Nyheter
Ser lyst på framtida for Svelvik
SVELVIK: Elendig økonomi og to skoler som må legges ned har ført til store protester i Svelvik. Men innbyggerne har bestemt seg for å se framover igjen, og mener framtida ser lys ut.
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Mange års vanstyre av Svelvik kommunes økonomi har satt sitt preg på det som blir kalt Norges nordligste sørlandsby. Skoler må legges ned og en rekke andre nedskjæringer er blant flokene dagens ordfører og administrasjon må rydde opp i. Likevel er det alt annet enn mørkt i Svelvik, og to av bastionene i bygda ser lyst på framtida.
- Jeg ser Svelvik som jeg alltid har sett det, og føler at det har vært mye svartmaling av Svelvik som et sted i krise og opprør. Det stemmer ikke, sier Odd Vidar Omdal, som har bodd i Svelvik siden 1961.
Kameraten Mathijs Goris er også et godt kjent navn i Svelvik, etter å ha drevet en populær blomsterbutikk i Storgaten i mange år.
- Det er skoleproblematikken som har gjort en del folk i Svelvik forbanna. Det å fjerne en skole som bare er noen år gammel for å spare penger, det gjør folk sinte. Det er helt tydelig at noen i kommunen ikke gjorde jobben sin, og ingen har tatt signalene alvorlig før det var for sent, sier Goris.
Imponert over kommunen
Full utskiftning av de ansvarlige i kommunen har gitt Svelvik en ordfører og en rådmann som har bein i nesa og tar ansvar, mener kompisene.
- Nå er det folk som tar grep, og det ser ut til at de har kontroll på økonomien. Og det trenger Svelvik. Det er mange her som er imponert over at de har tatt ordentlig grep om situasjonen, og vi som bor her har det alt annet enn vondt, sier Omdal.
- Gjort er gjort, og nå må vi slutte å klage. La oss alle sammen slutte å tenke på hva man skulle ha gjort, og heller se hva vi kan gjøre for å få ryddet opp og sørge for at vi ikke havner der igjen, sier Goris.
Fersk i Svelvik
Sogneprest Jens Ivar Aasen i Svelvik kirke har vært vikar siden begynnelsen av februar. Han hadde ingen kjennskap til Svelvik fra tidligere, og når han blir spurt om hvordan han oppfatter innbyggerne i bygda er han klinkende klar.
- Jeg kjenner jo på at det har vært mye usikkerhet og uro, kanskje spesielt rundt skolesituasjonen og innsparingene. Situasjonen har vært vanskelig, men likevel oppfatter jeg innbyggerne i Svelvik som et folk med positiv innstilling og et stort engasjement for plassen de bor på, sier Aasen.
- Så det er ikke en negativ vind som feier over bygda?
- Nei, absolutt ikke. Frivilligheten her er stor, dugnadsånden er til stede og det er mange lyspunkter. Så mitt synspunkt er at selv om det har vært og er trange tider, så er folk her optimistiske og inkluderende, sier sognepresten.
- Helt nødvendig
Ordfører Jonn Gunnar Lislelid mener grepene som er tatt har vært helt avgjørende for kommunen.
- To skoler skal legges ned og det er krevende, men også helt nødvendig for å redde inn situasjonen. Jeg vet at det er vanskelig for folk å akseptere, men Svelvik skal opp og stå igjen og da må alle med, sier han.
- Er du enig i at framtida er lys i Svelvik?
- Ja, den ser lys ut på mange områder. Vi jobber hardt for at kommunen skal være en attraktiv og levende kommune å bo i, med korte avstander til både tilbud og folk. Vi er et alternativ til byens kjas og mas, og det skal vi fortsette å være, sier Lislelid.
- Hvordan vil du karakterisere svelvikingene?
- Jeg har bodd her i 25 år og opplever stedet som et samlingspunkt. Et godt lokalsamfunn, spesielt for barna, med kort avstand til marka og sjøen. Vi er ujålete og gode å ha med å gjøre, og det er kvaliteter jeg setter pris på, sier han til Dagsavisen Fremtiden.
Verken Goris eller Omdal, på tross av at de kommer fra henholdsvis Nederland og Rjukan, har tenkt tanken på å flytte fra bygda.
- Nei det skjer ikke. Jeg kan godt ta en tur til Nederland på ferie, men jeg flytter aldri fra Svelvik, sier Goris.
- Det er ingen grunn til å flytte fra Svelvik. Jeg er født og oppvokst på Rjukan, men forlater ikke denne idyllen, sier Omdal.
ronny.johnsen@dagsavisen.no