Viken
Setter fellesskapet foran individet
Ketil Solvik-Olsen (Frp) vil ikke la enkeltpersoner bestemme hva som er best for landets trafikkåre.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Den svært etterlengtede og noe forsinkede konseptvalgutredningen (KVU) for kryssing av Oslofjorden ble overrakt samferdselsministeren i går. Målet er blant annet å lette på trafikk og transport som i dag går via Oslo.
Statens vegvesens konklusjon er å fortsette planleggingen av en fast veiforbindelse mellom Moss og Horten. Det anbefales også å bygge ut riksvei 23, enten i form av et nytt løp i Oslofjordtunnelen eller en bru ved Hurum. Det betyr at forslaget om å opprette en veiforbindelse via Rygge er forkastet.
Dårlig nytt for Jeløy
I forkant har flere beboere på Jeløy, også kalt «Østfolds perle», protestert mot at det vurderes å bygge en forbindelse som går via øya, der distansen mellom Moss og Horten er kortest.
- Dette er ingen god dag for Moss. Saken har tvert imot blitt mer alvorlig, forteller Gisle Haakonsen, en av frontfigurene i aksjonsgruppen «Nei til fjordkrysning via Jeløy». Hans gruppekollega, Jørn Roald Wille, deler bekymringen.
- Akkurat nå føler jeg meg som i en gråsone. Jeg hadde ikke trodd at Jeløy fortsatt skulle være med, sier han.
Bekymringen til gruppa er at en bru- eller veiutbygging vil rasere tur- og naturområdene på øya.
Må bygge kunstig øy
Anders Jordbakke, Statens vegvesens prosjektleder, sier de har tatt hensyn til miljøet i deres vurdering.
- Et av kravene vi har satt er at vi ikke skal ha varige inngrep i store vernede områder, som for eksempel på søndre Jeløy.
- Hva med små vernede områder?
- Der har vi mer fleksibilitet i videre planlegging.
Vegvesenets utredning konkluderer med at en fast bruforbindelse mellom Moss og Horten må gå via en tunnel før man når fastlandet. Inngangen til denne tunnelen vil være på kunstige øyer på hver side av fjorden. På Østfold-siden vil den i så fall ligge nær Gullholmen, like utenfor Jeløy.
- Det er en kostnadskrevende løsning, men det er det som må til hvis vi skal unngå inngrep i landskapsvernområdet, sier prosjektlederen.
Poenget med den kunstige øya er å skape et landingspunkt, før veien fortsetter i tunnel under store deler av Jeløy til østsiden av øya.
- Derfra blir det bru over til fastlandet. Da berører vi ikke områder som er vernede.
- Hva så med beboerne på østsiden av Jeløy?
- Den skisserte dagstrekningen går i et skogsområde med god avstand til bebyggelse. Her har vi dessuten fleksibilitet i eventuell videre planlegging.
Vil velge det nyttigste
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), som mottok KVU-en på vegne av departementet i går, sier han har stor forståelse for at folk fra Jeløy er skeptiske, men understreker at det viktigste er å finne en best mulig løsning for fellesskapet.
- Ingen enkeltpersoner vil ha vetorett dersom dette kommer samfunnet til stor nytte. Jeg tror ikke alle vil være fornøyde, men det er viktig at vi ender opp med en løsning som gagner flest mulig. Det er jeg overbevist om at vi vil klare, sier han.
I sin tale røpet han at det allerede nå, før den politiske prosessen, har vært et enormt engasjement for prosjektet.
- Den mengden henvendelser vi har fått av ideer og tilbakemeldinger viser at dette er noe som betyr mye for mange, sa han.
Rapporten skal nå kvalitetssikres og sendes til lokal høring.
Prislapp: 60 milliarder
I forkant var et av spørsmålene hvorvidt den beste løsningen i området Moss-Horten er en bru eller tunnel. Det spørsmålet har veivesenet ikke klart å svare på. Begge alternativene er fortsatt med. Det de kan konkludere med er at det ikke blir noen jernbane over fjorden.
- Det kan ikke forsvares rent samfunnsøkonomisk, forteller Jordbakke.
Han sier at dersom det skal velges en bruløsning er Moss-Horten det beste stedet. En bru vil derimot koste betydelig mer enn en tunnel. Avhengig av teknologivalg og grunnforhold er det beregnet at regningen havner på et sted mellom 35 og 60 milliarder kroner. Til sammenligning vil en tunnelforbindelse komme på mellom 15 og 25 milliarder kroner.
Likevel er både veivesenet og samferdselsministeren raskt ute med å påpeke at dersom man ser på de samfunnsøkonomiske gevinstene blir tallene grønne.
- Alle alternativene er samfunnsøkonomisk positive, selv om de koster mye å gjennomføre, sier Solvik-Olsen.
Ingen togforbindelse
Politikerne i Moss har lenge kjempet for å få en fast forbindelse, for å løse byens trafikale utfordringer. I dag går all trafikk fra landets mest trafikkerte ferjeforbindelse rett gjennom byens sentrum. På veien passerer biler, gods og eksos rådhuset, hvor politikerne har kjent frustrasjonen vokse i flere tiår nå.
Den umiddelbare reaksjonen til stortingsrepresentant Irene Johansen (Ap) fra Moss er imidlertid ikke bare positiv. Politikeren, med bakgrunn fra Jernbaneverket, mener det er skuffende at tog er utelatt fra anbefalingen til Statens vegvesen.
- Kollektivtrafikk må ikke nødvendigvis gå på skinner, påpeker Solvik-Olsen.