Nyheter

Seilskutene har ankommet Rogaland

Seilskutene er få nautiske mil unna. Alt ser ut til å være klart til den store folkefesten Tall Ships Races.

SS «Santa Maria Manuela» er blant skutene som kommer, og er innom Sirevåg. Her er hun avfotografert i sørfylket. Foto: Privat
SS «Santa Maria Manuela» er blant skutene som kommer, og er innom Sirevåg. Her er hun avfotografert i sørfylket. Foto: Privat
Publisert Sist oppdatert

Arrangørveteranen Knud Helge Robberstad hadde lave skuldre og var lett på foten langs deler av den én og en halv kilometer lange spaserturen kaiene der seilskuter klapper til kai torsdag. Robberstad har jobbet med Stavanger-biten av Tall Ships Races i et par år.

– Det føles litt uvirkelig nå rett før skutene ankommer, men det blir en fantastisk opplevelse. Været ser også ut til å bli fint, sier prosjektlederen til RA.

LES OGSÅ: Slik blir Tall Ships-konsertene (RA +/abo)

Mandag formiddag hadde 14 skuter ankommet Sirevåg i vennskapsoverfarten fra Esbjerg i Danmark. Skonnerten Jylland lå allerede i fjorden utenfor Tungenes, før den tok turen inn i Lysefjorden, og hadde seilt under Lysefjordbrua på ettermiddagen.

Interaktivt kart: Skutenes plassering akkurat nå (ekstern lenke, velg cruice-in-company under innfarten)

###

– Etappen Esbjerg-Stavanger er ikke regatta, men en vennskapsseilas. De fleste skutene kommer inn i Vågen torsdag formiddag, før 12.00 skal alle være på plass, sier Robberstad.

De største seilskutene legges på Skansekaien og I Sandvigå. Lokale klenodier som Frøya, Wyvern og Caroline af Sandnes får hedersplass innerst i Vågen. De minste seilbåtene blir plassert ved Børevigå, rett ved Norsk Oljemuseum. Her kan du se hvor de ulike båter og skip skal ligge.

– Her gjør vi opp parkeringsplassene til et avslappende område med familievennlige aktiviteter, sier Robberstad.

Kulturutveksling

Stavanger-organisasjonen legger stor vekt på formidling av stolt sjøfartshistorie, og samhandel mellom land. Mannskap fra 30 nasjoner, minst halvparten av dem folk fra 15 til 25 år, kommer.

– Vi ønsker å skape en god møteplass basert på kyst- og seilskutekulturen, på tvers av kulturer. Vi trenger slike møteplasser på tvers av skillelinjer. 2500 mannskaper skal bo på båtene i Vågen torsdag til søndag, sier Robberstad.

Han opplyser også at det er rekruttert bredt blant de rundt 300 som deltar som frivillige.

– Her er det plass til folk både fra Stokka og Sudan, og vi er helt avhengig av innsatsen de frivillige gjør, sier Robberstad.

Tall Ships-races-nettsidene er full av fakta om skip, beliggenhet, kulturprogram, andre aktiviteter og i hvilket farvann skipene til enhver tid ligger. Fra boder i festivalen blir det dessuten delt ut inntil 10.000 aktivitetshefter. Barn i alle aldre kan besøke inntil 24 poster, få stempel og delta i konkurranse med premier.

– Vi ønsker å formidle historien til nye generasjoner, sier prosjektlederen.

Prosjektleder Knud Helge Robberstad og resten av Tall Ships Races-organisasjonen i Stavanger har det meste på stell før storinnrykket av seilskuter torsdag formiddag. Fra torsdag av må både cruiseskip og andre motoriserte fartøyer vike for å gjøre plass til 65 skuter fra 17 nasjoner med mannskap fra 30 nasjoner. The Tall Ships Races ankommer Stavanger. Foto: Stein Roger Fossmo
Prosjektleder Knud Helge Robberstad og resten av Tall Ships Races-organisasjonen i Stavanger har det meste på stell før storinnrykket av seilskuter torsdag formiddag. Fra torsdag av må både cruiseskip og andre motoriserte fartøyer vike for å gjøre plass til 65 skuter fra 17 nasjoner med mannskap fra 30 nasjoner. The Tall Ships Races ankommer Stavanger. Foto: Stein Roger Fossmo

Kaihistorie

Mellom Skur 6 og Konserthuset kommer Krydderkaien.

– Her viser vi fram noen av varene som har gått ut og inn av kaiene i Stavanger opp gjennom årene, det blir også kulturinnslag, sier Robberstad.

Den største scenen for kulturarrangementene blir i år i amfiet ved Konserthuset. På Torget skal håndverkstradisjoner vises fram, enten det er å lage tau i en reperbane, rotkne-hogging, bygging av grindhus, seilmakerverksted, smedkunst eller steinhogging.

– Det vil bli hogd stein som skal brukes til restaureringen av Domkirken, opplyser Robberstad.

Talls Ships Races, også kalt Cutty Sark, er arrangert i Stavanger i 1997, så i 2004, og så i 2011.

– Det har gått i sjuårssykluser. Folk bør kjenne sin besøkelsestid. Det kan fort bli syv år til neste gang, sier Robberstad.

Tall Ships Races-fakta:

Eldste skip: Caroline af Sandnes, fra 1885.
Yngste skip: Tuulelind (Estland), fra 2016. (130 år mellom eldste og yngste skip)
65 skuter er påmeldt. Hele 24 av dem er i den største klassen (klasse A) - mot 21 i 2011.
Skuter fra 17 nasjoner er påmeldt
Mannskap fra 30 nasjoner kommer på besøk til Stavanger.
The Tall Ships Races strekker seg over 1,5 kilometer med kailinje i Vågen - fra Sandvigå ved Konserthuset til Børevigå ved Oljemuseet.
Land med flest skuter: UK (12), Norge (10), Nederland (8), Danmark (5), Russland (5).
Mellom Esbjerg og Stavanger sender The tall Ships Races 2018 Stavanger 72 unge medseilere fra hele regionen. På strekningen Harlingen-Stavanger sender vi 92 medseilere. I tillegg sender enkelte kommuner egne medseilere, og mange har meldt seg på direkte til skutene. I alt reiser over 200 unge i alderen 15-25 år fra Rogaland med skutene i år.
Over 180 utstillere har meldt seg på festivalen.
Børevigå og Torgavågen på Strandkaien er områdene for de yngste, i tillegg til Torget, der håndverkstradisjoner skal vises fram. Noen skip kan besøkes ombord. Alle slike tilbud er gratis.
Nettsidene til Tall Ships Races har kart over skutenes plassering og komplett skuteliste. Det er også et interaktivt kart som viser hvor skutene er til enhver tid.

Powered by Labrador CMS