Verden

Simon (37) blir trolig Irlands nye statsminister

Det irske regjeringspartiet Fine Gael har utnevnt Simon Harris til sin nye leder. 37-åringen blir dermed trolig Irlands yngste statsminister noensinne.

European Commissioner for Financial Stability, Financial Services and the Capital Markets Union, Mairead McGuinness, embraces Ireland's Minister for Higher Education, Simon Harris, during an event at the Fine Gael's leadership election convention, in Athlone, Ireland, March 24, 2024. REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Simon Harris styrer mot irenes statsministerkontor.
Publisert Sist oppdatert

Statsminister Leo Varadkar kunngjorde overraskende sin avgang tidligere denne uka. Harris var eneste kandidat til å ta over, og partiet utnevnte ham til ny leder søndag.

37-åringen sa at det er den største æren i hans liv å bli Fine Gael-leder. Når den irske nasjonalforsamlingen møtes igjen i april, ventes de folkevalgte å gi grønt lys til at Harris også tar over som regjeringssjef.

Harris har vært minister for høyere utdanning i Varadkars regjering. Den nye partilederen har sagt at han vil være helt tro mot regjeringsavtalen Fine Gael har med koalisjonspartnerne Fianna Fáil og De grønne. Han har ikke utelukket å lyse ut valg i år, men fastholder at det ikke vil være en prioritet.

Likestilling

Varadkar var statsminister fra 2017 til 2020 og ble igjen regjeringssjef i desember 2022. Han var Irlands yngste statsminister da han først tiltrådte som 38-åring. Han var også den første statsministeren som er åpent homofil, og den første med delvis ikke-vestlig familiebakgrunn.

Mens moren hans er irsk, kommer Varadkars far fra India.

– Jeg er stolt av å ha gjort landet mer likestilt og moderne, sa han da han onsdag opplyste at han går av.

Varadkar spilte en sentral rolle i kampen for å legalisere likekjønnet ekteskap gjennom en folkeavstemning i 2015, samt å avskaffe abortforbudet i 2018.

Les også: Ingen fikk nok stemmer i presidentvalget i Slovakia – ny runde i april

Politisk nederlag

Tidligere denne måneden gikk Varadkars regjering på et politisk nederlag da et flertall av irene stemte nei i en folkeavstemning om endringer av grunnloven. De foreslåtte endringene dreide seg om ekteskapet og kvinners rolle i samfunnet.

Samtlige store irske partier ønsket å endre en formulering om mødres «plikter i hjemmet» og slå fast at både ekteskap og «andre varige forhold» kan danne grunnlag for familier. Folkeavstemningen ble holdt på kvinnedagen 8. mars.

Les også: – Behovet for slike som meg i helsevesenet er kjempestort

Powered by Labrador CMS