Innenriks

Siv Jensen angrer på «Morn’a, Jens»: – Det var smålig av meg

Siv Jensen angrer på at hun ropte «Morn’a, Jens» etter valgseieren i 2013. – Jeg skulle sagt pene ord om Jens Stoltenberg, skriver hun i boken sin.

Gledesrusen tok overhånd på Frps valgvake i 2013, skriver Siv Jensen i sin nye bok. Hun angrer på at hun ropte «Morn'a, Jens» fra talerstolen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Gledesrusen tok overhånd på Frps valgvake i 2013, skriver Siv Jensen i sin nye bok. Hun angrer på at hun ropte «Morn'a, Jens» fra talerstolen.
Publisert Sist oppdatert

– I gledesrusen glemte jeg å ta høyde for at jeg ikke bare talte til vår egen valgvake, men til hele Norge, direkte i TV-ruta i de tusen hjem.

Da hun så innslaget i ettertid, fremsto det mer som et brøl, skriver Jensen i sin nye biografi.

– Jeg tenkte: «Herregud, Siv. Det var smålig av deg». Selvsagt burde jeg ha lagt an mer statsmannstakter.

Videre skriver Jensen at hun burde ha sagt pene ord om Stoltenberg.

– De ville kommet fra hjertet, de også. Han hadde vært en dyktig statsminister i åtte år, og jeg har alltid likt ham så godt.

Boka «Siv. Med egne ord» blir utgitt på Kagge forlag denne uka, et halvt år etter at Siv Jensen gikk av som partileder.

Kjærlighet

Siv Jensen skriver også at hun ønsket seg en egen Sindre, en å dele livet med, og innrømmer at hun har vært misunnelig på Erna Solberg og ektemannen.

– Jeg har vært litt misunnelig på Erna og Sindre, som har vært sammen i flere tiår. Han står som en klippe ved siden av henne i alle sammenhenger. Noen ganger har jeg faktisk tenkt: Jeg skulle ønske at også jeg hadde en Sindre, skriver Jensen i biografien.

Hun skriver at hun lenge trodde hun skulle finne en mann å dele livet med, og dele både frustrasjon og glede.

– Men sånn har det nå ikke blitt, skriver Jensen.

Smuglet inn elsker

Forsøk på å finne kjærligheten har det likevel vært, og Jensen mimrer tilbake til da hun smuglet inn en elsker på hotellet hvor Frp hadde landsmøte.

– Noen år før jeg ble finansminister møtte jeg en kar jeg var veldig interessert i og som jeg hadde lyst til å bli bedre kjent med, skriver hun.

Løsningen ble å få han til å komme til hotellet, hvor han spaserte forbi alle pressefolkene som var til stede.

– Det var både spennende og morsomt, og jeg frydet meg over at vi gjennomførte vårt romantiske møte uten at en eneste journalist eller fotograf fikk det med seg.

Rykter om legning

I mange år har Jensen blitt konfrontert med rykter om at hun er lesbisk. Jensen skriver at hun ikke hadde hatt noen problemer med å si det høyt dersom det hadde vært tilfelle.

– Jeg kan faktisk ikke akseptere at dette er noe jeg skulle måtte ta avstand fra og svare mediene at «Nei, nei, nei …

Dette har også sammenheng med det Jensen beskriver som den vanskeligste saken for henne personlig, nemlig debatten om likekjønnede ekteskap under behandlingen av ekteskapsloven i 2009. Flertallet i Frp ville ikke akseptere likekjønnede ekteskap.

– For meg som har mange nære venner som er homofile, var dette fryktelig tungt å akseptere. Jeg hadde ikke lyst til å gå ut til mediene for å fortelle hva partiet hadde bestemt, og ville egentlig at noen andre skulle ta det, skriver hun.

Saken fortsetter under videoen

Konflikten med Carl I.

I boken tar den tidligere Frp-lederen også bladet fra munnen om konflikten med partinestor Carl I. Hagen. Et av kapitlene i biografien er viet det vanskelige forholdet til forgjengeren.

«Allerede sommeren 2007, ett år etter at jeg ble valgt til partiformann, hadde Carl behov for å fortelle at jeg ikke holdt mål», skriver Jensen.

Hun diskuterte situasjonen med sine nærmeste medarbeidere.

«Vi kom fram til at vi måtte avlede Carl; gi ham noe å holde fingrene i. Dermed konstruerte vi Fremskrittspartiets Seniororganisasjon. Vi hadde egentlig ikke behov for et sånt nivå, men vi rigget det til, også for at Carl skulle få penger. Carl har alltid vært opptatt av sin private økonomi, kanskje litt ukledelig for en politiker som tilsynelatende har interessert seg for den lille manns sak», skriver Jensen.

Nedrige

Jensen hevder hun strakte seg langt for å gi Hagen plass, men tilføyer:

«Likevel ble Carl og etter hvert også Eli mer og mer nedrige i sine angrep.»

NTB har vært i kontakt med Carl I. Hagen for å gi ham mulighet til å svare på kritikken i boka.

– Jeg har ingen kommentar, sier han.

Jensen viser til at Eli Hagen i mediene kritiserte partiet for å bruke ektemannen for lite i valgkampen. Et annet eksempel Jensen viser til er feiringen av partiets 40-årsjubileum i 2013. Jensen takket Hagen for hans innsats for partiet, forteller hun.

«Da Carl fikk ordet, takket han Eli.»

Ifølge Jensen var det vanskelig å gi Hagen tyngre oppgaver og verv fordi han også ønsket å være pensjonist og bo i Spania deler av året.

Imponert av Sylvi

Ryktene om rivalisering mellom Jensen og Sylvi Listhaug blir på sin side parkert i boken.

«Jeg ser meg selv i Sylvi. Det er ingen reell politisk uenighet mellom oss. Hun er litt skarpere i kanten enn meg. Hun kommuniserer litt hardere, men tidligere gjorde jeg også det,» skriver hun om den nåværende partilederen.

Hun hyller Listhaug for hvordan hun opptrådte da hun etter sterkt press fra Stortinget gikk av som justisminister i 2018. Det skjedde etter et Facebook-innlegg der hun anklaget Ap for å mene at terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet.

« Sylvi imponerte meg. I en situasjon hvor hun hadde regjeringen i ryggen, valgte hun likevel å trekke seg. Hun tok ikke bare en for laget, hun tok en for landet,» skriver Jensen.

– Mistet piffen

I boka beskriver Jensen hendelsene rundt regjeringsexiten i januar 2020. Hun bekrefter at slitasjen allerede var stor da resten av regjeringen bestemte at man skulle hente en norsk kvinne som hadde sluttet seg til IS og hennes to barn til Norge. Dette var den utløsende årsaken til at Frp gikk ut av regjering.

Bakenfor lå misnøyen etter et dårlig resultat i lokalvalget høsten før og bompengeforliket i det som da var en firepartiregjeringen bestående av Høyre, Frp, KrF og Venstre.

«I stedet for at enigheten mellom de fire regjeringspartiene skulle føre til et nytt løft, skjedde det helt motsatte. Det var som om mange av regjeringsmedlemmene hadde mistet piffen. Kanskje særlig Erna», skriver Jensen, om daværende statsminister Erna Solberg.

Kompromissene førte til en «møkk kjedelig politikk», hevder Jensen, som skriver at hun advarte statsministeren gang på gang om hva som var i gjære.

Undervurdert av Erna

Frp tok dissens i regjering da beslutningen om å hente IS-kvinnen og barna ble tatt i hemmelighet.

«Jeg tror faktisk at Erna undervurderte hvor smertefull den saken var for Fremskrittspartiet», skriver Jensen.

Da saken ble kjent, kom det som et sjokk på Frps politikere, ifølge den tidligere partilederen, som konstaterer at løpet for Frp i regjering da var kjørt.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Powered by Labrador CMS