Innenriks

- Samfunnet må bli flinkere til å varsle

ILLEVARSLENDE: - Samfunnet må bli flinkere til å varsle når ungdom endrer karakter i radikal retning, mener kriminalsjefen i Asker og Bærum. Hun reagerer etter at tenåringer har reist fra Norge til Syria for å delta i krigen der.

Kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt, Nina Bjørlo, mener samfunnet må bli bedre til å forebygge en skremmende tendsen hvor unge radikaliseres uten at myndighetene får fulgt med. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

Kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo i Asker og Bærum politidistrikt mener det er grunn til å rope et varsku etter at de to søstrene på 16 og 19 år med somalisk opprinnelse har reist fra Norge for å ta seg inn i Syria. Deres ønske skal være å delta i borgerkrigen, og de har i en e-post til sine foreldre skrevet at de har reist for å forsvare muslimene som de mener blir angrepet fra alle hold. Det var i går fortsatt uklart om tenåringene vil kjempe med våpen eller om de ønsker å bistå grupper i Syria på humanitært vis.

- Sterkt bekymret

Bjørlo samarbeider tett med søstrenes bekymrede foreldre for å lokalisere jentene og leder den omfattende etterforskningen i savnetsaken. Familien kom til Norge fra Somalia i år 2000. Kriminalsjefen ønsker ikke å gå i detalj om hva politiet har av informasjon om de to jentene og om deres mulige motiv for å dra fra Norge til det krigsherjede Syria.

Ifølge VG blir ikke familien regnet som spesielt religiøse, men 19 åringen skal ha begynt å bli mer radikal den siste tida og blant annet ha begynt å iføre seg det religiøse hodeplagget niqab, selv om foreldrene var imot det.

Politiet har flere ganger registrert at radikalisering kan skje blant ungdom i samfunnet uten at det nødvendigvis blir fanget opp av myndighetene.

- Vi er sterkt bekymret over utviklingen og ikke minst i forhold til forebyggende tiltak. Både politiet og andre instanser må komme inn tidligere. Vi er avhengig av varslere som kan si fra når de opplever endringer på personer som kan være utsatt for denne typen utvikling. Det er en økning av slike saker, sier Bjørlo til Dagsavisen.

PST koblet inn

De to søstrene skal ha reist fra Norge via Sverige på sin ferd mot Syria. Og de skal ha sendt e-posten til sine foreldre på et tidspunkt hvor det var for sent å stanse dem.

- I går fikk vi kunnskap om at de var observert på grensen til Syria. Etter vår vurdering kommer observasjonen fra troverdige kilder. Håpet er at de ikke har kommet seg inn i Syria, noe som i så fall vil komplisere etterforskningen og vår mulighet til å spore dem, sier Bjørlo. Etter at familien ble klar over at søstrene var underveis mot Syria, reiste deres far etter for å forsøke å bringe dem tilbake.

De to søstrene er etterlyst gjennom Interpol, og både Utenriksdepartementet og lokalt tyrkisk politi bistår ifølge Bjørlo i etterforskningen. Ifølge kriminalsjefen er også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) koblet inn i saken. Dette trolig for å undersøke om tenåringsjentene har vært i kontakt med radikale miljøer eller personer som kan ha påvirket dem til å reise til Syria. Den ene av søstrene er mindreårig, noe som gir norske myndigheter både et ansvar og en forpliktelse til å gripe inn.

Søndag skrev VG om avskjedsbrevet familien fikk av de to søstrene.

«Det er nå slik at muslimene blir angrepet fra alle hold og vi må gjøre noe. Vi vil så gjerne hjelpe muslimene og den eneste måten vi kan virkelig hjelpe dem er ved å være med dem i deres lidelser og gleder. Det er ikke lenger nok å sitte hjemme og sende penger. Med tanke på dette har vi bestemt oss for å reise til Syria og hjelpe til der nede med alt vi kan», sto det blant annet i e-posten fra jentene.

tore.letvik@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS