Nyheter

Salpeter og aviser i Verksgata

I Stavanger finnes det historisk belegg for at kruttkjerringer virkelig fantes. Det stammer fra den tiden da et kruttverk i byen forsynte københavnerkongens krigere med krutt. Minnene fra salpeterverket finnes i dag i et gatenavn og en lokal stedsbetegnelse.

Verksgata slik den så ut i 1939. 1ste Mai holdt til i bygningen midt på bildet, bare noen steinkast fra der RA har sine redaksjonslokaler i dag.
Verksgata slik den så ut i 1939. 1ste Mai holdt til i bygningen midt på bildet, bare noen steinkast fra der RA har sine redaksjonslokaler i dag.
Publisert Sist oppdatert

Det dreier seg om det gamle stedsnavnet Verke og på den fortsatt eksisterende Verksgata i sentrum. En gate som for noen svært så drøye tiår tilbake var en slags lokal Fleet Street som huset både 1.ste Mai/Rogalands Avis og Stavanger Aftenblad.

Nå har imidlertid ikke navnet Verksgaten noe med aviser å gjøre. Det stammer fra den gang Stavanger-folk ville satse på de internasjonale krigskonjunkturer og gjøre business på det virkelig internasjonale plan. Den nordiske krig i 1809 skapte et stort marked for krutt, og den markedsmuligheten var det en svært så sentral skikkelse i gamle dagers Stavanger som mer enn gjerne ville utnytte.

Byskriver – i dag ville han vel blitt kalt for en kartograf – W.F. Aagaard var grunnleggeren av Det kongelige Salpeterverk som ble opprettet i 1709 i området ved «Sankte Hans-bækken», omtrent hvor St. Hans-gata ligger i dag i Stavanger. Med list og lempe i tillegg til atskillige drøye doser «smisking og lyving», hadde han klart å overbevise maktens mange menn i kongens København om at Stavanger måtte være akkurat det rette stedet for et nytt nasjonalt salpeterverk.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS