for å skaffe ved. Dette er områder som er ekstremt farlige å ferdes i, forteller Serra.
Han sier at siden 70 prosent av Ukraina er landbruksområder, er det naturlig at mange av våpnene ligger nettopp i disse områdene. At det ligger mange udetonerte våpen rundt omkring på jorder, går ut over jordbruksproduksjonen. Krigen i Ukraina har fått svært alvorlige følger for matforsyningen i verden, både ved at den har hindret innhøsting og planting, at mange bønder og arbeidere har måttet flykte fra krigshandlingene, at åkrene er ødelagt av bombe- og granatnedslag, og at man ikke har fått matvarer ut av landet.
I områder der det pågår kamphandlinger er det for farlig å gå inn og rydde.
– Men i de områdene kan vi også være aktive, ved å fortelle innbyggerne hvordan de best kan beskytte seg mot disse våpnene, forteller Serra.
– Alt endret seg
Norsk Folkehjelp har beskyttet sivile mot eksplosive våpen i ulike land i verden siden 1992, har frigitt mer enn én milliard kvadratmeter land og fjernet mer enn 2 millioner landminer og eksplosiver i over 40 land, ifølge organisasjonen selv. Titalls millioner mennesker i verden lever i områder hvor det befinner seg landminer og klasebomber. Et stort flertall av ofrene for eksplosive våpen er sivile. Halvparten av dem er barn, ifølge Norsk Folkehjelp.
Organisasjonen har ikke vært i Ukraina før.
– I årene etter 2014 var konflikten i Ukraina begrenset til øst i landet, og vi ville ikke være der dersom det ikke var behov for oss. Vi ville i stedet fokusere på de landene hvor vi allerede har operasjoner. Men etter den russiske invasjonen i februar i år, endret alt seg. Vi var tidlig i kontakt med ukrainske myndigheter og fikk klar beskjed om at vi kunne spille en rolle i Ukraina. Vi begynte første fase ved å støtte nasjonale myndigheter med materiale, og har siden jobbet tett med ukrainske myndigheter, sier Serra.
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen