Nyheter
Seksåringene: Dette var Stortingets bestilling til regjeringen
Debatten raste, og Stortinget ville vite mer om hvordan seksåringene hadde det i skolen. Dette ba de regjeringen om å gjøre.

Annonse
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!

- For det første skulle regjeringen lage en kunnskapsoversikt om forskning på de yngste barna i skolen som skulle tas i bruk i arbeidet med fagfornyelsen.
Bakgrunn: Maktkampen om seksåringene (DA+)
Les også: Sanner om seksåring-kritikken: – Jeg ba om at arbeidet skulle prioriteres (DA+)
- For det andre ble regjeringen bedt om å igangsette «en ekstern evaluering av forholdet mellom intensjonene og prinsippene for skolestart for seksåringene, slik de ble uttrykt i Reform 97, sammenlignet med dagens situasjon for seksåringene i skolen.»
- I klartekst betød det at man skulle sjekke om betingelsene Stortinget hadde satt for å ta seksåringene inn i skole, var fulgt opp i praksis.
- Som en del av dette arbeidet skulle det innhentes mer kunnskap om hvordan seksåringene ivaretas i skolen. Lærernes pedagogiske praksis overfor de yngste, overgangen fra barnehage til skole, organisering av skoledagen og læringsmiljøet, var noe av det som skulle kartlegges, mente Stortinget.
- For det tredje skulle regjeringen sørge for at de nye læreplanene i fagfornyelsen skulle ivareta de minste barna og overgangen fra barnehage til skole.
- For å sikre at oppdraget ble utført ble det satt som betingelse for hvert av punktene at regjeringen skulle «komme tilbake til Stortinget med resultatene på egnet måte.»
Annonse
Dette er Reform 97:
- Grunnskolereformen Reform 97 trådte i kraft 1. august 1997. Med reformen ble grunnskolen økt fra ni til ti år mens alderen for skolestart ble senket fra sju til seks år.
- Det kom nye læreplaner der det beste fra barnehage og skole skulle prege innhold og arbeidsmåter for de yngste elevene. Barnehagepedagogikken skulle prege undervisningen de fire første skoleårene.
- 1. trinn skulle ha et klart førskolepreg. Leseopplæringen skulle ikke starte før på 2. trinn. Barnehagelærerne kunne undervise elever til og med 4. trinn.
- Resultater fra internasjonale undersøkelser som PISA, PIRLS og TIMSS viste imidlertid ingen klar forbedring i elevenes prestasjoner i lesing og realfag etter innføringen av tiårig skole.
- For å bøte på dette endret daværende statsråd Kristin Clemet (H) formuleringen i læreplanen slik at leseopplæringen skulle starte i første klasse. Det ble også satt begrensninger for barnehagelærernes mulighet til å jobbe i skolen.
- Leseopplæringen skulle tre i kraft i 2006, men startet i praksis i skolen allerede i 2003. Kunnskapsreformen var et faktum. Seksårsreformen hadde ennå ikke fått skikkelig fotfeste og kom dermed aldri ordentlig i gang.