Nyheter

- Skal ikke krige internt

Rom Eiendom sier de ikke vil forsøke å gå imot Moss kommunes politiske vedtekter om utviklingen av den nye bydelen Sjøsiden. Først skal de sammen prøve å påvirke en ny plassering av riksvei 19 og ferjeleiet.

Det er lagt store planer for bydelen Sjøsiden. Eiendomsselskapet Rom Eiendom får nå mer makt til å forme området. FOTO: TOR RICHARDSEN/NTB SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

Under bystyremøtet mandag ble det klart at kommunen skal gå sammen med Rom Eiendom AS, NSB-konsernets eiendomsselskap, for å etablere selskapet Sjøsiden Moss AS.

Vedtaket fikk klart politisk flertall under møtet. Ap, Høyre, Venstre og KrF stemte for, mens Frp, Rødt og SV stemte imot. De stemte også nei til det foreslåtte planprogrammet for Moss havn, men til ingen nytte.

Jobber for samme mål

Mandagens vedtak betyr at byutviklingen blir mer samkjørt, og man er ett steg nærmere en ny bydel i området som har blitt døpt Sjøsiden (i trianglet Rådhusbrua, Moss havn og Fjordveien).

Sjøsiden Moss AS’ oppgave blir å utvikle, regulere og bygge ut arealene, når kommunen eventuelt bestemmer seg for å frigjøre området.

Det er ment at selskapet skal være todelt, både på eiersiden og i styret. Kommunen, representert ved MKEiendom, og eiendomsselskapet skal dermed jobbe sammen for å utvikle bydelen. Steffen Markussen, Rom Eiendoms prosjektsjef, påpeker at de ikke ønsker å overstyre kommunens egne planer og ønsker.

- Vi drar i samme ende av tauet for få til gode løsninger for Moss. Det er kommunen som bestemmer hvordan byen skal bygges via sin planmyndighet. Det vi kan bidra med, er en knutepunkts- og eiendomsutviklingskompetanse. Vi skal ikke krige internt, lover han.

Store investeringer

Han sier de først og fremst ønsker å fremme det de kaller knutepunktutvikling. Dette går ut på å utvikle eiendommer og kollektivtrafikk hånd i hånd. Rom Eiendom mener det er naturlig at dette knutepunktet ligger langs sjøen.

Prosjektet har en anslått tomteverdi på 180 millioner kroner, men det er umulig å si nøyaktig hvor mye penger som vil bli investert i prosjektet, før man vet hvor stort område som blir frigitt, og hvordan det blir regulert.

- For utbyggingskostnad snakker en om helt andre og høyere tall, påpeker Markussen.

- Partene ønsker at synergiene av de store investeringene i infrastruktur som nå kommer blir utnyttet på best mulig måte. Moss har et veldig godt utgangspunkt for å bli enda bedre. Vi i Rom gleder oss til å kunne bidra i prosessen videre, sier han.

lobbyvirksomhet

Ifølge Bengt Olimb, daglig leder i MKEiendom, er det vedtatt at de skal investere tre millioner kroner i oppstarten og inntil to millioner kroner til ved behov.

En opsjonsavtale for eksklusiv rett til kjøp av eiendommer ble trukket ut av selskapsavtalen til Sjøsiden. Dermed er det vanskelig å si noe om når den fysiske oppstarten kan starte. Realistisk sett er det tidligst snakk om minst 10 år, ifølge Olimb.

- Uten opsjonsavtalen vil aktiviteten de første årene trolig bestå av lobbyvirksomhet for å påvirke plasseringen av ny Rv. 19 og ferjeleie, samt og størrelser på jernbanestasjon med tilhørende infrastruktur, forteller han.

Frykter Moss blir overkjørt

Eirik Tveiten, Rødts bystyrerepresentant, er skuffet over vedtaket om opprettelsen av Sjøsiden Moss AS. Han frykter Rom Eiendom vil overkjøre Moss kommune i arbeidet framover, og at «lille Moss» ikke vil ha muskler nok til å styre byutviklingen i området.

- Dette er en avtale som setter Rom Eiendom i førersetet. Kommunen vil være en smågutt i forhold. Rom har sin egen interesse, og det inkluderer ikke en langsiktig plan over hvordan byen skal se ut.

- Vi skulle helst sett at havneområdet ble lagt til rette for lokal havnebasert næringsutvikling, legger han til.

Powered by Labrador CMS